Noutăţile Apple anunţate la Worldwide Developers Conference (WWDC) 2023: Vision Pro, Mac Pro, iOS 17

vineri, iunie 9, 2023 19:29
Posted in category IT

Apple, WWDC 2023

Apple şi-a prezentat proiectele la Worldwide Developers Conference (WWDC) 2023, iar despre cele mai importante dintre ele puteţi citi mai jos.

Vision Pro
Vision Pro este noul model de căşti AR/VR (AR = Augumented Reality – Realitatea Augmentată = sprapunerea unei realităţi virtuale peste lumea reală, concretă; VR = Virtual Reality – Realitatea Virtuală = ambianţe artificiale create pe calculator, care oferă o simulare a realităţii) ce vor costa aproximativ 3500 USD şi care pot fi folosite pentru jocuri video şi filme 2D şi 3D.

Vision Pro dispun de tehnologia Spatial Audio, care ajustează sunetul în funcție de locul în care vă aflați. Puteți folosi căştile cu instrumente precum FaceTime și Apple Notes pentru colaborarea de la distanță și pentru a contacta pe cei dragi, precum şi pentru editarea fotografiilor 3D.

Pe lângă partea hardware, Apple a anunțat software-ul visionOS, ceea ce înseamnă că ne putem aștepta la actualizări regulate de software pentru căști, la fel ca iPhone-ul și Apple Watch. Dispune de o baterie externă care durează până la două ore la o singură încărcare.

Apple a anunțat, de asemenea, că a colaborat cu gigantul software de jocuri Unity pentru a aduce aplicații la Vision Pro. În plus, utilizatorii vor avea acces la suita de servicii Disney+ atunci când Vision Pro va ajunge pe piață la începutul anului 2024. (Vedeţi mai multe despre acest subiect aici.)

Mac Pro
Mac Pro va fi dotat cu cipul M2 Ultra şi va avea 192 GB de memorie unificată. Lăţimea de bandă va fi de 800 GB pe secundă, fiind ideal pentru diverse proiecte creative. Va fi dotat cu opt porturi Thunderbolt și sloturi de expansiune PCIe, ceea ce este o premieră pentru produsele Apple.

Mac Pro este disponibil în prezent pentru precomandă la un preț de pornire de 6.999 USD, iar livrările vor începe pe 13 iunie 2023.

MacBook Air de 15 inchi
Primul anunț al Apple la WWDC 2023 a fost MacBook Air de 15 inchi alimentat de cipul M2. Apple susține că poate oferi până la 18 ore de viață bateriei, ceea ce este impresionant pentru un laptop care are doar 11,5 mm.

Potrivit Apple, MacBook Air M2 de 15 inchi este de 12 ori mai rapid decât cel mai rapid MacBook Air bazat pe Intel. La fel ca MacBook Air M2 de 13 inchi, are o cameră de 1080p și are încărcare MagSafe.

MacBook Air de 15 inchi are preţul de 1.299 USD. În prezent, este listat pentru precomandă și va începe să fie livrat pe 13 iunie 2023, alături de Mac Pro.

Mac Studio
Mac Studio a primit o reîmprospătare hardware pentru 2023 și va veni cu cipurile M2 Max și M2 Ultra. Prețul rămâne același, începând de la 1.999 USD, dar la fel ca Mac Pro și MacBook Air de 15 inchi, acesta va fi disponibil pe 13 iunie 2023.

Datorită portului HDMI cu lățime de bandă mai mare, Mac Studio acceptă afișaje 8K cu rate de reîmprospătare de până la 240 Hz. De asemenea, are patru porturi Thunderbolt în spate, plus încă două în față. Pentru conectivitate wireless, acceptă standardul Wi-Fi 6E.

Mac Studio va suporta până la 192 GB în memorie unificată, iar Apple spune că M2 Max Mac Studio este de 3,6 ori mai rapid decât versiunea M1 Ultra. Este de remarcat faptul că varianta M2 Ultra oferă o lățime de bandă de 800 GB/s, în timp ce la M2 Max este de 400 GB/s.

macOS Sonoma
Cea mai interesantă caracteristică macOS Sonoma se referă la widget-uri. În loc să faceți click pe oră și dată pentru a vă dezvălui widget-urile, puteți opta acum să le păstrați pe desktop. Până acum, a trebuit să te bazezi pe o aplicație precum WidgetWall pentru a adăuga widget-uri pe desktop.

Widget-urile sunt, de asemenea, mai interactive în macOS Sonoma. Puteți bifa articole din lista de sarcini și puteți efectua acțiuni fără a fi nevoie să deschideți aplicația.

În timpul conferințelor video, veți putea alege dacă și cum vă suprapuneți. Acest lucru permite o experiență mai interactivă. O altă caracteristică nouă este capacitatea de a reacționa prin realitatea augmentată.

Safari primește, de asemenea, îmbunătățiri sub formă de aplicații web și o nouă funcție de creare a profilului, care vă permite să vă clasificați istoricul de navigare în funcție de faptul că este pentru muncă, studii sau uz personal.

iOS 17
Mesajele vocale live din iOS 17 vor afișa o versiune formulată a oricăror mesaje vocale pe care le primiți, cum ar fi transcrierea mesajelor audio.

Inspirându-vă din personalizarea ecranelor de blocare în iOS 16, veți putea face afișe de contact în iOS 17. Aici puteți schimba fontul și fotografia; dacă preferați să aveți un Memoji, puteți folosi unul dintre acestea.

Înregistrarea este poate una dintre cele mai importante funcții care vin în iOS 17. Puteți anunța pe alții când sunteți acasă în siguranță, iar caracteristica va detecta automat când vă întoarceți. Dacă ceva nu merge bine, vă puteți actualiza timpul estimat, iar dacă cei dragi bănuiesc că există o problemă, pot încerca să vă contacteze.

Alte funcții iOS 17 includ widget-uri interactive, o nouă aplicație Journal, filtre de căutare în Messages (Mesaje) și mesaje video pentru apelurile FaceTime fără răspuns.

iPadOS 17
Actualizarea Apple iPadOS 17 va include instrumentele de personalizare a ecranului de blocare primite de iPhone cu iOS 16, inclusiv ajustări de font. Veți primi, de asemenea, widget-uri interactive ca pe iOS 17 și macOS Sonoma, iar aplicația Health vine în sfârșit pe iPad.

Freeform va primi o selecție de noi instrumente de desen, iar Messages va primi filtre de apeluri și glisare în sus pentru a răspunde – ambele le veți obține și cu iOS 17.

iPadOS va avea, de asemenea, mai multe capabilități de editare a documentelor PDF, plus îmbunătățiri ale funcției Stage Manager.

watchOS 10
watchOS 10 are şi câteva funcții noi. Pe lângă aplicațiile complet reproiectate, va avea un Smart Stack pentru a căuta vremea, calendarul și multe altele. De asemenea, vor fi introduse mai multe funcții noi pentru ciclism, cum ar fi opțiunea de conectare la biciclete cu capabilități Bluetooth.

Aplicația Meteo se va modifica, ca și în cazul iOS 16, în funcție de ora din zi. watchOS 10 aduce, două interfețe noi de ceas, unul cu Snoopy și unul cu Woodstock, care vor interacționa și vor reacționa la condițiile meteorologice.

Sursa informaţiilor: Make Use Of (MUO).

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu