De câte feluri e Apocalipsa

sâmbătă, martie 24, 2012 20:43
Posted in category Educatie, Mass-media

ApocalipsaPe site-ul https://www.scientia.ro/qa/ am găsit următoarea întrebare: „Iata un subiect care face rating pe canalele mass-media. Sa le-o luam inainte si sa analizam obiectiv si rational, care ar fi primele 5 catastrofe din punct de vedere al probabilitatii? Va rog sa argumentati succint raspunsul. Nota: „apocalipsa” in sensul unui dezastru la nivel planetar sau regional – nu neaparat avand ca rezultat extinctia umana.” Iată cel mai interesant răspuns.

Apocalipsa poate fi:

 1. Cosmica
  Sa ne cada un meteorit in cap sunt sanse foarte mici. Chiar daca ne va cadea intr-un final, s-ar putea sa nu fie unul prea mare. Daca este unul chiar maricel, s-ar putea totusi sa-l descoperim din vreme si sa-l evitam cumva. Cu cat timp trece mai mult pana atunci, cu atat sansele noastre s-ar putea sa se imbunatateasca.
 2. Geologica
  Aici sunt mai multe cazuri. Supervulcanii ar avea efecte urate pe multe planuri, si desi sunt rari, sunt de zece ori mai desi decat asteroizii care ne pun gand rau. Unele masuratori s-ar parea ca arata ca unii supervulcani incep sa se supere, si totusi pot sa mai treaca sute sau mii de ani pana atunci. Mai prost este ca un supervulcan nu poate fi inlaturat ca un asteroid, si candva inevitabil vor aparea. Tot aici ar intra si incalzirea globala, pe care n-o mai detaliez ca e detaliata peste tot.
 3. Biologica
  Aici as vedea un risc real si deloc indepartat. In conditiile globalizarii de astazi si a transporturilor facile, o pandemie globala apare extrem de usor. Trebuie doar sa existe un virus potrivit. Iar virusurile sufera mutatii usor, mai ales aplicate la un numar foarte mare de persoane; sunt simple si evolueaza rapid. Genetica si genomul diferitelor virusuri sunt destul de accesibile, si-s si destui kamikaze care sa nu se gandeasca ca imprastierea lor ii afecteaza si personal. Daca un virus cu mortalitate inalta depaseste bariera si se transmite usor, s-ar putea ca in scurta vreme sa nu ne mai punem, pe moment, problema suprapopularii planetei.
 4. Economica
  Economia are suisuri si coborasuri. In conditiile globalizarii ea devine tot mai complicata si crizele se pot adanci. Problemele economice se impletesc intotdeauna cu cele sociale, de aceea se pot naste de aici revolte, revolutii, razboaie. Dar economia se mai si regleaza, sau o reglam noi. Poate naste situatii neplacute, situatii grave, dar nu stiu daca am putea vorbi de apocalipse. Nu cred sa se ajunga la un razboi global atomic, de exemplu, cel putin nu in secolul asta.
 5. Religioasa
  Motivele religioase care ar indemna la o apocalipsa ar trece tot prin razboaie. Exceptand musulmanii (si nici astia toti), religia nu mai are puterea din trecut si nici nu mai e atat de razboinica sa nasca ceva de acest gen. Mai degraba economia va face asta. Musulmanii sunt intr-adevar o problema, dar si ei au motivele lor economice.
 6. Tehnologica, de ce nu?
  As adauga si aspectul asta. O apocalipsa adusa de o tehnologie scapata de sub control sau aplicata gresit. Roboti care o iau razna. Nanoboti care ne transforma. O tehnologie de reechilibrare a mediului care sa dea gres, cu consecinte neprevazute. Si asa mai departe.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “De câte feluri e Apocalipsa”

 1. Solomon Marcus: Mi-era frică de Securitate | A șaptea dimensiune says:

  februarie 10th, 2016 at 19:27

  […] De câte feluri e Apocalipsa […]

 2. Copiii supradotați, dincolo de aparențe | A șaptea dimensiune says:

  februarie 10th, 2016 at 20:29

  […] De câte feluri e Apocalipsa […]

 3. Cum ne vom face cumpărăturile peste 10 ani | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 3rd, 2016 at 17:10

  […] De câte feluri e Apocalipsa […]

 4. Neil Alden Armstrong, eroul secolului XX | A șaptea dimensiune says:

  august 31st, 2016 at 14:06

  […] De câte feluri e Apocalipsa […]

 5. Beneficiile consumului de cafea | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 1st, 2016 at 14:09

  […] De câte feluri e Apocalipsa […]

 6. Cum să economisești benzină cu telefonul | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 2nd, 2016 at 15:47

  […] De câte feluri e Apocalipsa […]

 7. Scenarii științifice pentru sfârșitul lumii | A șaptea dimensiune says:

  octombrie 22nd, 2016 at 17:20

  […] De câte feluri e Apocalipsa […]

Adauga un comentariu