Istoria cafelei

miercuri, decembrie 26, 2018 11:31
Posted in category Diverse

Nu am certitudinea că este un exemplu foarte bun, dar recunosc smerit că sunt un consumator de cafea. Totuşi, nu beau orice fel de cafea, mai ales aşa-zisa “cafea ieftină”, ci prefer o cafea de calitate, chiar dacă sunt ceva mai mulţi bani la mijloc. Este modul meu de a fi, nu numai în ce priveşte cafeaua, ci şi toate produsele pe care le achiziţionez. Am oroare de “chinezării” ieftine şi de proastă calitate, care te pot îmbolnăvi, atunci când este vorba de produse alimentare. De altfel, unul dintre efectele sărăciei, iar în România, dacă ne raportăm la venitul mediu pe cap de locuitor, dar şi la absenţa unei pături sociale de mijloc semnificative, există o sărăcie mascată, ei bine, unul dintre efectele impotenţei financiare îl reprezintă achiziţionarea de produse contrafăcute, toxice chiar, cu multe E-uri şi nu numai, care, consumate, vor conduce în timp la îmbolnăviri şi chiar decese. E de preferat, aşadar, să plătim mai mult pentru un produs de calitate, decât să plătim, uneori chiar mai mult sau la fel de mult, pe “chinezării” care ne pot face numai rău.

Capsule cafea
Capsule cafea de la Kafferoma.ro

Dar haideţi să vedem un scurt istoric al cafelei, licoarea atât de degustată de noi, muritorii. Cât de prezentă este producţia şi comercializarea cafelei în economia mondială, o dovedeşte clasamentul la zi pe Terra, cel din care aflăm că, după petrol, cafeaua ocupă locul doi mondial ca importanţă economică, anual producându-se peste 7 milioane de tone de cafea.

Începutul consumului de cafea este, ca orice început, învăluit în legendă. Se spune că, prin secolul al IX-lea, un păstor de capre din Etiopia a observat comportamentul ciudat al animalelor, după ce acestea consumau boabe de cafea din arbuştii aflaţi în apropiere. Caprele deveneau foarte active, având o energie mai mare decât de obicei. Curios, păstorul a gustat şi el din boabele de cafea, devenind vioi şi exuberant. În această stare euforică fiind, a dus boabele de cafea unui călugăr aflat la o mănăstire din apropiere. Acesta, crezând că are de-a face cu ceva rău, a aruncat boabele de cafea în foc. Însă aroma de cafea prăjită i-a atras pe ceilalţi călugări, care au încercat să pună câteva boabe într-o cană de apă fierbinte, pentru a vedea ce se întâmplă. După ce au consumat lichidul, călugării au realizat că respectiva licoare le alungă somnul, având în acest fel mai mult timp pentru meditaţie şi rugăciune. Aşa a apărut prima cafea consumată de oameni.

O altă varianţa a apariţiei cafelei – tot o legendă, se pare – spună că, în Yemen, şeicul Omar a fost exilat într-o peşteră şi, pentru a supravieţui, a încercat să mănânce boabe de cafea aflate în arbuştii găsiţi în preajma peşterii. Cum aceste boabe de cafea erau amare, şeicul le-a prăjit şi apoi le-a fiert crezând că-şi vor schimba gustul. În acest fel, a realizat că “fiertura” are proprietăţi tonice, dătătoare de vigoare şi energie. Datorită cafelei consumate şeicul a supravieţuit exilului, ba mai mult, a ajuns să fie declarat “sfânt” după ce a adus “licoarea magică” oamenilor din cetatea natală.

Aşdar cafeaua a apărut în ţările arabe din Orientul Mijlociu. Tot aici s-au deschis primele cafenele: în 1475 la Constantinopole şi în 1530 la Damasc. În Europa, cafeaua a ajuns, prin intermediul negustorilor veneţieni, întâi în Italia, mai precis la Veneţia, de unde s-a răspândit în toată Europa. Prima cafenea din Europa a fost deschisă în 1645, în Italia. Dar primii europeni care au importat cafeaua la nivel industrial, şi au cultivat-o în coloniile lor, au fost olandezii. La Londra, prima cafenea s-a deschis în 1652, iar cafeneaua deschisă în Oxford, în 1654, este prezentă şi astăzi.

Deşi este cunoscută drept “patria cafelei”, Brazilia cunoaşte proprietăţile miraculoase ale boabelor de cafea datorită unei legături extraconjugale. Mai precis, un colonel brazilian avea o legătură amoroasă cu soţia guvernatorului francez din Guyana, iar aceasta îi trimite, la un moment dat, un buchet de flori în care ascunde nişte lăstari ai arborelui de cafea. A fost prima întâlnire dintre un brazilian şi producţia de cafea, unde Brazilia deţine astăzi primul loc în domeniul producătorilor de cafea, în Brazilia producându-se anual peste 2 milioane de tone de cafea, din cele 7 milioane producţie totală mondială. Mai mult, de 150 de ani Brazilia deţine primul loc în topul producătorilor de cafea, nefiind detronată de nicio altă ţară. Ca fapt divers, pe locul doi este Vietnamul, cu o producţie sub un milion de tone de cafea anual.

Şi dacă tot am vorbit despre cafea, parcă ar merge o pauză de cafea, mai ales cea preparată din capsule cafea. De unde facem rost de capsule cafea? De la adresa de mai jos.

Kafferoma
str. Principala 151
Laz (Sasciori), jud.Alba
Telefon: 0755.456.013
E-mail: info@kafferoma.ro

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu