Romania, prima tara din lume cu o productie de titei inregistrata oficial in statisticile internationale

duminică, aprilie 30, 2017 15:21
Posted in category Educatie

Romania MareRomânia a contribuit decisiv la realizarea a trei premiere petroliere mondiale, în anul 1857:

  • Prima ţară din lume cu o productie de ţiţei, oficial înregistrată în statisticile internaţionale, dupa cum atestă “The Science of Petroleum” (1938). Conform aceleaşi publicaţii, România înregistra oficial o producţie de 275 tone, fiind urmată de Statele Unite ale Americii în 1859, Italia în 1860, Canada în 1862 şi Rusia în 1863.
  • Prima rafinărie din lume: în decembrie 1856 începe construcţia „fabricii de gaz” din Ploieşti.
  • Bucureşti, primul oraş din lume iluminat public cu petrol lampant, la 1 aprilie 1857.

De asemenea, România a fost prima ţară din lume care a exportat benzină, încă din anii 1900.

În 1937, România deţinea locul 7 în lume privind rezervele mondiale de petrol, după URSS, SUA, Irak, Iran, Venezuela şi Indiile Olandeze, cu o rezervă estimată la 95.000.000 tone, adică 5,4% din rezervele mondiale.

Şi au venit ruşii în România, ne-au adus bolşevismul şi ne-au dat cu un secol înapoi, direct în Evul Mediu.

Alte informaţii interesante:

  • La data de 20 august 1968 a fost livrat primul autoturism Dacia 1100. Această maşină a fost primul model de autoturism românesc produs de către uzina de automobile Dacia de la Colibaşi. Modelul a fost comercializat între anii 1968 – 1971 şi a fost un model intermediar până la intrarea în producție a modelului 1300. În realitate, Dacia 1100 era un Renault 8, o berlină cu tracţiune şi motor pe spate. Conform contractului, Renault furniza toate părţile componente ale modelului, iar cei de la Dacia le asamblau.
    Viteză maaximă a acestui autoturism era 138 km/h, cu motor de 46 cp.
  • Ernő Rubik a inventat „Cubul Magic” în anul 1974. Acesta a obţinut patentul HU170062 în Ungaria pentru el în anul 1975, iar primele prototipuri s-au produs spre sfârşitul lui 1977. Denumirea iniţială de „Cubul Magic” a fost schimbată de compania Ideal Toys în 1980 în „Cubul lui Rubik”. Este considerată a fi cea mai bine vândută jucărie din lume, cu peste 300.000.000 de cuburi vândute în lume până în anul 2005.
  • Un om poate rezista pana la 40 de zile fara mancare, 6 zile fara apa si 6 minute fara aer. De asemenea, el nu poate rezista, in mod normal, fara sa doarma mai mult de 11 zile.
  • Ceapa este cea mai întrebunințată legumă din lume.
  • Cel mai mare vas de pasageri din lume este MS Allure of the Seas. Aceasta este o navă de croazieră, care a efecturat prima cursă în anul 2010. Conform măsuratorilor oficiale este cu 5 cm mai lungă decât vasul-geamăn, Oasis of the Seas, inaugurat în anul 2009. Măsoară 360 de metri în lungime, 64 de metri în lăţime şi cu o punte situată la 65 de metri deasupra apei. Pe acestă navă a fost amplasat un parc impresionant ce găzduieşte 12.175 de plante şi de copaci din întreaga lume. Acesta măsoară 100 de metri în lungime, 19 metri în lăţime şi include zone destinate celor ce doresc să se relaxeze citind o carte, o masă de şah supradimensionată, dar şi o grădină în care sunt expuse sculpturi ale unor faimoşi artişti. MS Allure of the Seas este primul vas ce găzduieşte un carusel într-un parc de distracţii şi are un bar construit în întregime din gheaţă. MS Allure of the Seas cântăreşte 225,282 tone şi dispune 11 piscine şi 10 jacuzzi-uri, pentru umplerea cărora a fost nevoie de 2,3 milioane de litri de apă.
  • Primul Doodle a fost folosit de către Google în anul 1998. Doodle este logo-ul grafic ce apare ocazional pe prima pagină a motorului de căutare Google. Acestea au evoluat de-a lungul timpului de la simple reprezentări grafice la ilustrații din ce în ce mai complexe. Ideea unui logo a aparținut fondatorilor companiei, care și-au anunțat utilizatorii, prin intermediul ilustrației că vor participa la festivalul Burning Man din deșertul Nevada. Astfel, ei au adăugat în spatele logo-ului principal al motorului de căutare și emblema festivalului. Reacția utilizatorilor a fost pozitivă la inițiativa celor doi și astfel au fost folosite Doodle-uri cu diferite semnificații atât la nivel local cât și la nivel mondial. De-a lungul timpului, au fost folosite peste 1000 de Doodle-uri, sărbătorind personaje cu diferite semnficații dintre care amintim logo-urile dedicate unor personalităti precum Albert Einstein, Jules Verne, Marie Curie, Beatles sau personaje cinematografice ca Pinocchio, Batman sau Superman. Uneori sunt prezentate mai multe Doodle-uri diferite care apar în paralel, astfel încât utilizatorii dintr-o țară sau regiune pot vedea un Doodle iar cei din altă parte a lumii văd un altul, cu totul diferit. Pentru țara noastră au fost create logo-uri care au sărbătorit personalități și evenimente marcante pentru istoria și cultura noastră națională.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags:

Adauga un comentariu