Memoria RAM DDR5 promite viteze mai bune

duminică, iulie 11, 2021 13:20
Posted in category IT

Micron DDR5Următoarea generaţie de memorie RAM, DDR5, ar putea apărea la sfârşitul verii 2021 sau în toamna aceluiaşi an. Pentru a putea folosi DDR5, veţi avea nevoie de un procesor şi o placă de bază compatibile cu acest model de memorie RAM.

Procesoarele ce vor apărea în viitorul apropiat vor suporta, probabil, atât modelele DDR4, cât şi noile modele DDR5. Însă, plăcile de bază nu vor fi compatibile cu versiunile anterioare. O placă de bază va suporta fie DDR4, fie DDR5, dar nu ambele.

DDR5 permite capacități mai mari

DIMM-urile (Dual In-line Memory Module) DDR5 sunt capabile să aibă o capacitate mult mai mare decât DIMM-urile DDR4 actuale. Capacitatea DDR5 depășește, teoretic, 128 GB. Totuşi, va dura ceva până vom vedea de fapt stick-uri RAM de 128 GB. Chiar dacă am putea avea aşa ceva, atât de multă memorie RAM depăşeşte nevoile curente ale computerelor de acasă. Când se va lansa, probabil va fi pentru servere și alte aplicații de firmă, cel puțin pentru viitorul apropiat. Pentru utilizatorii casnici, cel mai probabil, este ca stick-urile de 16 GB să devină standard.

DDR5 promite viteze mai bune

Cu toții căutăm memorie RAM pentru a face PC-urile noastre mai rapide, iar DDR5 va avea, desigur, viteze mai mari decât DDR4. Majoritatea anunțurilor cu privire la DDR5, apărute în 2021, spun că vom avea viteze de aproximativ 4.7 GHz sau mai mari. Prin comparație, vitezele cele mai mari pentru DDR4 sunt în jur de 3.5 GHz până la 3.8 GHz, în timp ce viteze de aproximativ 2.5 GHz sunt cele mai frecvente pe computerele de astăzi. Producătorii de memorii RAM vor să depăşească, odată cu noile generaţii, bariera de 8 GHz, în ce priveşte viteza unui calculator (procesor).

DDR5 poate utiliza mai puțină energie.

DDR5 ar trebui, de asemenea, să aibă o tensiune mai mică, până la 1,1 volți în loc de 1,2 volți standard. Destul de des, ne așteptăm ca, pe măsură ce viteza crește, tensiunea crește. Producătorii de RAM, totuși, caută să producă RAM super-rapid la tensiuni mai mici.

Un alt avantaj al DDR5 este că va gestiona reglarea tensiunii pe module în sine, fără intervenţia plăcii de bază. În plus, memoria RAM DDR5 poate avea un cod de corecție a erorilor, care ajută la detectarea și corectarea erorilor de memorie.

Aşadar, viitorul sună bine cu DDR5.

Citeşte şi articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu