Tehnologia în următorii 30 de ani

luni, octombrie 13, 2014 21:27
Posted in category IT

TehnologiaNicholas Negroponte: O istorie a următorilor 30 de ani „Vom lua o pastilă și vom ști engleză”

Fondatorul MIT Media Lab, Nicholas Negroponte, ne poartă într-o călătorie prin ultimii 30 de ani de tehnologie. Iscusitul prevestitor aduce în lumină interfețe și inovații pe care le-a prezis în anii 1970 și 1980, ridiculizate atunci dar omniprezente azi. La final ne oferă o ultimă previziune — absurdă? strălucită? — pentru următorii 30 de ani.

Apoi am încercat un experiment, iar experimentul a avut loc în Etiopia. Iată experimentul. Putem avea învățare acolo unde nu sunt școli? Am livrat tablete fără instrucțiuni și i-am lăsat pe copii să se descurce. Și într-o scurtă perioadă de timp nu numai că le-au pornit și că fiecare copil a folosit 50 de aplicații în primele cinci zile și că știau cântece cu ABC în două săptămâni, dar au și hăckuit Androidul în șase luni. Mi s-a părut destul de interesant. Iată probabil cea mai bună poză pe care o am. Puștiul din dreapta s-a proclamat învățător. Vedeți și puștiul din stânga și tot așa. Nu s-a implicat niciun adult aici. Așa că am spus: oare putem face asta la o scară mai mare? Și ce anume lipsește? Aici puștii deja țin o conferință de presă și scriu ceva în țărână. Iar răspunsul la „Ce lipsește?” … Dar voi sări peste previziunea mea, pentru că nu mai am timp, și iată întrebarea: ce urmează să se întâmple?

Problema e să conectăm ultimul miliard de oameni. Conectarea ultimului miliard diferă mult de conectarea următorului miliard pentru că următorul miliard e mură-n gură, dar ultimul miliard e în mediul rural. A fi rural și a fi sărac nu e totuna. Sărăcia tinde să fie creată de societatea noastră, dar oamenii din acea comunitate nu sunt săraci în același mod, deloc. Primitivi, poate, dar pentru abordarea problemei și conectarea lor experiența cu „Un laptop fiecărui copil” și experimentul din Etiopia mă fac să cred că de fapt putem termina într-un timp foarte scurt.

Așa că planul meu, și din păcate n-am ajuns la punctul în care vă pot prezenta partenerii mei, este să folosim un satelit geostaționar. Sunt multe motive pentru care sateliții geostaționari nu sunt optimi. Dar din multe alte motive sunt. Cu două miliarde de dolari putem conecta cu mult peste 100 de milioane de oameni, dar motivul pentru care am zis două, și acesta va fi ultimul ecran, e că două miliarde de dolari e ceea ce cheltuiam în Afganistan pe săptămână. Așa că bineînțeles, dacă putem conecta Africa și ultimul miliard de oameni cu asemenea sume, ar trebui să-i conectăm.

Îți voi spune care e previziunea mea. Iar asta chiar e o previziune, pentru că e pe 30 de ani. Eu nu voi mai fi. Dar e ceva legat de faptul că învățăm să citim. Până acum am consumat informații prin intermediul ochilor. Poate că e un canal foarte ineficient. Eu prezic că vom ingera informații. Vom lua o pastilă și vom ști engleză. Vom lua o pastilă și vom ști Shakespeare. Iar pentru asta vom folosi fluxul sanguin. Odată ajuns în sânge, circulă cu el și ajunge în creier. Când știe că a ajuns în creier, în diferitele zone, se depozitează în locurile potrivite. Deci prin ingerare.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Tehnologia în următorii 30 de ani”

  1. Top 10 motociclete ale viitorului | A șaptea dimensiune says:

    noiembrie 30th, 2014 at 19:22

    […] Tehnologia în următorii 30 de ani […]

  2. Aparatul de zbor ce poate strabate orice distanta pe Terra in doar 4 ore | A șaptea dimensiune says:

    iulie 19th, 2015 at 14:57

    […] Tehnologia în următorii 30 de ani […]

  3. Cu un avion alimentat cu energie solara in jurul lumii | A șaptea dimensiune says:

    iulie 20th, 2015 at 12:54

    […] Tehnologia în următorii 30 de ani […]

  4. Peste jumătate dintre români folosesc Chrome-ul celor de la Google ca browser | A șaptea dimensiune says:

    februarie 27th, 2016 at 21:15

    […] Tehnologia în următorii 30 de ani […]

Adauga un comentariu