Au trecut 25 de ani de la lansarea primului iMac

duminică, august 20, 2023 10:57
Posted in category IT

iMac, 1998Apple a introdus primul său iMac în 1998, iar de atunci produsele Apple a evoluat semnificativ pentru a crea istorie.

În 2023, iMac-ul nu mai este singurul produs pe care oamenii îl asociază cu Apple. Alte dispozitive precum MacBook-uri, iPad-uri și iPhone-uri au ocupat acest loc. Foarte mulţi probabil nu ştiu că această gamă de computere all-in-one a salvat Apple de la faliment.

August 2023 marchează cea de-a 25-a aniversare a iMac-ului original. Ultimele două decenii și jumătate au fost absolut transformatoare pentru gama iMac. În acest articol vom povesti, pe scurt, despre trecutul, prezentul și viitorul gamei de iMac Apple.

iMac-urile au parcurs un drum lung de la introducerea lor

După cum am menționat, Apple a schimbat aproape fiecare aspect al gamei sale de iMac, de când a prezentat lumii iMac-ul original în 1998. Iată câteva repere vizibile.

În versiunea sa de debut, iMac-ul original – numit oficial iMac G3 – era un computer all-in-one în formă de ou. Design-ul translucid era disponibil în mai multe opțiuni de culoare. Această variantă PowerPC a iMac-ului cântărea aproape 17 kg, adică mai ușoară decât standardele PC-ului all-in-one.

În 2002, Apple a introdus un nou design odată cu lansarea iMac G4, care a eliminat monitorul CRT și a folosit un monitor LCD atașat la o structură emisferică care adăpostește tot hardware-ul. Design-ul Apple a redus greutatea computerului la aproximativ 10 kg.

Cu toate acestea, cea mai mare transformare pentru gama iMac a avut loc în 2004, odată cu lansarea iMac G5, urmată de Intel iMac în 2006. Aceste dispozitive au un design subțire care a păstrat toate componentele hardware în spatele afișajului. În timp, gama iMac s-a diversificat, cu afișajul crescând de la 17 inchi la 24 inchi, dar design-ul de bază a rămas în mare parte același.

Începând cu 2023, iMac-urile bazate pe Intel au devenit o alegere proastă, deoarece Apple a trecut la procesoarele interne Apple siliciu. iMac-ul M1 de 24 de inchi este opțiunea ideală pentru consumatorii casnici, companiile și instituțiile de învățământ. De fapt, este singurul model oferit de Apple în gama sa de iMac.

Din fericire, design-ul compact și performanța competitivă a iMac-urilor M1 rămân motive semnificative pentru a le cumpăra, în comparaţie cu alte computere all-in-one.

De ce, uneori, regretăm iMac-ul original

Deși gama iMac-urilor a parcurs un drum lung de la modelul original, a regresat în unele aspecte. Prin urmare, nu este de mirare că iMac-urile moderne ne fac să pierdem câteva dintre caracteristicile primul iMac Apple.

Design translucid

Chiar dacă actualizările recente iMac au reimbrăţisat anumite aspecte, design-ul translucid nu a fost unul dintre ele. Design-ul aproape transparent al primului iMac, care ne oferă o scurtă privire asupra hardware-ului intern, este unul dintre lucrurile care ne lipsesc cel mai mult.

Având în vedere cât de eficient a devenit Apple în aranjarea componentelor în dispozitivele sale, un nou iMac cu un astfel de design transparent ar fi o priveliște incredibilă.

Opțiuni de culoare

Sigur, iMac-ul M1 oferă mai multe opțiuni de culoare decât liniile de iMac de la începuturi. Cu toate acestea, ne-ar plăcea în continuare să vedem culorile cu tematică de fructe ale iMac-ului original. Revenind la codificarea culorilor cu tematică de fructe este o abordare retro pe care ne-ar plăcea să o vedem la Apple.

Conectivitate versatilă

Credem că acest lucru se aplică multor produse Apple, dar primele modele de iMac au venit cu opțiuni de conectivitate versatile. Modelul actual oferă doar câteva porturi USB Type-C, cu excepția cazului în care sunteți gata să plătiți niște bani în plus. Ar fi frumos să vedem că acest computer, construit pentru toată lumea, are suficiente porturi pentru tot felul de utilizatori.

Viitorul gamei iMac: ceea ce ne așteaptă

În ciuda faptului că au trecut prin diverse actualizări de peste 25 de ani, iMac-urile au rămas unul dintre cele mai bine vândute Mac-uri de la Apple. În orice caz, recenta tranziție de silicon Apple a adus mai multe motive pentru a obține unul dintre aceste Mac-uri desktop colorate. Având în vedere cât de populară și iconică a devenit gama iMac, nu credem că Apple ar renunța complet la produs.

Conform unor speculaţii, se așteaptă ca gama iMac să devină mai puternică. Nu a primit un upgrade M2, dar experții cred că ar fi unul dintre primii care vor primi cipul de siliciu M3 Apple. De asemenea, Apple ar putea reînvia linia iMac Pro cu cipuri de siliciu Apple de ultimă generație, cum ar fi M2 Ultra.

Dincolo de aceste upgrade-uri, sperăm că Apple păstrează iMac-urile drept opțiune oarecum accesibilă și unul dintre cele mai bune desktop-uri Mac disponibile.

Povestea de succes a popularei linii iMac a Apple ilustrează modul în care upgrade-urile și inovațiile constante pot păstra un produs iubit de consumatorii fideli. Cu toate acestea, chiar dacă este cel mai bun desktop pe care Apple îl vinde în prezent, există încă loc de îmbunătățire. Și sperăm că Apple va implementa modificările potrivite la următoarea iterație a iMac-ului.

Sursa informaţiilor: Make Use Of (MUO).

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags: ,

Adauga un comentariu