Cum a ucis Iulian Mincu, medicul lui Ceausescu, ajuns ministru in guvernul Vacaroiu – PSD, medicina sociala romaneasca

marți, aprilie 18, 2017 11:25

PSD“Academia Cațavencu”, nr. 228/1996: Decapitând centrul “Christiana”, Iulian Mincu distruge biserica, neamul și constituția

Cronica unui destin anunțat

După o campanie de presă care însuflețește de aproape un an (era în 1996 – n.m.) aripile întunericului de la “Curierul Național”, “Vocea României”, “Jurnalul Național”, TVR 1 și TVRi, doctorului Pavel Chirilă i se desface abuziv contractul de muncă din funcția de medic primar – medic director la Centrul de Medicină Socială “Christiana”, începând cu data de 5 februarie 1996. Simptomele acestei demisii care planează neobservate, printre zecile de tribulații politice, se resimt încă din urmă cu câțiva ani, când dl. Chirilă are inițiativa extinderii Centrului “Christiana”, într-un complex medical-ecleziastic, care să cuprindă o policlinică, 4 clinici, o biserică în centru și o incintă mănăstirească în Pipera.

Voi, sciții

Cum s-a ajuns la demiterea dr. Chirilă, care sunt mânăriile și mobilurile care au animat o asemenea decizie, felul în care a fost nimicit proiectul complexului medical-ecleziastic, spaimele și idiosincraziile care îi animă pe liber-cugetătorii de la Cotroceni sunt tot atâtea capete de acuzare care îl vor țintui definitiv pe Mincu, în nemilosul nostru insectar, din care n-o să-l mai scoată nici KGB-ul și nici mișcarea New-Age. Căci, maniera în care Mincu a înțeles rosturile medicinei sociale nu poate fi asemuită decât cu obiceiul sciților de a se descotorosi de bătrâni, de șontorogi și de toți aceia care sunt o povară pentru comunitate, așa cum scria împietrit de uimire Herodot, într-ale sale Istorii.

O speranță pentru România

În ianuarie 1990, dr. Chirilă a înființat Asociația Medicală Creștină “Christiana”, care, conform statutului, este o asociație ortodoxă, destinată să acorde asistență medicală, socială și spirituală, cu prioritate bolnavilor săraci. Prin HG nr. 488/8 mai 1990, la propunerea Asociației, este înființat Centrul de Medicină Socială (Spitalul) “Christiana”, ca unitate sanitară a Ministerului Sănătății, cu sediul în Șoseaua Pantelimon 27. Hotărârea semnată de premierul Roman apare în Monitorul Oficial nr. 63 și stipulează că Centrul “Christiana”: “acordă asistență medicală, socială, spirituală, spitalicească și ambulatorie pentru bolnavi – cazuri sociale -, cetățeni români, în mod gratuit, și cetățeni străini, cu plată; (art. 2, a) desfășoară activitate integrală de asistență medicală, învățământ și cercetare științifică, prin colaborări și cooperări cu instituții, asociații și firme din țară și străinătate; (art. 2, c) valorifică rezultatele cercetării științifice prin lucrări și tratate de specialitate, brevete de invenții și inovații; (art. 2, d) centrul va fi finanțat de la bugetul de stat și din donații de la Asociația “Christiana” și de unele persoane juridice sau fizice din țară și din străinătate (…) Centrul va putea vinde sau schimba în natură unele donații, potrivit valorii respective” (art. 3).

O extindere firească

Rezultatele unice în peisajul rețelei sanitare românești ale spitalului “Christiana” duc la proiectarea și promovarea unui mare așezământ, în Șoseaua Pipera 49, conceput ca un complex medical-ecleziastic, finanțat de la bugetul statului și de către Asociația “Christiana”. Proiectul centrului din Pipera va fi atacat curând de Direcția Strategie, Dezvoltare și Management a Ministerului Sănătății, care reconsideră întreaga funcționalitate a obiectivului; pretinde doar realizarea corpului prevăzut pentru policlinică; se revoltă că pe lângă corpul de policlinică se lucrează în paralel la alte două construcții (biserică și complex școlar cu mănăstire); cere un control financiar de fond asupra investiției; ordonă întreruperea finanțării obiectivului până la definitivarea controlului. Semnează: Director dr. Stelian Nicolaescu și inspectori de specialitate ec. Anca Teodorescu și ing. Șerban Muțiu.

Dezlănțuirea mincilor

Asocierea dintre rezultatele profesionale ale dr. Chirilă, medic homeopat de talie mondială, cu funcțiile ecleziastice ale unui centru finanțat parțial de la buget nu putea stârni decât ura viscerală a monștrilor din Ministerul Sănătății. Începând de anul trecut (1995, cu Votcăroiu la Palatul Victoria – n.m.), ciracii lui Mincu s-au pus cu scalpelul pe ideea de christianitate (la spitalul din Pantelimon a fost îngrijit până în ultimele sale clipe filosoful Petre Țuțea), pentru a extirpa din rădăcini acest sălaș care, reușind să îmbine pentru întâia oară asistența medicală cu cea social-ecleziastică, reînvie, de fapt, tradiția surorilor de caritate de odinioară.

Proteza lui Mengele

Începând din martie 1995, haite mici și repezi de la Curtea de Conturi și din Corpul de Control al Ministerului Sănătății (cel din urmă condus de Filomela Hrehorciuc) se năpustesc asupra Centrului “Christiana”, clănțănind documente, sugușând pacienți, trăgând cu urechea spre foșnetul copacilor din curte, sfâșiind câinii și pisicile pripășite în cabina portarului. Încet, încet, cercul se strânge în jurul gâtului dr. Chirilă care este supus la un adevarat interogatoriu inchizitorial, cuprinzând 52 de întrebări/satâr. Exemplu: cine a încasat contravaloarea consultațiilor pentru adopții de copii. Răspuns: există documente legale care atestă înfierea de copii, de către cetățeni americani, și acolo contravaloarea a fost virată la bugetul Ministerului Sănătății. Dilemă: documentele vor fi sustrase din arhiva Spitalului “Christiana” și, în mod inexplicabil, de la Ambasada SUA din București. Alte întrebări/ghilotină îl execută pe dr. Chirilă, pentru că a primit o donație de 60.000 $ de la Arhiepiscopul de Padova, pe care a folosit-o în proiectul “Christiana”, și că a donat Asociației premiul personal “Bob Pierce”, acordat de Organizația “World Vision International”.

Serviciul de Contrainformații al lui Mengele

Întregul Corp de Control al Ministerului Sănătății s-a deplasat timp de 3 luni la “Christiana”, cu toate că Așezământul este unul dintre cele mai mici spitale din țară; 16 echipe de komando au verificat la sânge, începând din martie 1995 și până recent (februarie 1996 – n.m.), activitatea Așezământului: Ministerul Sănătății, Ministerul de Finanțe, Ministerul Lucrărilor Publice, Guvernul, Curtea de Conturi, Garda Financiară, Poliția Economică. Nici una din echipe nu a lăsat pentru posteritate vreun proces-verbal de constatare a neregulilor. Din dispoziția lui Mincu, lucrările părții medicale a complexului din Pipera au fost sistate fără niciun motiv explicit; echipele de control l-au acuzat pe dr. Chirilă că Asociația “Christiana” a finanțat Mănăstirea Christiana, fără aprobarea lui Mincu, ceea ce este, din start, o acuză anticonstituțională; preoții au fost excluși din Consiliul de Administrație a Spitalului; 3 măicuțe absolvente ale Școlii sanitare nu au fost angajate nici la 4 luni după absolvirea cursurilor, deși sunt suficiente locuri în schemă; alte măicuțe au fost sfătuite de binevoitori să-și caute de lucru aiurea; Patriarhia Română n-a schițat nicio reacție atunci când haitele lui Mincu au impus ruperea complexului din Pipera, în spital și mănăstire, despărțite implacabil printr-un zid gros și neavând nicio legătură funcțională; în urmă cu nici două luni, Teoctist își freca mâinile mulțumit, întrucât a primit pe tavă, prin hotărâre guvernamentală, o mănăstire în care n-a investit niciun chior.

Nota de plată

Controalele au muncit pe brânci și au tras la xerox 30.000 rețete plus 2.000 fișe de observație; dintre cele 2.000 fișe s-au extras 800 bucăți, reprezentând persoane fără talon de pensie sau identitate precisă, care au fost înmulțite cu numărul de zile de spitalizare, plus costul unei zile, de unde au rezultat 600.000.000 lei (vechi – n.m.), pe care dr. Chirilă trebuie să-i plătească acum din buzunar, cu title de delapidare. Văcăroiu dă ordin ca dr. Chirilă să fie destituit în cel mai scurt timp și liber-cugetătorul de la Cotroceni (Ilici “KGB” Iliescu – n.m.) se interesează personal de cazul “Christiana”. La 30.08.1995, directorul Porfir Popescu, șeful Direcției Resurse Umane, Formare Profesională și Relații Internaționale, îi comunică dr. Chirilă că a fost eliberat din funcția de director al Centrului de Medicină Socială “Christiana”, în conformitate cu ordinul ministrului sănătății nr. R/420/30.08.1995. Și ca Iliescu, Văcăroiu și Mincu să-și regăsească, în sfârșit, siesta de liber-cugetători, în baza Notei Direcției de control financiar nr. IM/486/29.01.1996, și conform prev. art. 13, al. I, lit. I, din Codul Muncii, dr. Pavel Chirilă i se desface contractul de muncă începând cu data de 5 februarie 1996.

Să-l exorcizăm pe Mincu din noi

Și astfel, după ce interese de partid (PSD, pe atunci PDSR – n.m.) și de stat și-au făcut mendrele, peste spitalul “Christiana” s-a înstăpânit consensul și firescul Erei Mincu. Astfel, în vinerea Crăciunului trecut (Crăciunul anului 1995 – n.m.), 2 polițiști de la Circa 8 Poliție au primit ordin de la noul director Dona Dumitru (fost director ceaușist în relații externe) să refuze internarea unei bătrâne, s-o care până la poșta Vitan și s-o abandoneze în zăpadă. La 24 februarie 1996, scenariul se repetă, cu evacuarea unui bolnav în Giulești. Mâine, aceeași mână de păgân, va da ordin ca deviza de pe frontispiciul spitalului Dumnezeu vindecă, medicul tratează să fie tradusă în mult mai firescul Arbeit macht frei.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

5 Responses to “Cum a ucis Iulian Mincu, medicul lui Ceausescu, ajuns ministru in guvernul Vacaroiu – PSD, medicina sociala romaneasca”

 1. Cum a ramas Snagovul, dupa 1989, cuibusorul de nebunii al mafiei PSD-iste | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 13th, 2019 at 10:35

  […] Cum a ucis Iulian Mincu, medicul lui Ceausescu, ajuns ministru in guvernul Vacaroiu – PSD, medicin… […]

 2. Guvernarea Vacaroiu-PSD sau cum a fost jefuita Romania | A șaptea dimensiune says:

  martie 5th, 2019 at 21:51

  […] Cum a ucis Iulian Mincu, medicul lui Ceausescu, ajuns ministru in guvernul Vacaroiu – PSD, medicin… […]

 3. Ce mai propuneau consilierii lui Ilici Iliescu, ajunsi ministri, prin anii 1990 | A șaptea dimensiune says:

  mai 18th, 2019 at 15:09

  […] Cum a ucis Iulian Mincu, medicul lui Ceausescu, ajuns ministru in guvernul Vacaroiu – PSD, medicin… […]

 4. Cum a lasat mafia PSD-ista vistieria tarii goala si un blocaj financiar mortal si total, in 1996, la plecarea de la guvernare | A șaptea dimensiune says:

  mai 18th, 2019 at 17:14

  […] Cum a ucis Iulian Mincu, medicul lui Ceausescu, ajuns ministru in guvernul Vacaroiu – PSD, medicin… […]

 5. PSD-ul a promovat întotdeauna PCR-ul (pile-cunoştinţe-relaţii) pe cele mai înalte culmi ale vieţii publice din România | A șaptea dimensiune says:

  octombrie 25th, 2019 at 6:40

  […] Cum a ucis Iulian Mincu, medicul lui Ceausescu, ajuns ministru in guvernul Vacaroiu – PSD, medicin… […]

Adauga un comentariu