Lucruri impresionante despre geografie pe care trebuie sa le cunoști

miercuri, iunie 5, 2019 18:42
Posted in category Diverse, Educatie

Atlas geograficIn scoala invatam o geografie de baza, orientandu-ne dupa un atlas geografie Octavian Mandrut si dupa ceea ce ne spun profesorii. Geografia nu este doar o harta in miniatura, insa. Pamantul ascunde atat de multe lucruri interesante care nu pot fi cuprinse intr-un atlas si nici macar pe Google Maps.

Lucruri impresionante despre geografie pe care trebuie sa le cunosti

 1. Continentele sunt intr-o continua miscare. Astfel, un atlas scolar Octavian Mandrut, dupa care copiii invata astazi, s-ar putea sa nu mai fie de actualitate peste cativa ani. Totusi, miscarea este foarte mica. Pentru a se face o comparatie, un continent se deplaseaza cu aceeasi viteza cu care cresc unghiile de la maini sau de la picioare.
 2. Peste 90% din populatia lumii traieste in Emisfera Nordica. Este un procent impresionant care nu spune altceva decat ca emisfera Nordica este mult mai atractiva pentru o viata cat mai ok.
 3. In Filipine exista o insula pe un lac. Nu este nimic deosebit pana aici, insa aceasta insula este pe un lac care este pe o insula care este pe un lac care este pe o insula. Da, pare totul cat se poate de ametitor, insa este real.
 4. In anumite perioade ale anului, exista posibilitatea sa se treaca din America in Rusia pe jos. Insulele Diomede, una apartinand Rusiei si alta aprtinand Americii, se unesc ocazional. Desi Rusia pare foarte departe de America, cea mai mica distanta intre cele doua este de doar 3 km. Exista si persoane care au reusit sa inoate intre cele doua continente.
 5. Africa este singurul continent care reuseste sa acopere toate cele 4 emisfere. Daca privim totul la nivel mai mic, Istambul este singurul oras din lume care este situat pe doua continente.
 6. Canada are nu mai putin de 561 de lacuri cu apa proaspata. Procentul pe care il reprezinta la nivel mondial este urias. Practic, mai mult de jumatate dintre toate lacurile naturale din lume sunt in Canada.
 7. Australia este un continent unde bate tot timpul vantul. Este chiar mai bogat in vanturi decat este Luna.

Lucruri interesante despre geografia Romaniei

 • Romania, este, la randul sau, impresionanta. Daca iei un atlas Georgrafia Romaniei vei descoperi o multime de lucruri interesate.
  Spre exemplu, vei descoperi ca Delta Dunarii se varsa in Marea Neagra intr-un caru incredibil de frumos, protejat de UNESCO. Aici sunt ascunse o multime de pante si de animale foarte rare, care merita sa fie descoperite intr-o vizita prin Delta.
 • Romania are o multime e rauri cu apa proaspata, peste 3500 de lacuri, dintre care multe sunt glaciare si sunt formate inca din era glaciara, o flora si o fauna incredibila, care numara peste 3700 de specii de animale si 33.792 de specii de plante si multe alte lucruri impresionante.

Fara doar si poate, geografia reuseste sa impresioneze peste tot prin lume. Fie ca esti in Romania, intr-o tara din Africa sau intr-o alta tara din Australia, vei gasi lucruri pe care sa le descoperi cu incantare si pe care sa le indragesti. Este unul dintre motivele pentru care merita sa inveti aceasta materie inca din scoala si sa o aprofundezi in momentul in care ajungi adult, alegand sa calatoresti. Calatorind iti poti imbogati extrem de mult capacitatea de a interactiona cu cei din jur si vei cunoaste mult mai bine decat la televizor lumea care te inconjoara.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu