Ce sapunuri folosim

joi, august 8, 2019 9:46
Posted in category Diverse

DoveDacă vrem să evităm riscul îmbolnăvirilor, trebuie să fim foarte atenţi la igiena proprie. În această ecuaţie a curăţeniei, este important ce sapunuri folosim.

Câte ceva despre istoria săpunului

În urmă cu mai bine de două mii de ani, săpunul, sau ceea ce numim astăzi “săpun”, era format dintr-un amestec format din grăsimi animale şi sodă. Pe atunci, săpunul avea un miros tare neplăcut, dar oamenii îl foloseau pentru a se spăla. Dacă am fi trăit în acea perioadă, cam asta făceam şi noi. Din fericire, astăzi avem de unde alege săpunuri de calitate, care mai de care mai sofisticate şi cu arome dintre cele mai diverse.

Dacă vorbim de săpunuri ce merită alese în prezent, vă pot spune că eu folosesc Dove de nişte ani şi sunt mulţumit de acest produs. Cum am ajuns la el? Într-o anumită perioadă, ceva mai de demult, foloseam alt săpun, de o calitate îndoielnică. Ce mă deranja în mod deosebit la acest săpun era faptul că, mai ales în perioadele reci, pielea de pe mâini îmi crăpa, dacă ieşeam fără mănuşi sau stăteam mai mult prin frig. Pe lângă aceasta, mai era şi faptul că, atunci când mă spălam pe mâini cu apă din fântână, mai ales când ajungeam pe la ţară, la părinţi, curaţatul mâinilor era greoi, aveai senzaţia că acel săpun nu este deloc potrivit pentru aşa ceva. Însă, cu Dove lucrurile stau cu totul altfel. E un săpun care-ţi protejează pielea şi, indiferent de anotimp, poate fi folosit cu încredere.

Dar să revenim la istoria săpunului. Romanii foloseau şi ei săpunul, având cunoştinţe avansate despre fabricarea acestuia. În secolul al II-lea înaintea erei noastre, apare prima menţionare documentară despre spălarea corpului cu săpun la romani, datorată unui anume doctor Galenus.

În zilele noastre, o altă variantă ar fi să folosim sapun lichid, ce ar avea cel puţin un avantaj faţă de săpunul solid: săpunul lichid usucă mai puţin pielea. Un alt avantaj al săpunului lichid este acela de a fi mult mai igienic, deoarece săpunul solid poate conţine pe suprafaţa lui umedă multe bacterii sau ciuperci. Şi parfumul emanat după folosirea săpunului lichid este mult mai pronunţat, în comparaţie cu săpunul solid.

Revenind la trecutul săpunului, cea mai veche atestare istorică privitoare la fabricarea săpunului o găsim în Babilonul antic, unde prin jurul anului 2800 înaintea erei noastre se fabrica un fel de săpun prin fierberea grăsimii şi a cenuşii. Şi egiptenii foloseau, prin anii 1500 înaintea erei noastre, după cum arată dovezile arheologice, o substanţă asemănătoare săpunului, având mai mult rol medical, substanţă obţinută prin combinarea unor uleiuri cu săruri alcaline.

Se spune că denumirea de săpun provine de la muntele Sapo din Roma antică, acolo unde, după sacrificarea animalelor, în urma ploilor, se forma un amestec de grăsimi cu cenuşă, iar acel amestec ajungea în râul Tibru, iar rufele spălate cu apă din acel râu se curăţau mult mai repede.

Pe scară ceva mai mare, săpunul a început să se producă, în Europa, la începutul primului mileniu al erei noastre, în special din ulei de măsline – săpunul pentru igiena personală, sau seu – săpunul destinat pentru spălarea hainelor, a textilelor în general.

Dacă vreţi să comandaţi

sapunuri

la cele mai mici preţuri, iată datele de contact ce trebuie folosite.

ImportDirect – cosmetice şi detergenţi en-gros

Str. Garii nr. 4/D, Gheorgheni, Jud. Harghita 535500

suport@importdirect.ro

Tel: 0770411081 Cristinoiu Andrada [RO]

Tel: 0755877780 Moldovan Emil-Iuliu [RO] [HU]

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu