Dumitru Căruntu – postări pe Facebook (CI)

duminică, ianuarie 14, 2024 10:58

Cascada AngelCea mai înaltă cascadă din lume este Angel Falls. Aflată în Venezuela, în vârful imensului şi singuraticului munte Auyan-tepui (Muntele Diavolului), cascada are o înălţime de 979 de metri şi o cădere de apă de 807 metri.

Prima oară când exploratorii au reuşit să măsoare înălţimea cascadei, au avut nevoie de nouă zile şi jumătate ca să escaladeze pantele alunecoase.

În mod surprinzător, numele ei nu are nicio legătură cu numele muntelui, ci cu al aviatorului american Jimmie Angel, primul om care a zburat pe deasupra cascadei, în 1933.

Pentru că Angel Falls este atât de izolată – se află în inima junglei -, călătoria până acolo include un zbor cu avionul, o călătorie cu barca şi apoi o căţărare până la cascadă. Dar cei care au văzut-o spun că merită efortul, odată ce ai ocazia să admiri priveliştea din vârf.

Sursa informaţiilor: gadventures.com

Gusturile literare ale omului obişnuit sunt, uneori, destul de îndoielnice

Nu întotdeauna, în literatură, succesul depinde de valoarea literară a cărţii. Se poate întâmpla ca o carte valoroasă să fie foarte puţin citită, pe când un roman prost să se bucure de un succes răsunător.

Iată şi trei exemple din perioada interbelică. Este vorba de trei prozatori interbelici, care nu numai că au vândut tiraje impresionante, dar au fost şi traduşi în numeroase ţări.

Petre Bellu (1896-1952) a publicat în 1934 romanul „Apărarea are cuvântul”, cu o prefaţă de Panait Istrati. Autorul era un tâmplar autodidact, cu o biografie plină de aventuri. După ce a vândut 40.000 de exemplare (cf. George Călinescu, „Istoria literaturii române…”), număr de exemplare imens pentru acele vremuri, cartea a fost tradusă în limbile bulgară, maghiară, franceză, spaniolă, turcă, engleză. Versiunea spaniolă, apărută la Santiago de Chile în 1940, ajunsese, după 1980, în librăriile din Buenos Aires, la a paisprezecea ediţie (cf. „Dicţionarului general al literaturii române”, vol. 1).

Mihai Drumeş (1901-1982) dă şi el lovitura în 1936 cu romanul „Invitaţie la vals”, iar „Elevul Dima dintr-a şaptea” (1945) a rupt inima multor generaţii de adolescenţi. Cărţile lui, cf. „Dicţionarului general al literaturii române”, au fost traduse în limbile franceză, germană, spaniolă, slovenă, turcă, bulgară, fiind publicate în câteva ţări din Europa şi America Latină.

În a sa istorie, George Călinescu îi expediază rapid pe doi autori la coşul de gunoi al literaturii române.

Nu acelaşi lucru se întâmplă cu G.M. Vlădescu (1885-?), autorul romanului „Moartea fratelui meu” (1934), căruia George Călinescu îi acordă o pagină şi jumătate în „Istoria literaturii române…”. Concluzia lui Călinescu e însă destul de dură: „Metoda este a unui anume roman pentru mulţimi şi a filmului, ieşită din observarea că mai mult decât analiza şi crearea de tipuri mişcă pe cititori ideea morală şi o continuă desfacere de planuri oricât de absurde şi de neprevăzute”. Cu toate acestea, romanul este tradus în franceză, are tiraje impresionante şi primeşte premiul Femina.

Sursa informaţiilor: arhiva „Academia Caţavencu”, nr. 685/2005.

Basarabia este pământ românesc şi trebuie să revină la Patria Mamă. Teritoriile – furate de ruşi (Stalin), nu de ucrainieni, adică nordul Bucovinei – nu mai pot reveni la Patria Mamă, deoarece România, la intrarea în NATO, a recunoscut graniţele actuale ale Ucrainei. În cazul României, este vorba de anularea unui jaf istoric, cel făcut prin pactul dintre Stalin şi Hitler, marii criminali ai istoriei (pactul Molotov-Ribbentrop). Rusnacilor beţivani şi criminali nu le-a luat nimeni nimic din teritoriu. României i s-au furat teritorii şi, o parte din ele (Basarabia), este just să revină acolo de unde s-au furat.

Fermierii pot apela la popii super-bogaţi pentru a le îndeplini doleanţele, ştiut fiind că satul e epicentrul îmbogăţirii popilor.

Covrigarul Ciolacu încă n-a aflat că Ucraina şi-a schimbat datele religioase, acestea fiind acum diferite de ale ruşilor.

Tătuca Putin le dă ruşilor multă muie: moarte în Ucraina, frig, foame, teroare, sărăcie, minciuni, dezinformare, izolare etc.

Alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA a fost cel mai mare succes al manipulării KGB din toate timpurile.

Oficial UE: „Trump a promis că nu va ajuta niciodată Europa dacă va fi atacată.”

Toate acţiunile ciumei roşii = PSD de după 1989 au urmărit un singur scop: instaurarea statului mafiot, în care corupţii scapă.

Fermierii români: votează 34 de ani ciuma roşie = PSD şi acuză grâul ucrainean pentru hoţiile PSD-iştilor, da’ sunt revoltaţi.

Dacă vrei să cumperi ceva fără să te uiţi la preţ, trebuie să munceşti fără să te uiţi la ceas.

Foştii pupincurişti ai dictatorului comunist criminal Ceauşescu au susţinut, după 1989, PSD-iştii mafioţi şi jaful lor naţional.

Conform cre(ş)tinilor, nu există oameni răi, ticăloşi, grobieni, criminali, hoţi, violatori etc., ci Diavolul lucrează în lume.

Patriotismul este doar pretextul rataţilor şi neterminaţilor intelectual, atunci când vor să-şi arate sufletul negru şi plin de ură.

Cu ce-i ajută pe ruşii obişnuiţi un imperiu? Trăiesc ei mai bine? Nu! Mentalitate de grotă: plăcerea de a-i cotropi pe alţii.

Hoţie totală în România. Acelaşi model de camion (TIR). RCA în România, 2800 de euro. RCA în Spania, 1300 de euro.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu