Becul, o descoperire luminoasă

sâmbătă, iulie 25, 2015 11:21
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniBecul, ce ne-am face fără el! O bună parte din viața noastră este luminată de această lampă electrică.

Istoricul apariției becului

  • Sir Joseph Wilson Swan, fizician și chimist britanic, este considerat unul dintre inventatorii lămpii cu incandescență (în 1878), invenție pe care a prezentat-o în fața Societății Literar-Filozofice din Newcastle upon Tyne la 18 decembrie 1878, dar a patentat-o doi ani mai târziu, la 27 noiembrie 1880. Locuința sa, din Gateshead, a fost prima casă din lume ce a beneficiat de o astfel de sursă de iluminat, iar prima clădire publică iluminată cu ajutorul invenției sale a fost Teatrul Savoy din City of Westminster.
  • Thomas Alva Edison, cunoscut și ca „Magicianul din Menlo Park”, fiind și cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor științifice (1093 brevete), realizează, în 1880, prima distribuție de energie electrică instalând o centrală electrică pe pachebotul transatlantic „Columbia”, care a devenit astfel prima navă iluminată electric.
  • Carl Auer von Welsbach descoperă filamentul din osmiu și tungsten (în 1906).
  • William David Coolidge descoperă filamentul din tungsten ductil (în 1909).
  • Irving Langmuir descoperă filamentul spiralat și utilizarea amestecului inert, în 1911.

De ce este bine să alegem becuri economice

La becurile cu incandescenţă, 95% din energie se pierde sub formă de căldură şi doar 5 procente ajung să fie tranformate în lumină, durata de viaţă fiind de aproximativ un an. Noile lămpi fluorescente au consum de energie electrică redus cu 50 până la 80% şi o durată de viaţă de 6 până la 12 ani. Preţul lor este, însă, sensibil mai mare, dar, prin economia de energie, investiţia se amortizează în 6 luni. Iluminatul reprezintă 19% din consumul mondial de energie, echivalând cu o cincime din emisiile de dioxid de carbon la nivel planetar. Prin noile surse economice, consumul s-ar putea reduce cu 40%, cu un efect benefic pentru mediu, dar şi pentru cheltuielile populaţiei, care vor scădea cu 14 miliarde de euro anual.

Philips.ro, dacă vrem becuri economice

Cred cu tărie în proverbul deja clasic: „Leneșul mai mult aleargă și zgârcitul mai mult păgubește”. Becurile economice, chiar dacă au un pret ceva mai mare, în timp aduc economii substantiale la bugetul familiei, prin durata mare de viată și consumul redus de energie electrică. Un bec cu halogen este o alegere bună ele oferind lumina naturală strălucitoare şi aspectul şi sentimentul de familiaritate ale becurilor tradiţionale. Becul tradițional s-a metamorfozat în sisteme moderne de iluminat care sunt o altenetivă viabilă pentru viața noastră de zi cu zi.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu