Geo Bogza, unul dintre autorii rusificării României

duminică, aprilie 17, 2011 6:25

Geo BogzaGeo Bogza a fost, şi poate mai este, în programele şcolare de Limba şi literatura română. Prin scrierile sale, şi ale altora asemenea, Partidul Comunist Român a spălat creiere în România, adică a (de)format acei cetăţeni care, după 1989, vor devasta România, distrugând şi furând totul, mai ceva ca hunii sau vandalii.

Dacă spaţiul public din România este populat astăzi de specimene de secol XIX, acest fapt este urmarea a 50 de ani de rusificare a României. Iar aceasta s-a produs şi din cauza ‘marelui’ Geo Bogza. Dar iată ce scrie Ştefan Agopian, în ‘Academia Caţavencu’, nr.32/2009, despre Geo Bogza.

„Printre cei care publicau săptămînal în revistă (România literară-n.m.), Geo Bogza era considerat un fel de „monstru sacru“. Publicul cititor, ajutat de Europa Liberă, găsea în tabletele lui, strecurate abil, tot felul de „șopîrle“ la adresa regimului și, nu de puține ori, chiar și Ceaușescu și soția lui odioasă beneficiau de asemenea „șopîrle“.

Aceste palide acte de curaj îi creaseră un prestigiu imens, toată lumea uitînd rolul nefast pe care îl jucase Bogza în nefericiții ani ’50. Intrase în noua Academie comunistă în 1948 și în discursul de recepție adusese un scîrbos omagiu lui Stalin și ideilor acestuia privind împădurirea deșerturilor sovietice. Apoi a publicat un reportaj triumfalist despre Canalul Dunăre-Marea Neagră, locul unde mii de români, mulți dintre ei mai antifasciști decît Bogza, au murit fără să aibă altă vină decît aceea că priveau critic noul regim instaurat de sovietici.

Din oportunism, Bogza îi iubea sau se prefăcea că îi iubește pe cei care, conduși de consilierii ruși, împingeau țara spre dezastru. Îl descrie foarte bine Eugen Negrici în Iluziile literaturii române: „Înainte de război, versificase închipuiri aberante, insanități și enormități sexuale de liceist, sub impulsul juvenil de epatare «în negativ»; scrisese, mai apoi, atroce, negre reportaje sociale care, împreună cu micile fițe iconoclaste și cu gesturi de frondă antiburgheză, l-au împins în grupul avangardiștilor. Prin ei s-a legitimat ca antifascist, spre a putea fi mai lesne asimilat de noua putere. Nu s-a lăsat, precum mulți alții, doar înregimentat. A vrut să se știe așezat confortabil în noua ierarhie oficială a literaturii de partid și pentru asta nu a pregetat să acționeze ca un stalinist militant și un propagandist al politicii de sovietizare a României: convingător, talentat, influent“.

Și uite-așa, Geo Bogza, care n-a fost niciodată membru al Partidului Comunist, și-a schimbat convingerile atunci cînd realismul socialist nu mai avea nici o valoare pentru autoritățile socialismului multilateral dezvoltat. După tezele din iulie 1971, multă lume, dar în special scriitorii, a văzut în el salvatorul libertăților, cîte or fi fost, cîștigate cu greu după 1964. I-a plăcut acest rol și l-a mimat cît s-a priceput de bine, așa cum, cu ceva ani înainte, jucase rolul stalinistului pur și dur.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

8 Responses to “Geo Bogza, unul dintre autorii rusificării României”

 1. Dumitru Caruntu says:

  aprilie 17th, 2011 at 15:30

  Asa-i, ni s-au bagat pe gat tot soiul de 'invataturi' socialiste, din seva carora a iesit Romania de dupa 1989, cea care a ingrozit lumea civilizata. Spasiba, tovarasi!

 2. Neinfectat De Comunism says:

  aprilie 17th, 2011 at 15:12

  si cand te gandesti ca ani intregi am fost fortati sa il "deificam" pe acest cacat socialist…la groapa cu gunoi a istoriei…

 3. Gogâie says:

  decembrie 31st, 2012 at 20:58

  Ţin minte că îl aveam în programa şcolară alături de lingăi precum Eugen Barbu, Dumitru Popescu-Dumnezeu, etc.Nu m-a atras niciodată opera lor. Mă bucur că Omul Nou programat de comunişti nu a mai apucat să pună stăpînire pe mine.

 4. Vict0r_1994 says:

  ianuarie 17th, 2013 at 19:41

  Sunt in clasa a-XII-a si am de facut un studiu de caz despre avangardismul romanesc, in care am de scris si despre Bogza, deci nu va ganditi ca e chiar scos din programa. Nu se mai studiaza poeziile sale ce e drept, dar e amintit ca reprezentant important al avangardei si in cartile de acum si inca se pot gasi paragrafe biografice si bibliografice despre Borza.
  Totusi, articolul imi pare mult prea exagerat. Specimenele pe care le avem acum sunt un produs al ideiilor materialist-oportuniste ale liberalismului occidental pe care romanii le-au asimilat cu drag dupa 89′, nicidecum de secol XIX. „Omul nou” pe care vroiau sa il creeze stalinistii si socialistii totalitari ai lui Ceausescu trebuia sa fie sceptic Darwinist-Marxist si obedient regimului, nu religios (ca 86% din Romania actuala), libertin si egoist… (ca o si mai mare parte din Romania actuala… :d )
  In afara de asta, nu uitati ca totusi acei „cacati socialisti” au transformat adunatura de sate inculte numita Romania interbelica intr-o tara educata si dezvoltata industrial. La 1900, Romania avea analfabetism de 87%, si chiar si la 23 august in 44′ rata de analfabetism depasea cu mult 50%, si populatia, chiar si cea educata (Lucian Blaga, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga, Nechifor Crainic etc), credea in baliverne religioase antice in proportii covarsitoare. Socialistii, oricat de ineficiente erau unele din intreprinderile lor si oricat de opresiv si-au impus regimul, au fost singurii care au incercat sa introduca o viziune sceptica si logica asupra lumii si sa creeze o civilizatie educata. (+ ca au inregistrat cele mai mari cresteri economice din istorie in anii 70′) Din pacate, romanul a ramas la primitivismul sau traditionalist si nationalist, si totodata a mai asimilat si ideile consumeriste occidentale, iar asta e adevaratul motiv din cauza caruia specimenele inculte sunt omniprezente in tara noastra, nicidecum socialismul…

 5. Ce şi-ar putea rupe românii pentru criminalul Putin | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 25th, 2014 at 13:23

  […] Geo Bogza, unul din autorii rusificării României […]

 6. Cât de rusificată este Basarabia | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 18th, 2015 at 12:13

  […] Geo Bogza, unul din autorii rusificării României […]

 7. George Călinescu, cel care a lustruit cizmele roşii ale comunismului | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 18th, 2015 at 15:28

  […] Geo Bogza, unul din autorii rusificării României […]

 8. Despre bolile societăţii româneşti | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 24th, 2016 at 18:37

  […] Geo Bogza, unul din autorii rusificării României […]

Adauga un comentariu