A şaptea dimensiune pe Facebook (DCCCXXIV)

luni, iulie 1, 2024 13:09
Posted in category Mass-media

Episcop ortodox condamnat pentru viol

Diana Oncioiu: „Victimele nu au crezut o secundă că abuzatorii lor Episcopul Corneliu și călugărul Sebastian Jitaru vor ajunge în fața justiției. Cu atât mai puțin că vor fi condamnați la 8, respectiv 15, ani de închisoare pentru că le-au violat și agresat sexual.

Și cum să creadă altfel având în vedere că zece ani de zile oamenii acești au fost acoperiți de școală, adică seminarul teologic din Huși, de episcopie, adică Episcopia Hușilor și de Patriarhie. Toate aceste instituții au pus pe primul loc imaginea bisericii și au acceptat astfel ca alți și alți elevi să fie abuzați. Cum au acceptat asta? Tăcând, ignorând adevărul. Ba chiar având grijă ca el să nu iasă la iveală.

Sunt patru ani de când echipa „Să fie lumină” a expus aceste abuzuri. Și prima investigație din serie a fost despre cum procuroarea DNA Iași, Cristina Chiriac, a ținut vreme de doi ani probele abuzului sexual la sertar. Și ele ar fi rămas acolo. Cristina Chiriac este ultima persoană care i-a acoperit pe abuzatori. Ditamai prrocuroarea. Aș vrea să nu uităm asta pentru că femeia nu a suportat absolut nicio consecință. Ba chiar a fost promovată.

Să reluăm. Șefa DNA Iași a acoperit doi violatori ascunzând probe. Șefa DNA, oameni buni. Păi, doar asta ar trebui să ne revolte până la cer și înapoi. Suntem însă țara în care abzul sexual nu e deschidere de jurnal. E un subiect care doar șochează și care e dus în zona senzaționalului.

Una dintre victime m-a întrebat la începutul documentării dacă vom face dreptate cu investigațiile noastre despre Huși. I-am spus că dreptatea o face justiția. Noi putem doar pune pe masă povestea aceasta a abuzurilor pe care atâta lume a vrut-o îngropată. Și asta am făcut. Echipa care a documentat primele investigații a fost formată din Vlad Stoicescu, Ovidiu Vanghele, Paula Căbescu, Octavian Coman, Andrei Crăciun Jr. și subsemnata. A fost muncă de echipă, genul de muncă care mă face să-mi doresc în fiecare zi să fac meseria aceasta.

Și mai e ceva. Noi ne-am putut apuca de povestea aceasta datorită unei femei care ani de zile a vorbit despre abuzurile sexuale de la Huși. Ani de zile în care a trimis solicitări către toate instituțiile posibile. Ani de zile în care a fost considerată nebună. Ea este Didina Brănici, fostul pedagog al seminarului din Huși.

Continuăm.”

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu