Lectie de viata

vineri, octombrie 10, 2008 18:36
Posted in category Educatie

ArtezianaUn profesor de filozofie statea in fata studentilor sai avand cateva obiecte pe catedra.

Cand a inceput ora, fara sa spuna un cuvant, a luat un borcan mare si a inceput sa-l umple cu pietre avand diametrul de aproximativ 5 cm.

Apoi, i-a intrebat pe studenti daca borcanul este plin. Toti studentii au fost de acord ca borcanul este plin.

Apoi, a luat o cutie cu pietricele si le-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Desigur, acestea s-au rostogolit printre pietrele mari si au umplut spatiile ramase libere.

I-a intrebat din nou pe studenti daca borcanul este plin. Au fost din nou de acord ca este plin, si au ras.

Profesorul a luat o cutie cu nisip pe care l-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Desigur, nisipul a umplut spatiul ramas liber.

„Acum, spuse profesorul aratand spre borcan, vreau sa recunoasteti ca aceasta este viata voastra. Pietrele mari sunt lucrurile importante: familia, partenerul, sanatatea si copiii vostri, lucruri care, chiar daca totul este pierdut, si numai ele au ramas, viata voastra tot ar fi completa. Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza: slujba, casa si masina. Nisipul reprezinta lucrurile mici, care completeaza restul.

Daca puneti in borcan mai intai nisipul, nu mai ramane loc pentru pietrele mari si pentru pietricele. La fel se desfasoara si viata voastra: daca va consumati timpul si energia cu lucrurile mici, nu veti avea niciodata spatiu pentru lucrurile importante. Fiti atenti la lucrurile care sunt esentiale pentru fericirea voastra. Jucati-va cu copiii vostri, faceti-va timp pentru controale medicale, duceti-va partenerul la dans. Va ramane mereu destul timp sa mergeti la servici, sa faceti curat in casa, sa dati o petrecere sau sa duceti gunoiul. Aveti grija de pietrele mari in primul rand, de lucrurile care intr-adevar conteaza. Stabiliti-va prioritatile! Restul… este doar nisip.”

Dupa ce toata lumea a fost de acord ca profesorul umpluse borcanul si daduse lectia de viata, parea ca nimic nu mai poate fi spus.

Profesorul lua o halba de bere si o turna in borcan, care desi plin, absorbi intreaga cantitate de lichid, printre pietre, pietricele si nisip. Acum era intr-adevar plin. Si spuse: „Oricat de plina va va fi viata, intotdeauna veti gasi loc si pentru o bere cu prietenii!”

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “Lectie de viata”

 1. 13 sfaturi pentru viata | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 25th, 2015 at 18:40

  […] Lectie de viata […]

 2. Ce s-ar întâmpla dacă un asteroid ar lovi Pământul | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 25th, 2015 at 18:44

  […] Lectie de viata […]

 3. Albert Einstein | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 25th, 2015 at 19:00

  […] Lectie de viata […]

 4. Cine moare ? | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 25th, 2015 at 19:01

  […] Lectie de viata […]

 5. Alegoria broscutelor | A șaptea dimensiune says:

  mai 6th, 2015 at 18:47

  […] Lectie de viata […]

 6. Daca nu stiati … | A șaptea dimensiune says:

  mai 6th, 2015 at 18:52

  […] Lectie de viata […]

 7. Să nu uităm de matematică, regina științelor | A șaptea dimensiune says:

  mai 24th, 2015 at 18:26

  […] Lectie de viata […]

Adauga un comentariu