The Guardian: Ponta, Orban, Putin, dictatorii Europei de Est

joi, august 15, 2013 11:01

Victor PontaPremierul român este unul dintre liderii din estul şi sudul Europei care conduc cu mână de fier, scrie ziarul britanic într-o analiză incendiară.

O nouă generaţie de autocraţi se ridică în Europa Răsăriteană, punând la încercare tinerele democraţii din fostul spaţiu de influenţă sovietică. Printre aceştia, ziarul britanic The Guardian îl enumeră, într-un articol consacrat în bună măsură şefului executivului de la Budapesta, Viktor Orban, şi pe premierul român Victor Ponta, acestuia din urmă descriindu- i caracteristicile de autocrat astfel:

„În România, anul trecut, premierul Victor Ponta a încercat ceea ce a fost în largă măsură considerată a fi o lovitură de stat constituţională eşuată cu scopul de a-şi înlătura rivalul politic şi duşmanul, preşedintele Traian Băsescu. A dat greş” scrie publicaţia citată. Exemplul României este dat într-o înşiruire de turbulenţe politice generate în estul Europei de protagonişti precum Viktor Orban, Miloş Zeman, noul preşedinte ceh, Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, şi, în afara spaţiului geografic menţionat, Recep Tayyip Erdogan, premierul turc.

Însetaţi de putere

Articolul intitulat „Autocraţii Europei de Est, o nouă încercare pentru democraţie” îl are în prim-plan pe Viktor Orban, şeful guvernului ungar ale cărui reforme constituţionale controversate au făcut obiectul criticilor sistematice din partea UE şi a Statelor Unite. O sete de putere care vlăguieşte democraţia, avertizează un militant pentru libertăţi civile din Ungaria, referindu- se la vârtejul de legi şi amendamente constituţionale adoptate de guvernarea Orban din 2010 până în prezent.

„Dar premierul ungar nu este singurul din sud-estul Europei, acolo unde domină lideri autoritari şi populişti aleşi în mod democratic, uzând de puterea statului şi o sumedenie de instrumente de intimidare pentru a zdrobi poziţiile disidente, demoniza opoziţia, îmblânzi mass-media şi ajusta sistemul propriilor interese” scrie The Guardian. Regresul democraţiei din Ungaria şi provocările la adresa proceslor constituţionale din România mai fuseseră evocate la pachet şi de fostul secretar de Stat, Hillary Clinton, într-un discurs rostit în decembrie la o reuniune a OSCE.

În urma acestor situaţii, mai multe cancelarii occidentale au cerut introducerea unui sistem de sancţionare a derapajelor democratice. „Se pare că aceste cereri vor câştiga teren anul acesta la Bruxelles” conchide ziarul britanic.

Sursa: Evenimentul zilei

Regele Mihai vs USL (in anii `90 il goneau…astazi simuleaza ca-l adora)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “The Guardian: Ponta, Orban, Putin, dictatorii Europei de Est”

 1. Dictatura KGB-istului Putin face alte victime says:

  august 19th, 2014 at 17:25

  […] avându-l în frunte pe criminalul Putin trăiesc în plin Ev Mediu. Într-o lume în care demult nu se mai pune problema agresiunii armate, […]

 2. Criminalul KGB-ist Vladimir Putin așterne întunericul peste Rusia | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 3rd, 2015 at 20:02

  […] The Guardian: Ponta, Orban, Putin, dictatorii Europei de Est […]

 3. Articolul care i-a scos din minti pe rusii criminalului KGB-ist Putin | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 3rd, 2015 at 20:11

  […] The Guardian: Ponta, Orban, Putin, dictatorii Europei de Est […]

 4. Criminalul KGB-ist Putin plateste o armata de postaci care-i fac apologia pe net | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 6th, 2015 at 18:42

  […] The Guardian: Ponta, Orban, Putin, dictatorii Europei de Est […]

Adauga un comentariu