Ieseuri vesele si triste ale tovarasului Nicolae Ceausescu, ultimul stalinist al Europei (III)

duminică, noiembrie 26, 2017 20:53
Posted in category Dictatura comunistă

De la stanga: Nicolae Ceausescu si Ion IliescuDracu’ m-a pus să-mi fac pretini la viaţa mea. Mai întâi ca simplu cetăţean, apoi ca tovarăş şi până la urmă ca prost de-a binelea, am simţit şi io dorinţa omenească de a vorbi la pertu cu cineva, cu subordonaţii de iegzemplu. Tre’ să recunosc că Tovarăşa, săraca, a mirosit ea că nu-i a bună şi că-i neprincipial să te faci familial cu tot CeCeu, da’ n-am ascultat-o, că, de, cine era secretaru’ general, io sau ea?

Pân’ la urmă nu s-a mai putut ţine şi mi-a zis-o-n faţă la o plenară, la ureche, în timp ce vorbea Iliescu la microfon. Zice: “Nicule, tu eşti prea milos cu javrele ăştilea şi ei te lucrează pe la spate. Să te caci tu-n gura mea dacă nu te-o da jos într-o zi. Mă boule, nu sta cu mâinile-n sân, că aşa rămâi cu ele şi lungit pe spate! Ăştia-i clar dujmani dă clasă, tovarăşe. Fă-le dracu’ un proces, ceva, bagă-i în pârnaie, marginalizează-i, că, dacă le iese trădarea, jar mâncăm amândoi!”

Ehe, mare dreptate a avut săraca Lenuţa. Da’ io nu şi nu, că mă încrez în amici, că mă bazez pe tovarăşi, că dacă le-am dat funcţie, vile, butelie, maşini, telecolor şi Aro, nu le stă lor mintea la trădare. E, uite că le-a stat!

Fincă nu mai vezi, dom’le, azi pretinie pe faţa pământului. Şi fără pretini, fără încredere leciprocă, n-ai cum să faci socialism, că de capitalism nu mai vorbesc. Nu mai e oamenii de altădată, să te bazezi pe ei. Nu degeaba tânjeau burghejii după anii interbeligi! Io acum văd că ăştia ierea deştepţi, frate! I-am împuşcat degeaba şi i-am ţinut la bulău fără rost, în loc să-i fi-ntrebat: măi tovarăşi, voi sunteţi duşmani de clasă, de acord. Da’ n-aţi vrea voi să daţi o mână de ajutor acilea la socialism, că e şi orânduirea voastră, măi tovarăşi, că alta n-aveţi în care să trăiţi? Şi să fi colaborat dracu’ cu elementele deviaţioniste de dreapta, cu burghejii, cu moşierii, cu ţărăniştii şi cu liberalii, ca să nu mai ajungă-n CeCeu sau în MeANe toţi copiii de ilegalişti, de proletari şi de cominternişti.

Uite, mie mi-ar fi plăcut să-l am consilier pe domnu’ Coposu. După ce l-am văzut la tilivizor pîn ’90, mi-am dat seama că-i băiat bun, citit şi persoană de cuvânt. Cu ăsta, da, făceam SeSeMeDeu’ una-două. Sau cu Diaconescu. Moş-moş, da’ parolist. Asta-mi place la ţărănişti: una zice, aia face. Nu ca pramatia aia a lu’ Valter, Petre Roman, că nu l-a bătut tac-su destul când îi ziceam. Ăsta, dacă nu te minte şi nu te trădează zilnic, se sufocă. Mă uit la el, la coaliţia asta a voastră (PNŢCD + PNL+ PD + UDMR, în anii 1997 – 2000) şi-nţeleg cum am ajuns să ne-mpuşcăm tovarăşii de drum. (“Academia Caţavencu”, nr. 380/1999)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Ieseuri vesele si triste ale tovarasului Nicolae Ceausescu, ultimul stalinist al Europei (III)”

 1. Ieseuri vesele si triste ale tovarasului Nicolae Ceausescu, ultimul stalinist al Europei (IV) | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 25th, 2019 at 19:54

  […] Ieseuri vesele si triste ale tovarasului Nicolae Ceausescu, ultimul stalinist al Europei (III) […]

 2. Ieseuri vesele si triste ale tovarasului Nicolae Ceausescu, ultimul stalinist al Europei (V) | A șaptea dimensiune says:

  februarie 10th, 2019 at 17:53

  […] Ieseuri vesele si triste ale tovarasului Nicolae Ceausescu, ultimul stalinist al Europei (III) […]

 3. Ieseuri vesele si triste ale tovarasului Nicolae Ceausescu, ultimul stalinist al Europei (VII) | A șaptea dimensiune says:

  mai 5th, 2019 at 7:46

  […] Ieseuri vesele si triste ale tovarasului Nicolae Ceausescu, ultimul stalinist al Europei (III) […]

 4. Ieseuri vesele si triste ale tovarasului Nicolae Ceausescu, ultimul stalinist al Europei (VI) | A șaptea dimensiune says:

  mai 5th, 2019 at 8:27

  […] Ieseuri vesele si triste ale tovarasului Nicolae Ceausescu, ultimul stalinist al Europei (III) […]

Adauga un comentariu