Vine colonistul sas şi ne scoate din impas

sâmbătă, mai 19, 2018 9:14
Posted in category Istorie

Adevarata istorie a romanilorSaşii au ridicat oraşe înfloritoare. Între ele, Hermannstadt-ul şi Kronstadt-ul au făcut furori în epocă. Ruinele lor – Sibiul şi Braşovul – se mai văd şi astăzi.

Prosperitatea pe care au adus-o nemţii în Transilvania a trecut repede munţii şi a încercat să repete figura în Moldova şi-n Oltenia. O mişcare extrem de curajoasă la acea vreme, după cum susţin supravieţuitorii experimentului. Cu toate astea, exteriorul lanţului carpatic era presărat cu apetisante burguri săseşti, locuri unde bogăţia şi hărnicia noilor colonişti covârşeau dorinţa de odihnă a strămoşilor noştri. Gospodarul român nu făcea avere cu boii, calul, oile, curca şi sculele de pescuit, ci măritându-şi fata cu un sas, ca în ziua de azi. Atunci se pare că a apărut şi expresia “ţi-am dat sas”, care se referea la principalele căi de îmbogăţire uşoară. În acei ani – de fapt, în acele secole – nivelul de trai al strămoşilor noştri a atins piscuri neegalate până azi. Integrarea europeană era mai aproape ca oricând, unificarea monedei era un fleac de vreme ce noi mergeam pe troc şi doar un teribil ghinion istoric ne-a împiedicat să întemeiem Germania la Făurei.

Cetăţi ca Baia, Suceava, Roman în Moldova sau Câmpulung, Baia de Aramă şi Râmnicul Vâlcea în Valahia erau semne clare că belşugul e posibil chiar şi la români, dacă muncesc nemţii.

Acum să schimbăm puţin perspectiva şi să adăugăm acestei liste prospere oraşele bogate din Ardeal, adică Bistriţa, Mediaş, Rodna, Sighişoara, Braşov şi Sibiu – toate ridicate de germani. Rezultatul este un frumos motiv de năvălire a mongolilor, în 1241.

Până atunci, însă, pământul roditor dar nelucrat al Daciei Mari a trebuit să ducă povara ultimului val de migratori autentici: pecenegii şi cumanii. Despre ei, despre faptele lor şi despre multe altele, în episodul următor. (“Academia Caţavencu”, nr. 452/2000)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

3 Responses to “Vine colonistul sas şi ne scoate din impas”

  1. Nici prea harnici, nici prea blegi, doar atât: cam pecenegi | A șaptea dimensiune says:

    februarie 2nd, 2019 at 16:25

    […] Vine colonistul sas şi ne scoate din impas […]

  2. O tresărire de orgoliu | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 30th, 2019 at 15:53

    […] Vine colonistul sas şi ne scoate din impas […]

  3. Tot stăteam noi prost cu banii, deci ne-au jefuit cumanii | A șaptea dimensiune says:

    mai 1st, 2019 at 19:47

    […] Vine colonistul sas şi ne scoate din impas […]

Adauga un comentariu