Genocidul sovietic in Basarabia: moartea prin infometare

joi, mai 2, 2013 13:48
Posted in category Basarabia

Basarabia e RomaniaUnul dintre instrumentele de teroare folosite de regimul sovietic în Basarabia după cel de-al Doilea Război Mondial a fost înfometarea în masă a populaţiei. Deşi cunoaştem multe despre foametea din RSSM din anii 1946-1947, documentele de arhivă descoperite recent aruncă o nouă lumină asupra fenomenului şi vin să completeze tabloul sinistru al acelor vremuri. Astfel, devine din ce în ce mai clar că Moscova ştia foarte bine ce se întâmpla în republică, cunoştea amploarea foametei încă din primăvara-vara anului 1946. Mai mult, după cum vom vedea din materialul care urmează, poliţia politică sovietică avea mandat să asasineze pe loc orice persoană care încerca să se salveze de foamete prin trecerea hotarului în România.

În 1946-1947 a fost secetă în RSSM, dar responsabilitatea mortalităţii ridicate în rândurile populaţiei a fost rezultatul factorului politic. Unii oamenii au încercau să scape de foamete prin plecarea din sat la oraş, dar şi acolo situaţia nu era mai bună, întrucât pâinea era repartizată prin sistemul de cartele. O parte au plecat în Ucraina de Vest (spuneau că merg în Polonia – „la Pol’şa“, dat fiind faptul că în interbelic regiunea făcuse parte din statul polonez). Începând cu decembrie 1946-ianuarie 1947, s-au înregistrat circa 5.000-6.000 de persoane care au încercat să treacă în Ucraina pentru a găsi o bucată de pâine şi a-şi salva familia de moarte. Mulţi au fost întorşi din drum de către patrulele miliţiei, iar alţii au murit înainte de a ajunge la destinaţie (a se vedea mărturiile publicate de Larisa Turea şi Alexei Vakulovski).

PLECAREA, SINGURA ŞANSĂ DE SUPRAVIEŢUIRE

Judeţul Cahul a fost unul dintre cele mai afectate de foamete. Unii basarabeni încercau să plece în România pentru a supravieţui. Dar numai cei mai norocoşi au reuşit. Una din explicaţii este că anumiţi comandanţi ai pichetelor de grăniceri foloseau toate mijloacele posibile pentru a descuraja locuitorii satelor de pe Prut să plece în România. Acţiunea era considerată o „trădare de patrie“ şi cei care încercau să treacă Prutul erau pedepsiţi aspru, de cele mai multe ori, cu executarea imediată. Pe lângă aceasta, autorităţile sovietice nu doreau ca fenomenul foametei în masă, ce a cuprins RSSM (şi URSS), să fie cunoscut întrucât acest lucru ar fi compromis imaginea ţării în străinătate.

INSTRUCŢIUNILE LUI AŞAHMANOV

Trupele de grăniceri erau supuse poliţiei politice sovietice. Acestea deţineau o reţea importantă de agenţi în teritoriile de frontieră. În contextul în care foametea se accentua, la sfârşitul anului 1946 – începutul lui 1947, s-au înmulţit şi numărul celor care decid să treacă Prutul. Ei ştiau, din experienţa lor din perioada interbelică şi din timpul războiului, că acolo nu a fost niciodată foamete şi vor putea supravieţui fără îndoială. Drept urmare a acestui fenomen, şeful Detaşamentului 22 de grăniceri, colonelul Vladimir Pavlovici Aşahmanov, dă ordin subalternilor săi, la telefon şi la adunări, să fie necruţători faţă de cei care vor încerca să treacă frontiera. În privinţa celor care vor fi prinşi, ordonă ca aceştia să fie executaţi pe loc, iar faţă de cei care reuşesc totuşi să treacă Prutul – să fie urmăriţi pe teritoriul României şi, în caz că nu vor putea pune mâna pe ei vii, să fie împuşcaţi, astfel încât nimeni să nu rămână nepedepsit.
Subalternii care nu se supuneau ordinului lui Aşahmanov erau sancţionaţi imediat, aşa cum a fost cazul locotenentului Konovalov, care nu a acceptat să vâneze contravenienţii pe teritoriul României, fapt pentru care a fost destituit din funcţie şi transferat în altă unitate. Astfel, a fost dat un semnal ferm pentru şefii de pichete că cei nu se vor supune ordinelor lui Aşahmanov vor fi penalizaţi, iar cei care le vor îndeplini întocmai vor primi menţiuni. Drept urmare, mulţi subalterni au decis să nu se pună în poară cu şeful. Pe 19 ianuarie 1947, locotenentul Voronin, şeful pichetului numărul 27, a organizat urmărirea a doi refugiaţi basarabeni pe teritoriul din dreapta Prutului, pe unul dintre care l-au împuşcat, iar pe al doilea l-au readus pe teritoriul sovietic. Când i-a comunicat despre „isprava“ sa lui Aşahmanov, acesta a spus: „Aţi procedat corect, ei trebuie speriaţi cu sânge“ [Правильно сделали, их нужно пугать кровью].

AGENŢI TRIMIŞI ÎN SATE

Aşahmanov a organizat şi provocări. Pentru a crea teroare în rândul populaţiei, Aşahmanov a decis să trimită agenţi speciali în localităţile de frontieră, care să îndemne cetăţenii să plece în România, întrucât numai aşa vor putea să scape de foamete. Astfel, în ziua de 20 ianuarie 1947, în urma unei înscenări de acest fel, la instigaţia unui agent pe nume de cod „Svoi“ (rus. – al nostru), au fost omorâte două persoane din Vulcăneşti, Onufrie şi Tucan. În ziua următoare, pe 21 ianuarie 1947, grănicerii de la pichetul numărul 26 al Detaşamentului de grăniceri 22 au semnalat trecerea hotarului de către doi necunoscuţi. Drept urmare, locotenentul Plotnikov şi caporalul Kataev au trecut frontiera în România pe urmele acestora. Au confiscat un cal de la o gospodărie din dreapta Prutului şi au reuşit să-i prindă pe fugari la o distanţă de 5 kilometri de hotar. Aceştia s-au dovedit a fi locuitori ai satului Brânza, raionul Vulcăneşti, judeţul Cahul, Ion Vulpe, anul naşterii 1934, şi Vasile Vulpe, anul naşterii 1931. Cei doi reţinuţi au fost aduşi în stânga Prutului, pe teritoriu sovietic, după care Plotnikov i-a forţat, sub ameninţarea cu arma, să se întoarcă cu faţa spre România şi să coboare de pe mal, pe gheaţă. A urmat ordinul ca cei doi fraţi Vulpe, unul de 16 şi altul de 13 ani, să fie împuşcaţi, acţiune dusă la îndeplinire de către sergentul Nujnîh. Ca să se asigure, Plotnikov i-a dat ordin unui alt subaltern, caporalului Kataev să se apropia de cei doi pentru a le aplica „pentru siguranţă“ câte un glonte în cap.

ANCHETA TRIBUNALULUI MILITAR

Nu a fost singurul caz de trimitere a agenţilor-provocatori pe segmentul hotarului de sud al RSSM. O anchetă deschisă de Tribunalul Militar al Ministerului de Interne de la Chişinău a stabilit că un incident asemănător, fără însă a avea consecinţe letale, a avut loc în satul Gura-Larga, tot din judeţul Cahul. De data aceasta, agentul „Mamont“ a reuşit să convingă două familii, Costeleanu şi Dondâş, să fugă în România. În momentul când se pregăteau să treacă Prutul, au fost prinşi de grăniceri, care îi aşteptau din timp la locul indicat de către „Mamont“. Fiind anchetaţi ulterior, cei cu pricina au mărturisit că nu aveau de gând să treacă hotarul, dar „Mamont“ i-a convins că numai astfel copiii lor vor putea supravieţui foametei.

EXCLUS DIN PARTID ŞI DESTITUIT DIN FUNCŢIE

Tribunalul Militar al trupelor de interne din RSSM alcătuieşte un raport detaliat despre cele întâmplate abia la 18 iunie 1947. Acesta este trimis lui Simion Afteniuk, secretar al CC al PCM. Din raport reiese clar că au existat mai multe cazuri decât cele invocate. Astfel, au fost omorâţi un număr neidentificat de persoane, unii dintre care nici nu doreau să plece neapărat în România, dar diferiţi agenţi-provocatori îi convingeau şi apoi îi omorau în plin „delict“. În urma anchetei deschise de Tribunalul Militar, colonelul Aşahmanov a fost exclus din partid şi destituit din funcţie, nu şi judecat. Numai cei care au fost implicaţi nemijlocit în asasinate, la ordinul expres al lui Aşahmanov, precum locotenentul Plotnikov, sergentul Nujnâh şi caporalul Kataev, au fost arestaţi şi condamnaţi de Tribunalul Militar al MAI al RSS Moldoveneşti. Nu ştim însă care a fost pedeapsă aplicată şi dacă se referea la o sentinţă cu executare sau cu suspendare.

PESTE DOUĂ DECENII A DEVENIT „EROU“

Deşi colonelul Aşahmanov a fost expulzat din partid şi din funcţie, el va fi reîncadrat în scurt timp în sistem, fiind transferat în regiunea Hmelniţki din Ucraina. În 1969, conducerea RSSM – CC al PCM (Ivan Ivanovici Bodiul), Consiliul de Miniştri (Alexandru Diordiţa) şi Prezidiul Sovietului Suprem (Chiril Iliaşcenco) i-a trimis o scrisoare de mulţumire. Prilejul era legat de împlinirea a 25 de ani de la „eliberarea Moldovei sovietice“ ca urmare a operaţiunii Iaşi-Chişinău, dar este greu de crezut că Bodiul nu ştia despre „isprava“ lui din 1947.
Aproape zece ani la târziu, la 31 ianuarie 1977, şi KGB-ul de la Moscova îl decorează Vladimir Pavlovici Aşahmanov cu medalia „Veteran al trupelor armate ale Uniunii Sovietice“. Astfel, unui călău i s-a recunoscut „meritele“ din RSS Moldovenească, unde a ordonat, împuşcarea din iniţiativă proprie, a unui număr neidentificat de persoane care au încercat să-şi salveze viaţa prin trecerea Prutului, în România, în anii de foamete 1946-1947. Printre aceştia fiind şi adolescenţi, precum fraţii Ion şi Vasile Vulpe din satul Brânza, raionul Vulcăneşti.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

8 Responses to “Genocidul sovietic in Basarabia: moartea prin infometare”

 1. România, independentă de gazul rusesc | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 25th, 2014 at 15:46

  […] Colonel sovietic: “Să curgă sânge la Prut!” […]

 2. KGB-iști care au guvernat și guvernează România | A șaptea dimensiune says:

  februarie 6th, 2015 at 16:56

  […] Colonel sovietic: „Să curgă sânge la Prut!” […]

 3. Dictatura USL-amistă readuce România în gulagul rusesc | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 11th, 2015 at 17:36

  […] Colonel sovietic: „Să curgă sânge la Prut!” […]

 4. Rusia atacă din nou Republica Moldova | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 18th, 2015 at 20:48

  […] Colonel sovietic: „Să curgă sânge la Prut!” […]

 5. The Guardian: Ponta, Orban, Putin, dictatorii Europei de Est | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 19th, 2015 at 18:50

  […] Colonel sovietic: „Să curgă sânge la Prut!” […]

 6. LEVI STRAUSS says:

  august 22nd, 2016 at 22:57

  Nici in Romania de azi nu se sta pe roze, iar dupa ADRM , mai toate tarile europene au avut problem serioase, inclusive cu alimentatia…Cateva tari au fost salvate de USA cu Planul Marshall.La zi:
  Tara secreta a serviciilor perfecte

  de Catalin Avramescu, conferentiar

  Luni, 22 August 2016, ora 13:55

  (ziare.com)

  Priviti in jur. Infractorii au ajuns sa faca legile. Gropi in asfalt. Taxe punitive. Gunoaie abandonate pe trotuar. Cartiere istorice demolate pentru a face loc unor constructii-kitsch. Sistemul de educatie in cadere libera. Cozi la toate ghiseele, birocratie sufocanta. Evaziune fiscala. Spitale in care colcaie viermii.

  Primul tablou este cel al Romaniei reale. Al doilea descrie Romania serviciilor secrete.

  Este o fractura logica aici, nu credeti? Daca este sa ii asculti pe sefii SRI si SIE, precum si pe majoretele lor din politica si din presa, …
  Si aceste doua Romanii, sub conducerea acelorasi politicieni…

  Documentele de arhiva publicate in ultimii ani au aratat cu ce se ocupa de fapt Securitatea. Directia de Informatii Externe, cu deosebire. Informatiile externe, cate erau adunate, erau destinate de fapt Moscovei. Altfel, agentii Securitatii serveau direct familia Ceausescu. Ea cerea blanuri si truse de manichiura. El dorea pusti scumpe de vanatoare.

  Securitatea (mai ales DIE) comercializa orice. Arme catre ‘Ndrangheta (mafia din Calabria). Evrei, germani, dizidenti religiosi sau prizonieri politici. Totul avea un pret. Cetateni romani dati la schimb pentru o ferma de porci (cazul este real, din arhive). Constantin Noica, filozoful, urma sa fie vandut pentru 5.000 de dolari (afacerea a cazut; si acest caz este documentat in arhive).

  In tot acest timp, ofiteri superiori DIE pandeau sa ia vilele celor care urmau sa plece in exil. Unii locuiesc si acum in aceste case. Mergeti prin Cotroceni, Primaverii sau Dorobanti si ii veti vedea. Conduc Romania ei si rudele lor, din spatele gardurilor electrificate.

  TOATA ACEASTA retea s-a reinventat dupa 1990. Tot sub masca „apararii interesului national”….”

  ______——–_____felicitari C.Avramescu, sper ca cei care sunt de accord cu tine isi vor exprima opinia si adeziunea, in acest fel ticalosii vor intelege ca si in Romania exista mici nuclee de umanism si curaj…Totusi, trebuie sa fii foarte atent, ti-ai luat o sarcina uriasa, nu cred ca banditii nu fac deja spume si nu vor sa te sanctioneze cat mai drastic posibil, chiar capital.Prin acest al doilea articol(citite de mine) confirmi teoria mea si anume ca Romania -intreaga DAR MAI ALES LA VARF- este un puroi urat mirositor, o cloaca, o hazna superamputzita care nu mai poate fi dezinfectat si deratizata din interior nici de o mie de Corrado Cattani si o mie de Laura Conti, motiv pentru care -repet a mia oara- Romania are nevoie de O BOMBA ATOMICA POLITICA SI ADMINISTRATIVA, adica intoarcerea la Monarhie numai cu APORT ENGLEZ si „importul” a minim 4 mii de specialisti din mai toate domeniile, inclusiv(chiar/ si mai ales) din Politie, SS, Justitie, unde -DA- se clocesc si acopera marile tunuri date Romaniei, la zi este vorba de peste 999 MILIARDE EURO, insasi CIA a semnalat ca ei stiu sigur de o scurgere -in exterior- de aprox. 400 MILIARDE(!!!) EURO…In acelasi timp, C.Avramescu, iti recomand sa contactezi ofiteri romani si nu numai, de inalta valoare morala de la cartierul general NATO, si impreuna cu ei sa pregatiti cea ce inca nu s-a mai intamplat in lume si anume lichidarea unui sistem supermafiotizat,sistem CARE ESTE O BOMBA CU CEAS pentru UE si chiar pentru omenire, idiotii care conduc si fura Romania, au furat si fura pe oricine, ei sunt doar niste animale inferioare de prada, e adevarat ca si bezmetice, de unde -se pare- ca nu le pasa de consecintele actiunilor lor…Odata cu efectuarea primului pas, 4 mii de indivizi(toate conducerile de dupa „89) trebuie arestati, judecati(nepartinic) si inchisi pentru minim 10 ani, iar averile lor confiscate extensiv, cea ce va adduce statului si societatii romanesti , peste 250 MILIARDE EURO, minim.Cu aceasta suma si masurile amintite, Romania va executa un salt economic si social, la fel, nemaiantalnite in instoria omenirii…(LS)

 7. LEVI STRAUSS says:

  august 23rd, 2016 at 17:53

  Articolul „Tara secreta…” (al lui C.Avramescu) a fost publicat ieri(luni) la ora 13:55 pm, iar azi (marti) la ora 5:10 am(ora Romaniei) NU EXISTA NICIUN COMENTARIU la articol, cea ce este absolut fantastic nu doar neuzual, deobicei la asa articole „fierbinti” se gaseau -repede- comentatori…Insa fiind vorba de SRI si SIE se pare ca oamenii prefera sa faca pe neutrii, desi ar avea multe de spus…Iar asta inseamna ca le este frica sa-si spuna parerea (adica de accord cu autorul) si mai bine se tin neutri…Iar asta -din nou- inseamna ca teroarea mentala inca bantuie in tara, expresia „libertatea de exprimare” este valabila pentru flecareli nu si pentru asa probleme transante, autocenzura se impune „natural’, ca forma de supravietuire(nu neaparat referire la „actul final” insa lumea este precauta in a nu-si atrage sanctiuni (hartuiri, amenintari voalate, discriminari subtile, etc.) din partea autoritatilor si mai ales a celor doua sperietori…Situatia este grava, indeed…(PS-dupa ora 9:00 a.m., au aparut 6 comentarii)

 8. Cum a abandonat PSD = ciuma roşie Basarabia | A șaptea dimensiune says:

  noiembrie 27th, 2018 at 20:45

  […] Genocidul sovietic in Basarabia: moartea prin infometare […]

Adauga un comentariu