Carucioarele de copii din 2017

marți, februarie 7, 2017 10:16
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniNu știu alții cum sunt, dar când mă gândesc la copilăria proprie realizez că, dincolo de farmecul vârstei mele și al părinților mei, dotările pentru copii de atunci erau extrem de precare. Vremurile s-au schimbat, iar în prezent carucioarele de copii din 2017 au opțiuni la care nici nu visam în acele vremuri. Evident, grija pentru cei mici și nopțile nedormite au rămas, dar un cărucior pentru copii modern îți oferă multiple facilități în a asigura celui mic un confort cât mai deplin.

De exemplu, un carucior sport care imi place azi amintește vag de modelele copilăriei mele, pe atunci tehnologia neavând evoluția deplină (un fel de-a spune) de azi. Și dacă tot veni vorba despre cărucioarele pentru copii de ieri și de azi, haideți să vedem cum a apărut căruciorul pentru copii și cum arăta acesta la începuturi.

Primul cărucior pentru copii a apărut în Anglia, în 1733, atunci când ducele de Devonshire i-a cerut arhitectului William Kent să construiască ”ceva” în care să își poată plimba copiii. Săracu’ ahitect ce era să facă, nu putea decât să se conformeze. După câteva nopți de gândire își imaginează, apoi realizează, un coș de răchită pe un cadru de lemn, cu patru roți și un ham. Ideea era ca acel cărucior să fie tras de un animal, capră, ponei sau alte patrupede mai „pașnice”, astfel încât ducele, sau ducesa, sau mai degrabă menajera care avea grijă de copii, să nu mai depună un mare efort în „mutarea” micuților dintr-un loc în altul. Ei bine, după acest început, zvonul a ajuns repede pe la alte urechi nobiliare ale timpului, astfel încât nobilimea engleză a trecut la aplicarea respectivei descoperiri cu mult elan. Astfel, căruciorul a ajuns un etalon al nobilimii engleze din acel secol: aveai cărucior pentru copii, erai nobil, nu aveai, aste e.

Și, ca în multe alte domenii, în povestea noastră intervin americanii, cei pentru care sângele albastru are mai puțină importanță, mult mai importante fiind curajul și hotărârea fiecărei persoane. În 1848, an în care bătrâna Europă era cuprinsă de mișcări revoluționare, inventatorul american Charles Burton are ideea să adauge căruciorului „european” un mâner astfel încât poneiul sau capra să scape de corvoada tragerii căruciorului, acesta putând fi împins de părinți. Cu alte cuvinte, nu era nevoie să iei poneiul sau capra cu tine, atunci când mergeai cu bebelușul la socri. Numai că, surpriză, americanii acelei perioade, mai conservatori de felul lor, nu preau au gustat inovația, preferând în continuare modelul englez cu trasul căruciorului de către capră sau ponei. Doar că istoria nu prea ține cont de mofturile de moment ale unora, așa încât azi avem căruciorul imaginat de către Charles Burton și perfectionat ulterior.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu