Ce măsoară un cântar

vineri, septembrie 30, 2011 20:08
Posted in category Puţină fizică

CantarLa întrebarea ‘Ce masoară un cântar?’ se poate răspunde în multe moduri. Am descoperit aceasta accesând https://www.scientia.ro/. Înainte de a relua argumentaţia postată şi la legătura anterioară, o scurtă remarcă: din moment ce mai există persoane interesate şi de altceva decât emisiunile de cacao prezentate la multe din tembeliziunile din România nu este totul pierdut. Marea dramă a acestei ţări este însă neputinţa multor oameni de a distinge între adevăr şi manipulare. România a avut şi are o masă amorfă şi ignorantă de cetăţeni, cărora le poţi vinde gogoşi fără probleme, prin ziariştii infractorului Vantu sau ai securistului Dan Voiculescu. De exemplu, ‘ziarista’ Gabriela Firea l-a ales drept naş pe George Becali, un agramat şi un interlop, iar Firea lu’ Peşte ne explică nouă ce legături dubioase au guvernanţii cu tot felul de personaje. Dar haideţi să vedem ce măsoară un cântar.

La obiectul de studiu numit Fizică, elevii din România studiază şi masa unui corp. Această mărime fizică este asociată proprietăţii de inerţie a unui corp. Cu cât inerţia unui corp este mai mare cu atât masa acelui corp este mai mare (ce înseamnă ‘inerţia unui corp’ se poate căuta). Unitatea de măsură pentru masă în SI este kilogramul. Tot la acel curs de fizică se spune că măsurarea masei unui corp se face cu ajutorul unei balanţe (cântar) şi a maselor marcate. La cursul de Matematică, se învaţă, în România, că a masura ceva înseamnă a afla de câte ori se cuprinde o anumită unitate de masură în acel ‘ceva’ (lungime, arie, volum, masă etc.). Cu alte cuvinte, cântarul compară, din punct de vedere al masei, un corp cu un etalon.

În acelaşi curs de Fizică, şi tot în România, se studiază că masa unui corp este constantă, iar greutatea depinde de latitudine şi altitudine. Unitatea de masură pentru greutate este newtonul (N), greutatea fiind marimea fizică asociată fenomenului atracţiei gravitaţionale exercitată de Pământ asupra unui corp. Instrumentul de măsură pentru greutate este dinamometrul. Concluzie: un cântar măsoară masa unui corp (varianta de studiu propusă de programele şcolare din România).

Pe Wikipedia, interfaţa în limba română, se spune: ‘Cântarul este un instrument pentru măsurarea greutăţii unui corp(…)’(?). Vedeţi link-ul acesta. Aceeaşi scăpare apare şi în DEX-ul online (vedeti aici), acolo unde se spune la un moment dat ‘Unitate de măsură pentru greutate, egală cu aproximativ 56 kg’. Se pare că domnii filologi nu prea au dat pe la cursul de fizică.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “Ce măsoară un cântar”

 1. Citate despre cunoaşterea prin ştiinţă | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 25th, 2015 at 16:58

  […] Ce măsoară un cântar […]

 2. Ce ştim despre căldură | A șaptea dimensiune says:

  iulie 6th, 2015 at 12:50

  […] Ce măsoară un cântar […]

 3. Cum s-au descoperit galaxiile | A șaptea dimensiune says:

  iulie 7th, 2015 at 14:19

  […] Ce măsoară un cântar […]

 4. Cum să construim un Armaggedon fără profesor | A șaptea dimensiune says:

  iulie 9th, 2015 at 7:36

  […] Ce măsoară un cântar […]

 5. Cum se văd planetele sistemului solar | A șaptea dimensiune says:

  iulie 29th, 2016 at 13:25

  […] Ce măsoară un cântar […]

 6. Distanţa Pământ – Lună într-o abordare mai aparte | A șaptea dimensiune says:

  august 29th, 2016 at 17:29

  […] Ce măsoară un cântar […]

Adauga un comentariu