Minunile copiei făcătoarei de minuni

marți, iulie 2, 2019 8:15
Posted in category Mass-media

ReligieÎn fiecare vară, pe 15 august, are loc un pelerinaj la Mănăstirea Nicula, situată la aproximativ 55 de kilometri de Cluj. Mănăstirea a fost ctitorită în 1552 şi reconstruită în 1695, fiind un important centru al pictorilor de icoane prin secolul al XVIII-lea.

În 1681, un anume Luca din Iclod pictează icoana Maicii Domnului cu pruncul, care în 1699 se spune că a lăcrimat timp de o lună. De atunci începând, icoana a fost considerată “făcătoare de minuni”.

Anul acesta (era 2003 – n.m.), pentru a face faţă solicitărilor de lecuiri miraculoase, Regionala CFR Cluj a alocat trei trenuri suplimentare. Acestora li s-au alăturat 300 de jandarmi delegaţi (plătiţi din bani publici; dar ce nu face Republica Medievală România pentru pelerinaje la moaşte şi “icoane făcătoare de minuni”, doar n-o să alocăm bani pentru toate “prostiile” precum şosele, spitale sau şcoli – n.m.), plus serviciul permanent al Ambulanţei, venit la faţa locului cu trusa medicală făcătoare de minuni.

Ascunsă din faţa ortodocşilor şi zidită în perete, icoana a ajuns, totuşi, să fie utilizată pentru ademenirea credincioşilor chiar de către alţi credincioşi, care au pus mâna nu doar pe icoană, ci şi pe complexul monahal de la Nicula. Procesele cu proprietarii de drept, greco-catolicii, sunt în plină derulare (erau în 2003 – n.m.), iar cât despre retrocedare nici că se pune problema, fiindcă asta ar fi o minune pe care n-o poate face nici CEDO, darămite icoana.

Nicula Park

Isteria de la Nicula a prins şi mai mare avânt în momentul în care politicienii au început să-şi includă în agendele de lucru pelerinajul obligatoriu, în fiecare vară. Cei mai fervenţi credincioşi par a fi Petre Roman şi Victor Ciorbea, acesta din urmă venind aici mai ales de când i s-a defectat tabloul făcător de minuni electorale cu Maniu, pe care-l ţine la partid (înainte de a junge pupincuristul PSD = ciuma roşie = mafia, jegul de Ciorbea a fost preşedintele PNŢCD-ului, n.m.).

Lor li se adaugă, an de an, toată ceata de trepăduşi politici de prin prefecturile învecinate şi primării, aceştia venind, desigur, însoţiţi de parlamentari. Ciudat obicei pentru un demnitar, având în vedere că ritualul de la Nicula impune înconjurarea mănăstirii pe coate şi genunchi. Ne-am fi aşteptat să-şi trimită pentru asta şoferii, aşa cum e obiceiul în PSD.

În celălalt plan, mai aproape de cele sfinte, la Nicula s-a amenajat o scenă în aer liber, unde arhiepicopul Vadului, Felaecului şi Clujului, Bartolomeu Anania (era în 2003 – n.m.), a oficiat slujba de anul ăsta. Culmea, trupa Iris n-a cântat în deschidere! Mai trebuie spus că Bartolomeu a interzis accesul episcopului unit Florentin Crihălmeanu, pe motiv că n-ar avea acreditare, astfel că acesta a trebuit să facă liturghia pentru greco-catolici în sat.

Să nu râveneşti la minunea altuia

În fine, să revenim la povestea cu icoana. În 1991, icoana veche de câteva sute de ani a fost restaurată. Mai exact, după cum afirmă dr. Silvestru Augustin Prunduş, ieromonah bazilian, a fost trimisă la restaurare la Muzeul Naţional de Artă din Cluj. Fapt este că icoana a fost iremediabil distrusă cu ocazia restaurării, fiind însă imediat înlocuită de ortodocşi cu o copie!

De atunci, credincioşilor care se îmbulzesc an de an la “făcătoarea de minuni” li s-a ascuns adevărul, pentru a nu prejudicia în vreun fel afluxul maselor către cutia milei şi non-stopul cu lumânări. Cea mai recentă “minune” (era în 2003 – n.m.) făcută de icoana falsă este un infarct miocardic al unui credincios de 52 de ani, care din fericire şi-a revenit în drum spre spitalul din Gherla. Preţ de câteva minute s-a încercat să se spună că revenirea credinciosului este ea însăşi o minune – însă asta până când medicii au diagnosticat că totul s-a întâmplat din cauza deshidratării şi a postului. (“Academia Caţavencu”, nr. 611/2003)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Minunile copiei făcătoarei de minuni”

  1. Cre(ş)tinismul social-democrat | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 18th, 2019 at 20:24

    […] Minunile copiei făcătoarei de minuni […]

Adauga un comentariu