Povestea porcului (V)

sâmbătă, aprilie 16, 2022 7:29

Adrian PaunescuIstorie cu miros de maşina porcului

Povestea porcului merge mai departe prin noroaiele istoriei. Rîtul degrabă hăpăitor al poetului de curte Adrian Păunescu îşi găsise cuibul, într-o vreme, într-un Mercedes negru care tăia cărările patriei însoţit mai mereu de un Aro 244 albastru ce ţinea loc de paporniţă umblătoare şi fără fund.

Iar paporniţa asta, la drumurile spre Bucureşti, dădea biata de ea cu pragurile de asfalt, atât de grele erau butoaiele cu vin şi spinările de godinaci care vor fi ostoit mai târziu apetitul sultanului.

Totuşi, ca să vedeţi că adunatul peşcheşului nu era chiar floare de băşina porcului la ureche, ascultaţi aici un incredibil episod, cu tente de povestire fantastică, oferit pe tavă, cu un măr în gură, de câţiva povestitori olteni.

Nu aflăm prin anul 1987. După ce şi-a parcat impozanta personalitate pe stadionul din Bănie, la un meci al Universităţii Craiova, bârcanul s-a tolănit apoi în Mercedesul negru şi a tulit-o, urmat de acel Aro ghiftuit, către Bucureşti.

Mare om, mare ghinion, însă: poetul habar n-avea că Miliţia dăduse sfoară în ţară că tocmai se furase un Mercedes negru, stirpe destul de rară pe drumurile din Republica Socialistă România.

Aşa se face că, odată pătruns pe teritoriul judeţului Olt, un miliţian a făcut semn către cutia păunescului şi a cerut actele la control, tovarăşe, să verificăm maşina.

„Tu-i pe mă-ta, tovarăşe, tu îl opreşti pe marele poet Adrian Păunescu?” – ar fi apucat să compună pe loc bardul, înainte ca plutonierul, ceva mai puţin la minte, probabil, car convins că a găbjit banditul, să pogoare asupră-i o ploaie de pulane ce a prevestit parcă celebre ploaie de flegme din iarna lui 1989.

(La Revoluţia din decembrie 1989, Adrian Păunescu a fost scuipat vârtos de revoluţionari şi era cât pe ce să fie linşat, dacă nu s-ar fi adăpostit la ambasada SUA din Bucureşti; ironia sorţii este maximă, în acest caz: un fost pupincurist de dictator comunist a primit adăpost tocmai de la ambasada Statelor Unite – n.m.)

Legenda spune că porcul a ajuns încătuşat la sediul Miliţiei din Slatina, de unde a fost imediat redat patriei şi poporului, cu un potop de scuze, plecăciuni şi pupături de copită. („Academia Caţavencu”, nr. 666/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu