Cum s-au distrus parcurile din România

duminică, iulie 31, 2022 9:25
Posted in category Mass-media

Olguta Vasilescu, CraiovaParcul Prisaca s-a dărâmat,
A venit Pleşca şi l-a luat

Fostul primar al sectorului 3 din Bucureşti (din perioada 2000-2004, n.m.), pesedistul Eugen Pleşca, era un om căruia îi plăcea soarele, oamenii bronzaţi, aerul zăpuşitor şi, cine ştie, poate chiar cancerul de piele. De aceea, omul a vrut să facă din sectorul lui cartierul cel mai însorit al Capitalei, respectiv cu cea mai puţină umbră.

Această opţiune personală a decis soarta unui parc de aproape 27.000 de metri pătraţi, numit Prisaca Dornei. Acum 30 de ani (în 1984; 30 de ani erau la data apariţiei articolului, octombrie 2004 – n.m.), când Titanul începea să se ridice, lângă fosta betonieră Ecaterina Teodoroiu a apărut o zonă verde, cu multă vegetaţie, care avea rolul de a mai absorbi praful.

Deşi a fost un parc toată ziua, ghinionul acestei zone e că nu a fost înregistrată niciodată ca atare. Sub Pleşca, însă, parcului i-a sunat ceasul. În loc să fie înregistrat ca parc şi salvat, pentru că exista o mică posibilitate ca alegerile să le câştige alţii, anul acesta (în 2004 – n.m.) a fost parcelat repede-repede.

Fireşte, a încăput pe mâna unor propietari care l-au vândut rapid printr-o societate imobiliară agreată de Pleşca (Credo AMG Imobiliare) şi, de două săptămâni, la Comisia de Avizare Tehnică a Capitalei au început să vină primii tipi bazaţi care vor să construiască vile în parc.

Să fi vrut, Pleşca ar fi putut să dea teren oricui pe locul unde se afla fosta betnoieră, terem acum pustiu (era pustiu în 2004 – n.m.). Sigur, era mai greu, pentru că ar fi fost de muncă pentru Primărie. Sau nu ar fi fost profitabil pentru Pleşca. („Academia Caţavencu”, nr. 669/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu