Lungul drum al tractoristului Marian Oprişan către diploma de licenţă

marți, ianuarie 7, 2020 15:26

Marian OprisanVă amintiţi cum era când aţi terminat şcoala generală? Câte elanuri vă încercau… Hehe, să plecaţi peste mări şi ţări. Şi ce ocazie mai bună puteai avea decât Liceul de Marină de la Galaţi? Mai ales când eşti de la Focşani, de pe uscat, cum e Marian Oprişan.

Ei bine, nu a fost sa fie. Marian nu a stat mult acolo. S-a întors la Focşani. La Liceul 4. De construcţii. De dragul schelelor, care aduceau vag cu velele şi catargele. Dar nici acolo nu a stat mult. A trecut la numărul 5, Liceul Agricol din Focşani, clasa de mecanică agricolă. Acolo viaţă: în ’84 avea deja o diplomă de Bac în buzunar şi un permis de conducere pentru tractor. Profesionist, băi! El muncea, nu gândea! Chestie de care s-a prins până şi securistul la care turna dimpreună cu mama.

De atunci, despre Marian se mai ştie ceva cu o fabrică de confecţii, nişte greşeli gramaticale şi nişte haine care îi veneau, poate mă repet, ca “turnate”. După ’90, s-a înscris la Fundaţia Academică “Petre Andrei” (FAPA). În ’97 a fost exmatriculat. A fost reînmatriculat, dar numai cât să nu se ducă la nici un examen în ’99. Şi apoi să fie repetent doi ani la rând: 2000 şi 2001. Şi din nou exmatriculat în 2002, pentru neplata taxelor de studii.

Dar, gata. Tractoristul cu costum şi-a văzut cu ochii pohta ce-a pohtit: sub titlul “Elite şi leadership politic”, Marian şi-a luat în sfârşit licenţa la ştiinţe politice, la FAPA. Sub îndrumarea unui etern perdant PSD de Iaşi, vicerectorul Doru Tompea.

Orice asemănare a tractoristului cu diplomă universitară, Marian Oprişan de la Focşani, cu mecanicul cu universitate şi stadion, Dumitru Sechelariu de la Bacău, este o pură şi tristă coincidenţă. De partid. (“Academia Caţavencu”, nr. 637/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu