Marirea si decaderea leului romanesc

sâmbătă, decembrie 2, 2017 14:27
Posted in category Mass-media

Bancnota de 1 leuCând Iliescu l-a creat pe Roman prim-ministru pe ruble, dolarul valora 7 lei la Putere şi 12 la Opoziţie, iar Mugur Isărescu buchisea lecţia creşterii negative, socotind pierderile la câştig şi comisioanele la investiţii. Prăbuşirea rublei a însemnat şi prima deteriorare a cursului Roman-Iliescu.

România a păşit ferm în faza metaforelor financiare, când scumpirile s-au numit corelări, jaful bancar – privatizare timidă şi subrezirea monedei naţionale – economie socială de piaţă.

La 1.000 de lei dolarul (la data scrierii materialului, martie 1999, nu exista euro decât în faza de proiect a unor lideri europeni care, spre deosebire de mafioţii Dragnea şi Tăriceanu de astăzi, ce urmăresc doar să scape de puşcărie, prin modificarea legilor justiţiei, ei bine, acei lideri europeni chiar făceau proiecte pentru schimbarea în bine a nivelului de trai din ţărilor lor – n.m.), Roman devine primul lider al Opoziţiei de la Putere, iar Văcăroiu e fericit, fiindcă e lăsat să conducă o economie prosperă, care a făcut rapid saltul de la creşterea negativă la creşterea zero.

La 3.000 lei dolarul, cursul Iliescu-Iliescu e mai stabil ca niciodată, Roman începe să traducă în lei ce-a agonisit în dolari. Plătit de sindicate să înveţe pe dolari regulile luptei cu leul, Ciorbea se visează lider-şef, primar-şef, ilegalist-şef şi chiar politician-şef. Numai Mitrea nu face nimic, aşteptând să fie promovat ierarhic, din funcţia de nimeni la stat, într-una de nimeni la partid.

A doua corectare semnificativă a cursului leu-dolar, de la 3.000 la 6.000, îl face pe Roman al doilea om în stat, după ce, în chip brutal, prima corectare părea să-l plafoneze în rolul de al doilea în Guvern; Ciorbea îl întrece din nou pe Mitrea şi devine un nimeni în partid; Văcăroiu e tot beat de propria-i ascensiune şi, pentru că nimeni nu i-a spus că nu mai e premier, continuă să conducă bine economia.

Având, în sfârşit, mână liberă, Isărescu îl convinge pe Constantinescu să ţină dolarul la un curs stabil de circa 6 – 10.000 lei. Ceea ce, de altfel, se şi întâmplă, până când dolarul ajunge la 11.000. Al doilea om în stat, Roman, devine automat primul om al Opoziţiei care guvernează, cursul stabil al dolarului oscilează uşor între 15 şi 25.000 lei, fapt ce-l determină pe Iliescu la o alianţă umanitară cu Constantinescu. (“Academia Caţavencu”, nr. 382/1999)

Şi uite-aşa s-au găsit destui imbecili, larve, viermi, neoameni care sa-i voteze 28 de ani pe asasinii economici ai României, pe criminalii care au ucis la propriu şi figurat această ţară.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu