Răzvan şi Hidra utecistă

vineri, aprilie 5, 2024 16:42

Mihai Razvan UngureanuAproape toţi cei care au avut vârsta necesară şi au fost la şcoală pe vremea dictaturii comuniste, în perioada ceauşismului multilateral înapoiat, au fost utecişti.

Dar puţini au făcut parte din „rezerva de cadre”, puţini au luat Uniunea Tineretului Comunist (UTC-ul) ca pe o trambulină de afirmare.

Unde puteai sări cu trambulina asta? Păi, „în sistem”. Iar sistemul te propulsa, dacă erai un bun tovarăş, dispus să avansezi, în sferele Puterii comuniste.

Cine ştie, cu şansă, dosar bun şi linguşeală consecventă, puteai ajunge în Comitetul Central (CC) al Partidului Comunist Român (PCR). Sau chiar mai sus, în Guvernul Republicii Socialiste România (RSR).

Mai întâi, însă, trebuia să treci de etapa CC al UTC. Şi ca să fii acolo trebuie să-ţi exersezi frumuşel limba de lemn pe dosul tovarăşului Nicolae Ceauşescu.

O etapă deloc neglijată de „tovarăşul Mihai (Răzvan, pentru prietenii de mai târziu, n.m.) Ungureanu, delegat al Organizaţiei judeţene Iaşi a UTC”, care a cuvântat avântat la Congresul UTC, unde a arătat, în numele tuturor elevilor din judeţ, că nu va precupeţi nici un efort, că va munci fără preget în lumina indicaţiilor tovarăşului Nicolae Ceauşescu.

După aceste frumoase cuvinte au ajuns la tribună tovarăşul Gheorghe Abutnăriţei, apoi tovarăşa Suzana Gâdea şi mulţi alţii care, în acelaşi spirit, au pupat acelaşi dos.

Din nefericire pentru Mihai Ungureanu, ascensiunea sa politică a fost oprită de Revoluţie. Din fericire, noua democraţie i-a deschis perspective nebănuite. Din nefericire, mentorul lui ideologic a fost împuşcat. Din fericire, se vor găsi oricând dosuri mai mult sau mai puţin pudice pentru ca, prin meşteşugite cuvinte de laudă, utecistul de atunci să poată continua să fie omul politic de acum.

Oricum, dacă, prin rezultatele de excepţie în munca politico-ideologică, tovarăşul Mihai Ungureanu ar fi ajuns ministru de Externe, asta s-ar fi întâmplat la o vârstă mai înaintată. Ere şi Revoluţia un avantaj: Răzvan a scăpat de hidra utecistă şi a ajuns cel mai tânăr ministru de Externe. („Academia Caţavencu”, nr. 687/2005)

Articolul de mai sus apărea în 2005 şi în el nu apare şi o altă funcţie la care a ajuns, prin 2012, tovarăşul Mihai Răzvan Ungureanu, aceea de Premier al României. Asta e România de după 1989: teoretic, e ţară eliberată de comunis, practic, o ţară la discreţia foştilor comunişti şi securişti, care au jefuit-o fără milă.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu