Chatbot-ul Claude AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) mai bun decât ChatGPT

sâmbătă, iulie 22, 2023 15:59
Posted in category IT

Claude AIDeja foarte cunoscutul ChatGPT începe să aibă contracandidaţi serioşi la supremaţia în lumea inteligenţei artificiale. Ceea ce, trebui să recunoaştem, nu-i deloc rău pentru noi, utlizatorii obişnuiţi.

De la debutul său online în noiembrie 2022, ChatGPT domină spaţiul AI, chiar dacă între timp au apărut şi alte alternative la creaţia celor de la Open AI. Până acum, nicio alternativă la ChatGPT nu oferă performanţe comparabile cu acesta. Dar lucrurile par să se schimbe în această privinţă.

Odată cu lansarea de către Anthropic a modelului său Claude 2 AI, construit pentru a alimenta chatbot-ul Claude AI, dominația ChatGPT în spațiul AI ar putea fi pusă sub semnul întrebării. Dar ce aduce în plus Claude AI faţă de ChatGPT? De ce este Claude AI de la Anthropic mai bun decât ChatGPT? Iată, mai jos, câteva argumente care se pot constitui în posibile răspunsuri la întrebările anterioare.

Numărul maxim de cuvinte ce pot compune o solicitare pentru chatbot-ul Claude AI este semnificativ mai mare decât la ChatGPT

Unul dintre dezavantajele majore ale ChatGPT este că nu poate gestiona solicitări cu mai mult de câteva mii de cuvinte simultan. Dacă solicitarea depășește limita de simboluri ChatGPT, probabil veți primi o notificare că solicitarea este prea lungă și ar trebui editată înainte de a o trimite.

În prezent, limita token-ului ChatGPT este între 4.000 și 8.000 token-uri (cu potențialul de a gestiona până la 16.000 sau 32.000), în funcție de modelul pe care îl utilizați. Claude AI, pe de altă parte, poate gestiona solicitări cu până la 100.000 de jetoane simultan, ceea ce se traduce în aproximativ 75.000 de cuvinte.

Aceasta este o diferență uriașă. Este posibil să nu observați sau să nu apreciați diferența dacă utilizați ChatGPT pentru sarcini simple, care necesită solicitări simple, dar este un dezavantaj dacă utilizați ChatGPT pentru sarcini mai complexe, cum ar fi transcrierea și rezumarea, unde va trebui să lucrați cu un volum mare de text.

Cu Claude AI, puteți încărca o carte întreagă în chatbot-ul AI și puteți începe să-l interogați. Cu ChatGPT, fereastra de context limitată înseamnă că trebuie să împărțiți codul sau textele în bucăți mai mici și să vă descurcați cu răspunsuri pe fragmente.

Măsuri de siguranță mai stricte

Anthropic se autodefineşte ca o companie de cercetare și siguranță în domeniul AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială). Dar dincolo de nume, compania acordă multă atenție utilizării în siguranță a AI-ului. Acesta este motivul pentru care Claude AI își are rădăcinile în principiile Constitution AI (Constituției AI) – o metodă de a se asigura de realitatea conform căreia conținutul generat de AI este inofensiv și solid din punct de vedere etic. Metoda implică stabilirea unor reguli de bază stricte pe care AI le utilizează pentru a decide asupra eticii rezultatelor sale.

Claude AI folosește acest sistem pentru a se asigura că rezultatul său este mai puțin dăunător, discriminatoriu sau toxic. De asemenea, este mult mai greu să fentezi regulile de siguranţă Claude AI, spre deosebire de relativa ușurință cu care oamenii ocolesc regulile de siguranță din ChatGPT. Deși unii oameni ar putea vedea acest lucru ca un dezavantaj, măsurile de siguranță mai stricte asigură faptul că instrumentele AI, precum Claude AI, sunt suficient de sigure pentru copii, cel puțin teoretic.

Experiență de codificare mai bună

Deși este prea devreme să spunem cu certitudine dacă Claude AI este la fel de bun ca și ChatGPT în programare, oferă fără îndoială o experiență de codare generală mai bună. Din cauza unei ferestre de context limitate, ChatGPT nu poate gestiona intrările și ieșirile mari de care aveți nevoie pentru a scrie cod mare și complex.

Pe de altă parte, puteți furniza mii de linii de cod lui Claude AI și îi puteți cere să-l depaneze, să explice ce face sau să facă optimizări. Datorită unei ferestre de context mare, Claude AI va putea digera fiecare bit din cod și îl va pregăti pentru orice acțiune pe care trebuie să o efectuați.

ChatGPT ar avea dificultăți în a digera un bloc mare de cod sau pur și simplu ar refuza complet să lucreze la el, mai ales fără pluginuri ChatGPT. Limita de 100.000 de token-uri a chatbot-ului Claude AI îmbunătățește semnificativ utilitatea chatbot-ului ca instrument de programare.

O bază de date (cunoştinţe) mai recentă

Una dintre cele mai mari limitări ale ChatGPT este data limită a cunoștințelor: septembrie 2021. Practic, asta înseamnă că ChatGPT nu are cunoștințe despre evenimentele care au avut loc după septembrie 2021. După cum realizaţi, multe s-au întâmplat de atunci, dar ChatGPT nu va lua în considerare acest lucru atunci când va oferi un răspuns la solicitarea dvs.

Claude AI are o dată limită a bazei de cunoștințe la începutul anului 2023. Ar putea părea un mic decalaj, dar evenimentele care s-au întâmplat în această perioadă au un impact semnificativ asupra celui mai bun răspuns la un prompt. Deci, Claude AI ar putea fi opțiunea mai sigură dacă aveți nevoie ca răspunsurile dvs. să fie cât mai actualizate posibil.

Claude AI poate pune capăt dominației ChatGPT?

În ciuda numărului de chatbot-uri AI care au apărut de la lansarea ChatGPT, performanța superioară a chatbot-ului l-a păstrat ca forță dominantă în spațiul AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială). În timp ce brand-uri precum Bard de la Google și Bing AI de la Microsoft au fost cea mai de luat în seamă concurență, niciuna nu a amenințat dominația ChatGPT.

Dar cu abilitățile și potențialul actual al lui Claude AI, dominația ChatGPT ar putea deveni discutabilă pentru prima dată. Claude AI va detrona ChatGPT pe termen lung? Numai timpul ne va spune.

Sursa informaţiilor: Make Use Of (MUO).

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu