Ce fel de combustibil folosesc sateliţii spaţiali

vineri, august 26, 2011 17:07
Posted in category Puţină fizică

Satelit spatialhttps://www.scientia.ro/ cuprinde câteva precizări referitoare la subiectul din titlu. Dacă v-aţi întrebat vreodată ce-i face să se deplaseze în spaţiu pe sateliţii fără de care comunicaţiile de pe Terra ar fi imposibile, răspunsul parţial în cele de mai jos.

(1) In spatiul cosmic, motoarele pe benzina sau motorina, adica cele cu ardere, nu sunt de nici un folos. Nu exista aer – deci nu exista ardere. Pentru miscarea satelitilor dar si a altor obiecte cosmice artificiale, precum sondele spatiale (Voyager, Pioneer, etc) sau telescoapele spatiale (Hubble), se folosesc in general fortele existente ale corpurilor ceresti: – forta gravitationala si centrifuga a Pamantului – forta gravitationala si centrifuga a Soarelui – Vantul solar (un fel de radiatie magnetica) – se poate vedea pe Pamant sub forma de „aurora boreala” – panouri solare. Dar si energie nucleara. Un „bulgare” cat un pumn, de uraniu sau plutoniu poate asigura energia pentru mai multe zeci de ani.

(2) In primul rand, cand vorbim despre un satelit, exista doua aspecte de control: a) controlul orbitei (pozitia in spatiu) si b) controlul orientarii (cum este orientat satelitul). Cele 2 depind fundamental de tipul de misiune despre care vorbim (platforme mari sau mici, zbor in jurul Pamantului sau interplanetar, precizia dorita, constrangeri impuse de restul echipamentelor de bord etc). In mod simplist controlul se poate imparti in activ (atunci cand poate fi comandat- fie de la sol, fie autonom de catre calculatorul de bord) si pasiv (cand nu poate fi comandat depinzand de alti factori externi). Controlul activ se poate face prin: 1.motoare; 2.dispozitive de generare si stocare a momentului unghiular; 3.dispozitive electro-magnetice. Controlul pasiv se poate face prin: 1.folosirea fortei gravitationale; 2.dipol magnetic; 3.stabilizare aerodinamica; 4.folosirea presiunii solare. De departe cele mai folosite si cunoscute sunt motoarele grupate dupa categoriile a) si b) in functie de scopul lor, cele de tip a)dezvoltand o forta de tractiune mult mai insemnata dar fiind folosite doar pentru ocazii rare, iar cele de tip b)dezvoltand o forta mai mica dar fiind folosite periodic. Propulsia poate fi de mai multe feluri: chimica, ionica sau nucleara in functie de principiul folosit. Cele mai uzuale sunt motoarele chimice care se impart la randul lor in „hot” sau „cold” in functie de tipul reactiei chimice. Ele pot folosi doar combustibilul efectiv (caz in care se numesc „monopropelant”) sau combinatia combustibil-oxidant (caz in care se numesc „bipropelant”). Cel mai cunoscut caz de combustibil este hydrazina (N2H4) in combinatie cu hydrogen peroxide (H2O2). Alte variante sunt MMH (monomethylhydrazine- (CH3)NH(NH2)) sau UDMH (unsymmetrical dimethylhydrazine- (CH3)2N(NH2)) in combinatie cu nitrogen tetroxide N2O4. Toate aceste substate sunt foarte toxice, de aceea inainte de deorbitarea unui satelit (mai ales pentru cei care reintra in atmosfera si pot avea ramasite care cad pe Pamant) trebuie consumata toata resursa de combustibil de la bord. Deasemenea lansarile se fac de fiecare data pe culoare sigure (spre ex deasupra marii) unde impactul unui accident este minim.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “Ce fel de combustibil folosesc sateliţii spaţiali”

  1. Ce măsoară un cântar | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 25th, 2015 at 16:46

    […] Ce fel de combustibil folosesc sateliţii spaţiali […]

  2. Citate despre cunoaşterea prin ştiinţă | A șaptea dimensiune says:

    februarie 5th, 2015 at 8:56

    […] Ce fel de combustibil folosesc sateliţii spaţiali […]

  3. Se pregateste prima parcare in spatiu pentru acostarea navelor spatiale | A șaptea dimensiune says:

    martie 12th, 2015 at 19:45

    […] Ce fel de combustibil folosesc sateliţii spaţiali […]

  4. Ce ştim despre căldură | A șaptea dimensiune says:

    iulie 6th, 2015 at 12:50

    […] Ce fel de combustibil folosesc sateliţii spaţiali […]

  5. Cum se văd planetele sistemului solar | A șaptea dimensiune says:

    iulie 8th, 2015 at 8:44

    […] Ce fel de combustibil folosesc sateliţii spaţiali […]

  6. Cum s-au descoperit galaxiile | A șaptea dimensiune says:

    iulie 29th, 2016 at 13:16

    […] Ce fel de combustibil folosesc sateliţii spaţiali […]

  7. Distanţa Pământ – Lună într-o abordare mai aparte | A șaptea dimensiune says:

    august 29th, 2016 at 17:28

    […] Ce fel de combustibil folosesc sateliţii spaţiali […]

Adauga un comentariu