Lege din 1905: „Republica (Franţa) nu recunoaşte şi nu subvenţionează niciun cult religios”

miercuri, decembrie 25, 2019 19:00
Posted in category Mass-media

Justinian Marina, patriarhul rosuRomânia, după decembrie 1989: amintiri din perioada ortodoxismului social-democrat

Popa cu juma’ de normă bagă dracii în reformă

Dacă cu gândul că Dumnezeu şi-a întors faţa de la Suceava ne mai putem împăca, mai puţin suntem dispuşi să tolerăm faptul că, în compensare, cei mai înalţi ierahi ai judeţului au întors către enoriaşi organe anatomice mai puţin ortodoxe.

Din cauza lor, de exemplu, la Parohia din Găineşti se aud, în loc de toacă, scatoalcele pe care şi le dau popii între ei. Iar situaţia se reptă şi în alte locuri, din cauza densităţii mari de popi pe unitatea de slujbă.

În Suceava, sub oblăduirea Arhiepiscopiei, s-a organizat o mafie laică a posturilor din parohii: astfel, la unele biserici slujesc câte 4 preoţi, în timp ce la altele posturile sunt ţinute libere în funcţie de interesele parohului.

Este cazul parohiei Dolhasca unde popa Gheorghe Saftiuc preferă să slujească singur pentru 1500 de enoriaşi şi face tot ce poate pentru a se bucura şi în continuare de acest monopol. Cu încuviinţarea Arhiepiscopiei, popa Saftiuc refuză să mai angajeze un preot şi tot ce-a binevoit să accepte până acum a fost o simplă sutană ajutătoare care slujeşte cu juma’ de normă, în regim de colaborare. Adică doar în week-end, căci în restul timpului preotul-ajutor îşi rotunjeşte bugetul ca muncitor la Remar Paşcani. Dar vă daţi seama că nu iese cine ştie ce, căci la veniturile unui popă normal n-ar putea ajunge nici dacă şi-ar lua şi un al treilea job, ca stripăr.

Teodosie, domnul cu clasa

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Tomitanul, trece prin mari emoţii (trecea în 2004 – n.m.). Nu, nu datorită intenţiei PSD-ului de a încuraja intrarea pe faţă şi pe dos a clericilor în politică, nici datorită potului de la 6/49 şi nici din cauza episodului 1200 din Tânăr şi neliniştit.

ÎPS, unde PS nu vine de la PSD, aşa cum v-aţi fi aşteptat, se pregăteşte să câştige funcţia de rector al Universităţii “Ovidius” din Constanţa. După funcţia din biserică, funcţia din partidul lui Bombonel (Adrian Năstase) întâiul şi funcţia din învăţământ, ne putem aştepta să-l regăsim, cât de curând, în armată, în medicină şi – de ce nu? – pe post de antrenor secund la echipa naţională de fotbal, măcar ca antrenor de fundaşi, de la fund, sau responsabil cu iconiţele fotbaliştilor.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu