Cum va fi domeniul Tehnologiei Informaţiei (IT) în 2023

duminică, ianuarie 22, 2023 18:57
Posted in category IT

Previziuni IT, 2023

Câteva previziuni pentru anul pe care l-am început.

Meta (Facebook) va lansa o alternativă la Twitter

De când Elon Musk a cumpărat Twitter, platforma a devenit un focar de controverse, iar viitorul ei este mai incert ca niciodată. Muulți agenți de publicitate au încetat să mai lucreze cu platforma din cauza politicilor Twitter de moderare neclare.

Problemele de la Twitter îi oferă companiei Meta (compania-mamă a Facebook) oportunitatea perfectă de a-și lansa propria alternativă Twitter și de a începe să-și revină din deficiențele sale în 2022.

Meta ar putea fie să lanseze o aplicație complet nouă, fie să integreze funcții asemănătoare Twitter direct în Facebook, reaprinzând interesul față de platformă, în special din partea utilizatorilor mai tineri. Rămânem curioși să vedem dacă Facebook va profita de această oportunitate.

AI (Artificial Intelligence) va prevala în ciuda controverselor

AI este deja o realitate, virtuală, și nu mai există întoarcere. În 2022, am observat creșterea instrumentelor AI, cum ar fi DALL-E și ChatGPT, care au luat cu asalt industria tehnologică. Oricât de interesante sunt aceste instrumente, mulți creatori și artiști au început să ridice întrebări cu privire la corectitudinea acestor instrumente AI.

Probabil, controversele în jurul acestor instrumente AI vor crește, dar tot nu vor împiedica dezvoltarea acestor instrumente. Probabil o să fim nevoiți să facem noi legi care să ne ajute să navigăm în utilizarea corectă și sigură a AI.

iPhone 15 nu va veni cu USB-C

Probabil că știți deja despre recenta hotărâre a UE privind USB-C (ce este USB-C vedeţi aici) și cum a forțat producătorii să treacă la USB-C până în 2024. S-ar putea să fi văzut și titluri care susțin că Apple a confirmat oficial că va folosi USB-C, dar aceasta nu este, de fapt, complet adevărat.

Într-un interviu din Wall Street Journal, directorul Apple, Greg Joswiak, a spus: „Evident că va trebui să ne conformăm, nu avem de ales”, dar respectarea unei legislații și admiterea adăugarii unei noi funcții nu sunt același lucru. Amintiți-vă, decizia se aplică numai dispozitivelor care sunt „capabile să fie reîncărcate prin cablu”.

Aceasta înseamnă că Apple poate evita din punct de vedere tehnic această decizie prin eliminarea portului de pe iPhone și optând pentru înlocuirea acestuia cu încărcătoare fără fir MagSafe. iPhone 15 va veni probabil în continuare cu un port Lightning, dar iPhone 16 poate sări peste portul complet.

Ochelarii AR (Augmented Reality – Realitatea augmentată) vor învinge căștile VR (Virtual Reality – Realitatea virtuală)

2023 va fi un an important pentru tehnologiile AR și VR și credem că AR va învinge VR, mai ales dacă Apple decide să-și lanseze propriii ochelari AR. În timp ce Meta (Facebook) lucrează din greu pentru a-și aduce viziunea asupra metaversului la viață, anticipăm că ochelarii AR vor obține o popularitate mai rapidă decât căștile VR.

De ce? Pentru că metaversul este un proiect pe termen lung cu o anvergură uriașă, dar AR este mai ușor de implementat și are un scop mai evident. Faptul că nimănui nu-i pasă încă de metavers, oferă ochelarilor AR oportunitatea perfectă de a deveni un nou gadget la modă, dar practic, portabil, la fel ca AirPod-urile sau Apple Watch.

Google Pixel va redeveni un jucător important pe piaţa smartphone-urilor

Google a avut un început instabil pe piața smartphone-urilor. Dar, încă de la lansarea lui Pixel 6, am avut o imaginea a ceea ce este capabil cu adevărat un telefon Google. Acum, după câteva ajustări și perfecționări, putem spune că cel mai recent Pixel 7 este unul dintre cele mai bune produse emblematice Android din 2022, în ceea ce priveşte raportul calitate-preț.

Desigur, nu toate dispozitivele Pixel sunt bune, cum ar fi Pixel Watch, dar Pixel 7 a demonstrat că Google învață din greșelile sale. Evident, nu ne așteptăm ca Google să devină la fel de popular ca Samsung, dar îl vedem cu siguranță devenind unul dintre mărcile majore de Android în 2023, după extinderea portofoliului Pixel pe gama produselor hardware.

Instagram va elimina TikTok și BeReal

Deşi este un subiect controversat, credem că Instagram va elimina TikTok și BeReal în 2023. TikTok este deja interzis în mai multe țări, iar în prezent este sub control și în SUA pentru că este o potențială amenințare națională, la fel ca Huawei în 2019. .

Se pare că sentimentul în jurul TikTok se schimbă și în rândul creatorilor, deoarece mulți dintre ei consideră că politica sa de monetizare este nedreaptă, ceea ce face greu să-ți câștigi existența. Știind acest lucru, Instagram ar putea acționa ca un refugiu natural sigur pentru utilizatori, creatori, agenți de publicitate.

În ceea ce privește BeReal, ideea din spatele aplicației este într-adevăr unică, dar este și destul de ușor de copiat. Zvonurile sugerează că Instagram testează deja o funcție numită „IG Candid” care reproduce BeReal. Dacă va fi lansat, BeReal ar putea avea dificultăți în păstrarea utilizatorilor.

OnePlus va ieși de pe piața din SUA

A fost o perioadă în care OnePlus a fost alegerea evidentă pentru entuziaștii care căutau să cumpere un telefon Android. Dar, de-a lungul anilor, brand-ul a devenit din ce în ce mai irelevant, mai ales după fuziunea sa cu Oppo. Este păcat, deoarece OnePlus a dominat piața din SUA pentru o perioadă de timp.

Oricât de mult ne-am dori ca OnePlus să revină, compania va părăsi, probabil, piața din SUA din cauza vânzărilor sale slabe, a scăderii popularității și a creșterii altor mărci concurente, cum ar fi Google Pixel.

5G va dezamăgi din nou

Este greu să găsești un telefon care să nu accepte 5G astăzi și, totuși, tehnologia celulară este departe de a fi la omniprezent. De exemplu, primul telefon 4G din lume a fost lansat în 2010, dar a durat până în 2019 pentru ca 4G să fie adoptat de aproximativ jumătate dintre utilizatorii de pe Terra.

Știind acest lucru, este nerezonabil să presupunem că 5G va deveni omniprezent în 2023. În timp ce unele orașe l-au instalat deja și multe altele o vor face în lunile următoare, să știți că până și cele mai optimiste estimări pentru adoptarea globală a 5G sugerează anul 2025.

Ca orice pronostic, vom vedea dacă aceste previziuni se adeveresc sau nu. Pe lângă aceste previziuni, există însă o mulțime de produse IT pe care le așteptăm cu nerăbdare pentru 2023.

Sursa informaţiilor: https://www.makeuseof.com/2023-tech-predictions/

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu