Dumitru Căruntu – postări pe Facebook (CV)

luni, ianuarie 29, 2024 19:55
Posted in category Mass-media

Atentat, Europa LiberăDespre stratul de ozon

Ozonul este un gaz care apare în mod natural în stratosferă, la 15-35 de kilometri de suprafaţa Pământului, formând stratul de ozon.

Stratul de ozon ne protejează de razele ultraviolete ale soarelui şi de alte tipuri de radiaţii care ar putea răni sau ucide majoritatea fiinţelor vii.

Oamenii de ştiinţă au observat în anii ’70 pentru prima oară subţierea la nivel global a stratului de ozon.

Problema este mai gravă deasupra Antacticii, unde în stratul de ozon apare anual o gaură, în perioada septembrie-noiembrie.

Subţierea stratului de ozon a fost pusă pe seama unor substanţe care se găsesc în anumite spray-uri, pe seama frigiderelor, a aparatelor de aer condiţionat şi a spumei poliuretanice.

Din păcate, omenirea nu poate face mare lucru pentru a repara stratul de ozon, dar, spre norocul nostru, el tinde să se regenereze treptat de unul singur.

Ceea ce putem face este să fim mai responsabili şi mai grijulii, să continuăm procesul de eliminare a substanţelor care afectează stratul de ozon.

Sursa informaţiilor: eschooltoday.com

Dubai – oraşul minunilor tehnologiei

Dubaiul este oraşul cu cea mai rapidă creştere din lume. La sfârşitul anilor ’60, era o movilă de nisip cu o singură clădire mai răsărită. Astăzi este un oraş al luxului şi extravaganţei.

Se dezvoltă atât de repede încât nu are încă un sistem de adrese poştale: pe plic, locuitorii desenează o hartă sau scriu intrucţiuni.

Dubaiul are cele mai luxoase hoteluri, zgârie-nori, insule artificiale, dar şi curse de cămile călărite de roboţi, schi interior, bancomate care eliberează lingouri de aur şi maşini de poliţie desprinse parcă din fime: Ferrari, Lamborghini şi un Aston Martin de 1,79 de milioane de dolari.

În Dubai se află şi Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume, cu 163 de etaje şi aproape 830 de metri înălţime, poate fi zărită de la 90 de kilometri depărtare.

Mall-ul din Dubai este cel mai mare din lume, cu peste 1200 de magazine, iar metroul este complet automatizat, având 87 de trenuri care se deplasează fără conducător.

În prezent, se construieşte în interiorul Dubaiului un oraş cu climat controlat (complet acoperit) care va fi de 2,25 ori mai mare decât suprafaţa Principatului Monaco.

Sursa informaţiilor: therichest.com

Dacă cumperi lucruri de care nu ai nevoie, în curând va trebui să vinzi lucrurile de care ai nevoie. (Waren Buffett)

Viaţa înseamnă unde, cu cine şi cum foloseşti timpul, limitat, care ţi-a fost dat. Timpul şi anturajul construiesc realitatea zilnică.

Fiecare este arhitectul propriei sale existenţe.

România e o corabie cu echipajul ales de călători: pe unii călători nu-i interesează echipajul, iar alţii aleg cel mai prost echipaj.

Dintr-o piesă rap despre România:

„E o ţară unde încă se dă şpagă-n plin,
E o ţară unde mulţi regretă unicul partid,
E o ţară-n care mulţi nu vor să facă nimic,
Şi se mulţumesc doar să aibă pâine şi circ.”

Ce separă electoratul AUR/PSD de electoratul USR? Gramatica limbii române şi tabla înmulţirii. Plus nişte rafturi de bibliotecă.

Ce browsere mai folosesc utilizatorii Internetului: Google Chrome (65%), Safari (19%), Microsoft Edge (5%), Firefox (3%).

Toţi membrii triburilor venite cândva din zona cea mai săracă a Indiei pretind astăzi că sunt urmaşii geto-dacilor.

Moderatorului de comentarii din echipa Facebook România, care mi-a restricţionat contul (în 23 ianuarie 2024) fără niciun motiv clar (era o imagine dintr-un link, da’ nici aia nu prezenta mari probleme), multă Muie.

Inchiziţia catolică a funcţionat formal până în 1908. Biserica nu a condamnat niciodată Inchiziţia ca instituţie criminală.

Lege stalinistă (comunistă) din 1927: pentru nişte spice furate de pe câmp sau nişte cartofi, erai condamnat la 8 ani în lagăr.

Dintre toate sentimentele, tot erecţia este cel mai sincer sentiment. (George Bariz)

Trolii criminalului Putin atacă Germania pe Twitter (X): 200.000 de mesaje fake news pe zi. Cum e aia cu fermierii germani?!

Dacă Mafia PSD-GPL este în continuare cea mai votată în România, înseamnă că această ţară de ciobani/ţigani îşi merită soarta.

Viceprimar din România (Crevedia) cumpără un motoscuter, despre care ştia că e furat de un hoţ din comunitatea lui.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu