Nici prea harnici, nici prea blegi, doar atât: cam pecenegi

duminică, mai 20, 2018 7:54
Posted in category Istorie

Adevarata istorie a romanilorExact în momentul în care poporul român era gata să se formeze, au năvălit pecenegii. Dar supa etnică fierbea deja în întregul spaţiu carpato-danubiano-pontic, aşa că intervenţia pecenegilor n-a contat mai mult decât o mână de pătrunjel. Strămoşii noştri vorbeau atunci o geto-latină cu accent hun, pronunţie gotă şi dicţie slavă, iar un surplus de o sută de cuvinte bizare nu-i mai putea schimba destinul.

Pecenegii, ca şi evreii, erau împărţiţi în 13 triburi, lucru care nu i-a ajutat deloc să apuce ziua de azi vii. Cel mai important trib era tribul uzilor, războinici temuţi şi jefuitori încercaţi, după cum arată ruinele cetăţilor dobrogene prin care au trecut. În 1065, uzii i-au bătut de i-au uscat chiar pe bizantini, iar în 993 au năvălit falnic, fără păs, şi din Grecia romană au dat cailor ovăz.

Aşa, ca tipi, pecenegii nu erau băieţi răi. Născuţi în marea familie turcă şi crescuţi în mica familie călare formată din mama călare, taţii călare şi bunicul călare împăiat, pecenegii se orientau în general spre câmpii. Concomitent, popoarele care locuiau acele câmpii se orientau în direcţia opusă şi, cu puţin noroc, scăpau. Marile câmpii ocupate de pecenegi la noi în ţară sunt Bărăganul şi dealurile subcarpatice din Muntenia, podişul Transilvaniei şi munţii pitici ai Dobrogei. În zona Bugeacului s-a stabilit temporar un alt trib al pecenegilor, berindeii. Pe lângă numele propriu lăsat moştenire lui Mihnea Berindei, berindeii ne-au mai lăsat pe cap şi poporul găgăuz de a cărui apariţie se pare că sunt – istoric vorbind – cam singurii vinovaţi. (“Academia Caţavencu”, nr. 453/2000)

Citeste si articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags:

5 Responses to “Nici prea harnici, nici prea blegi, doar atât: cam pecenegi”

 1. Nicolae Caragea revine la clasica jupuire fanariotă | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 4th, 2018 at 15:06

  […] Nici prea harnici, nici prea blegi, doar atât: cam pecenegi […]

 2. Tot stăteam noi prost cu banii, deci ne-au jefuit cumanii | A șaptea dimensiune says:

  februarie 2nd, 2019 at 17:03

  […] Nici prea harnici, nici prea blegi, doar atât: cam pecenegi […]

 3. Am avut şi noi, băi nene, războaie macedonene | A șaptea dimensiune says:

  mai 1st, 2019 at 19:01

  […] Nici prea harnici, nici prea blegi, doar atât: cam pecenegi […]

 4. Un moment de cotitură | A șaptea dimensiune says:

  mai 1st, 2019 at 19:06

  […] Nici prea harnici, nici prea blegi, doar atât: cam pecenegi […]

 5. Interludiu normal, de primăvară | A șaptea dimensiune says:

  mai 1st, 2019 at 19:28

  […] Nici prea harnici, nici prea blegi, doar atât: cam pecenegi […]

Adauga un comentariu