Cercetătorii au construit un procesor care este imposibil de piratat

duminică, septembrie 5, 2021 14:30
Posted in category IT

MorpheusCercetătorii de la Universitatea din Michigan au dezvoltat un nou procesor, numit Morpheus, care își schimbă constant microarhitectura pentru a contracara încercările de hacking. Cu alte cuvinte, se transformă într-un computer nou chiar și în câteva secunde. Testele finanțate de DARPA arată că sistemul este, deocamdată, imposibil de piratat.

Fiecare procesor are o arhitectură, care înseamnă un set de reguli și instrucțiuni pe care software-ul trebuie să le urmeze pentru a funcționa corect. Software-ul conceput pentru o arhitectură „desktop”, de exemplu, nu va funcționa pe arhitectura „mobilă”.

Practic, o microarhitectură determină modul în care un procesor își implementează arhitectura. Este ca și cum două apartamente ar putea arăta identice din exterior, dar ar avea un interior complet diferit. Și, așa cum un spărgător trebuie să cunoască aspectul unei case pentru a putea fura din acea casă, hackerii trebuie să înțeleagă microarhitectura unui computer înainte de a încerca să o atace cu malware.

Prin modificarea constantă a microarhitecturii sale, procesorul Morpheus prezintă hackerilor un puzzle nesfârșit imposibil de rezolvat (deocamdată). Dacă ne bazăm pe analogia cu apartamentul, Morpheus este ca o casă care se rearanjează constant, cu camere îşi schimbă mărimea, aşezarea în cadrul aprtamentului şi configuraţia.

Dezvoltarea procesorului Morpheus a fost finanțată de Defense Advanced Research Program Agency (DARPA) din SUA și, probabil, va fi folosit mai întâi de către instituțiile guvernamentale și cele de apărare, înainte de a ajunge la publicul larg.

Via ReviewGeek.

Citeşte şi articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu