Oraşul zeilor

luni, iunie 3, 2019 19:34
Posted in category Educatie

Orasul zeilorCidade de Deus – Oraşul zeilor (2002); cu: Alexandre Rodrigues, Alice Braga, Douglas Silva, Phellipe Haagensen, Leandro Firmino etc.; 4 nominalizări Oscar, o nominalizare Globul de Aur, o nominalizare Academia Europeană de Film.

Care e primul lucru care vă vine în minte atunci când vă gândiţi la un film brazilian? Femei splendide? Fotbal? Carnaval? Sclava Isaura? Uitaţi de toate acestea dacă vă duceţi să vedeţi “Oraşul zeilor”. Aici îngerii poartă arme, violenţa este ridicată la rang de religie, iar criminalii sunt idoli care intră în legendă. Aici se nasc intrigi, se duc lupte pentru supremaţie, se iubeşte şi se urăşte în aceeaşi măsură.

La toate acestea asistă candid Povestitorul, un puşti virgin, inteligent, îndrăgostit de fotografie şi de fata nepotrivită. În centrul acţiuni stă preamărirea şi decăderea unui puşti care şi-a propus să devină gangsterul-şef al unui cartier din Rio de Janeiro.

Având drept model banda din care făcea parte fratele său, acest mic Al Capone, cu mult mai puţin succes şi acces la femei frumoase, dă dovadă de cruzime şi reuşeşte să ajungă în vârful ierarhiei. Lucru care îi va aduce moartea, bineînţeles din partea unor puşti care, la rândul lor, visează să ajungă prim-mafioţi.

Violenţa, omniprezentă, îşi pierde caracterul de excepţional, iar abundenţa morţii face ca viaţa să trebuiască să fie trăită foarte intens.

Filmul este o capodoperă de montaj (de altfel, a durat 6 luni finalizarea sa) pe care muzica şi limba portugheză se mulează perfect, cu un scenariu care plăteşte tribut lui Tarantino. Una peste alta, un film ce nu trebuie ratat. (“Academia Caţavencu”, nr. 607/2003)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Oraşul zeilor”

  1. Dau un regat pentru un musical | A șaptea dimensiune says:

    iulie 6th, 2019 at 15:17

    […] Oraşul zeilor […]

Adauga un comentariu