Sapte motive pentru care e penibil sa sustii Steaua mafiotului Becali

luni, august 22, 2016 12:06
Posted in category Mass-media

Mafiotul BecaliSteaua de azi, a lui Gigi Becali, e o glumă proastă. Serios, clubul ăsta e manageriat prost, de un om condamnat pentru c-a furat de la stat, și n-are nicio legătură cu istoria de zeci de ani a Stelei București. Doar numele, dar și ăla e cu ceva probleme. Uite câteva motive serioase pentru care nu doar că n-ai de ce să susții Steaua lui Becali, dar ar trebui să te bucuri la fiecare eșec al ei:

 1. E SINGURUL CLUB DIN ISTORIE CONDUS DE DOI OAMENI CONDAMNAȚI PENTRU C-AU PĂGUBIT STATUL
  Lumea știe că fotbalul românesc e unul cu cu probleme penale, dominat ani de-a rândul de patroni dubioși și meciuri aranjate pe la chermeze. Chiar și-n peisajul ăsta sumbru, Steaua de azi reușește să iasă-n evidență, pentru că primii doi oameni din club au fost condamnați pentru infracțiuni cu statul. Gigi Becali, omul care se bate cu pumnu-n piept că pompează bani cinstiți în club, a fost închis pentru niște schimburi ilegale de terenuri cu MapN, la care s-au mai adăugat șase luni pentru mituirea unor fotbaliști și sechestrare de persoane. Becali a ieșit de la răcoare după ce-a făcut o treime din pedeapsă, timp în care a publicat patru cărți, pe care a recunoscut că nu le-a scris el. Nu, încă n-a pățit nimic pentru asta.Dar nu doar patronul echipei are o istorie infracțională bogată. Al doilea om cu decizie din club, Mihai Stoica, a fost și el la zdup o perioadă. A fost luat pentru fraudă fiscală în dosarul unor trasferuri de jucători. Dacă nu-l recunoști pe tipul ăsta după infracțiunea comisă, atunci sigur îl știi după cum se maimuțărește și se perie singur în aparițiile TV. Stoica a scris cărți cu emoticoane în pușcărie și-a fost eliberat la începutul acestui an. După câteva luni în care s-a reacomodat cu societatea și viața de afară, a fost din nou angajat la club, ca director sportiv.

  Evident, condusă de personaje de genul ăsta, Steaua de azi e lipsită de orice fel de credibilitate. Și, pentru orice microbist decent, antipatică.

 2. ECHIPA DE AZI ARE SEDIUL ÎN MOGOȘOAIA ȘI PROBLEME CU FOLOSIREA MĂRCII „STEAUA”
  Problema mărcii „Steaua” e ca o telenovelă turcească de prost gust. La momentul ăsta, nimeni nu știe sigur dacă echipa lui Becali este sau nu continuatoarea oficială a Stelei București, trupa care a câștigat Cupa Campionilor Europeni. Pe scurt, tot tămbălăul a început în 2003, când Gigi Becali a preluat Steaua, prin înființarea unei alte societăți, la care devenea acționar majoritar. După ceva ani, Armata l-a dat în judecată pe Becali și a cerut anularea dreptului de a folosit marca „Steaua”, adică numele, emblema și palmaresul.În 2014, Armata a câștigat procesul ăsta, lucru care a dus la niște momente jenante. Imediat după hotărârea asta, echipa a evoluat câteva partide sub numele de „FC Gazde”, iar emblema a fost scoasă de pe tricouri. După ceva timp, echipa a devenit FCSB și-a folosit o nouă siglă. Ca să recupereze marca Steaua, Becali ar trebui să scoată niște bani și să-i bage în buzunarul Armatei, lucru pe care nu vrea să-l facă.

  Între timp, Becali a înființat o altă societate, Fotbal Club Steaua București, cu sediul în Mogoșoaia, și-a fost iar dat în judecată de Armată, tot pentru folosirea abuzivă a numelui. De data asta, instanța a respins cererea Armatei, dar nu-i o hotărâre definitivă. Așa că, la momentul actual, Becali poate folosi numele FC Steaua, însă palmaresul de dinainte de 2003 nu îi aparține. Cel puțin, asta se știe în momentul de față.

  În orice caz, oricare ar fi realitatea, un lucru e clar pentru toată lumea: dacă preluarea clubului din 2003 ar fi fost transparentă și toate hârțoagele ar fi fost în regulă, nu s-ar fi ajuns în situația alambicată de azi.

 3. ANGAJAȚII CARE REPREZINTĂ CLUBUL ÎN PUBLIC SUNT NIȘTE DUBIOȘI
  De parcă finanțatorul și directorul sportiv n-ar fi de ajuns de îndoielnici, Steaua are și alți angajați care ridică semne de întrebare. Nu toți 58, ci ăia vizibili, care contează și vorbesc în numele clubului. Primul, antrenorul echipei, Laurențiu Reghecampf, un tip care a fost cercetat pentru implicarea în niște meciuri blătuite prin Germania.A fost scos nevinovat, însă presa de sport din România și Cornel Dinu, fost fotbalist și antrenor, susțin că Reghecampf nu-i chiar străin de aranjamentele din fotbal. Pe deasupra, de vreo șase luni, omul de pe banca Stelei antrenează pe ochi frumoși în prima ligă din România, fără să aibă dreptul s-o facă. Asta pentru că soția lui este impresar de fotbaliști, adică intermediază transferuri de jucători de la un club la altul, chestie care duce la un conflict evident de interese.

  Asta nu e tot. Mai e și team-managerul clublui, Marius Ianuli, tip cunoscut pentru un singur lucru. Nu pentru activitatea de la club, ci pentru c-a fost filmat de-o tipă în timp ce se masturba la web-cam. Oricum, băiatul poreclit „Mache” nu excelează la jobul lui: are o listă întreagă de gafe de amator pe care le-a făcut de când e funcție, erori care puteau duce la meciuri pierdute la „masa verde” sau depunctări.

 4. GALERIA ȘI SUPORTERII VECHI NU SPRIJINĂ ACTUALA ECHIPĂ
  În 2014, echipa de azi nu a pierdut doar dreptul de folosire a brandului Steaua, ci și o bună parte din suporteri. Peluza Sud, principala grupare organizată de fani steliști, a anunțat că nu mai vine la meciurile echipei și s-a ținut de cuvânt. Ultrașii steliști n-au mai apărut pe stadion nici măcar la meciurile cu rivala Dinamo, în schimb au fost prezenți la partidele echipei CSA (Clubul Sportiv al Armatei) la baschet. Alături de ei, numeroși fani care n-au treabă cu peluzele, dar se identifică cu CSA, au refuzat să mai susțină echipa actuală.În condițiile astea, oamenii care susțin Steaua de azi sunt, în general, fani de rezultat. Genul ăla de suporteri oportuniști care țin mereu cu ăia care câștigă. De asta, dacă aterizezi din greșeală la un meci al Stelei, o să vezi tribune pline cu oameni care n-au treabă cu fenomenul sportiv, însă vin pe stadion ca să-și facă selfie-uri și să-și tragă un check-in pe Facebook.

  Sigur, nu-i rău că vin spectatori la meciuri, indiferent de motiv, dar genul ăsta de suporteri apar și dispar la fel de repede ca banii care intră în conturile clubului.

 5. STRATEGIA CLUBULUI E TRAGICOMICĂ ȘI DEPINDE EXCLUSIV DE TOANELE LUI BECALI
  Probabil că l-ai auzit și tu pe Gigi Becali când îl sună ăștia de la posturile de sport. Omul n-are un plan pe termen lung, ci își bazează strategia pe intervenția divină și mizează că Dumnezeu e un stelist înfocat. Orice om care i-a urmărit reacțiile își dă seama că patronul Stelei are un singur scop: să ciugulească niște bani din competițiile europene, dar fără să investească în echipă. Nici măcar nu a angajat specialiști care să lucreze la dezvoltarea clubului, ci a luat lângă el doar oameni nepricepuți, care-i cântă în strună.De altfel, Becali are o obsesie cu partea financiară: vorbește despre bani și profit mai des decât Puya și Sișu, iar Steaua e, pentru el, ca o tarabă cu roșii din piață. Dacă azi spune ceva, a doua zi se răzgândește, iar a treia uită că s-a răzgândit. În condițiile astea, nimeni nu poate să prevadă viitorul echipei, nici măcar cel pe termen scurt.

  OK, o să zici că-i normal atitudinea asta. Pentru că tipul vine cu bani de acasă și tratează Steaua ca pe o altă afacere. Ceea ce-i just, până într-un punct: ăla în care-ți dai seama că echipa asta poate să existe și fără Becali. Steaua e probabil unul din puținele branduri din România care-i atât de popular, încât ar fi capabil să se autofinanțeze. La câte milioane de români țin cu Steaua, echipa asta ar supraviețui și fără toanele sau lamentările lui Becali.

 6. E CONDUSĂ DE UN PATRON CARE NU VREA SĂ ANGAJEZE JUCĂTORI DE CULOARE SAU HOMOSEXUALI
  Bun, știu deja că-s deja multe chestii nasoale despre Becali, dar tipul ăsta e complex în limitele lui. Creștinopat convins, Gigi are o problemă cu indivizii care au altă culoare și altă orientare sexuală decât ale lui. Dacă nu știai, probabil că Becali e singurul patron de club din istoria Europei care a spus, acum patru ani, că el nu transferă un jucător negru. Motivul? Simplu, că-și dorește ca Steaua să fie un Ku Klux Klan al fotbalului, adică o echipă de albi.Nici jucătorii homosexuali n-au intrare la Steaua de azi, tot din cauza prejudecăților patronului. În 2010, Steaua era interesată de-un jucător bulgar. Când a aflat că fotbalistul e homosexual, Gigi Becali a răbufnit: „Nici dacă se desființează Steaua nu iau un homosexual la echipă. În familia mea nu are ce căuta niciodată un gay și Steaua e familia mea”. Ca să nu zici c-a fost doar o scăpare de moment, uite încă una: Becali a interzis piesele trupei Queen la meciurile de acasă ale Stelei, pentru că solistul trupei era homosexual.

  Ah, și nici musulmanii nu-i plac lui nea Gigi. Pe vremea când echipa avea un antrenor secund turc, Becali trăia cu impresia că echipa e urmărită de ghinion tocmai pentru că omul era musulman, nu creștin ortodox. Îți dai seama că toate derapajele astea au ajuns și-n presa străină, care-l alintă „cel mai jignitor proprietar din lumea sportului”. Deci, realizezi ce imagine jalnică are clubul ăsta peste hotare, nu?!

 7. CONDUCEREA DE AZI IGNORĂ FOSTELE GLORII ALE CLUBULUI
  Unul din lucrurile comune în fotbal este ca echipele mari să aibă grijă de fostele glorii. Dacă nu le oferă joburi active în cadrul clubului, foștii mari jucători, ăia care au făcut performanțe în culorile echipei, primesc măcar funcții onorifice. E o chestie ușor de făcut, cât să simtă oamenii că-s băgați în seamă. Chestia asta se practică inclusiv la cluburi de renume, ca Bayern Munchen sau Real Madrid. Nu și la Steaua din zilele noastre.De când clubul funcționează cu actualul patronat, ex-sportivii care au câștigat trofee pentru Steaua nu doar c-au fost ignorați, dar au fost luați și peste picior. Spre exemplu, antrenorul Emeric Ienei, cel care a antrenat-o pe Steaua în 1986, despre care Becali a spus că „a luat-o razna”. Nici alți sportivi emblematici, ca Ladislau Boloni, numit „vagabond”, sau Gabi Balint, despre care finanțatorul stelist a spus că e „pe invers”, n-au scăpat nejigniți.

  La ora actuală, singura fostă glorie care e-n grațiile Stelei de azi e Helmuth Duckadam, dar la el e o situație specială. Omul stătea prost cu finanțele și s-a întors din SUA pentru o ciorbă dată de Gigi Becali, care l-a folosit ani întregi ca sursă de capital politic pentru partidul său de atunci, PNG. Acum, Duckadam e președinte de imagine. Adică apare la TV și vorbește despre Steaua, însă n-are niciun cuvânt de spus în treburile interne ale clubului.

Citeste si articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Sapte motive pentru care e penibil sa sustii Steaua mafiotului Becali”

 1. FCSB nu este Steaua, echipa de aur a Romaniei, furata, la un moment dat, de mafiotul George Becali | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 21st, 2019 at 20:27

  […] Sapte motive pentru care e penibil sa sustii Steaua mafiotului Becali […]

Adauga un comentariu