ChatGPT-3.5 (gratuit) versus ChatGPT-4 (abonament)

duminică, august 6, 2023 18:57
Posted in category IT

ChatGPT-4ChatGPT-3.5 este varianta gratuită a deja celebrului chatbot AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) creat de OpenAI, iar ChatGPT-4 este versiunea premium a chatbot-ului, numită ChatGPT Plus, accesibilă doar pentru abonaţi (costul abonamentului lunar este 20 USD).

Dacă privim reclama, OpenAI descrie GPT-4 ca fiind „de 10 ori mai avansat decât predecesorul său, GPT-3.5. Această îmbunătățire permite modelului să înțeleagă mai bine contextul și să distingă nuanțele, rezultând răspunsuri mai precise și mai coerente”.

Merită să investim 20 de dolari lunar pentru a achiziţiona ChatGPT Plus? Pentru a răspunde la această întrebare, haideţi să vedem principalele deosebire dintre cele două versiuni.

Numărul de parametri. OpenAI nu dezvăluie numărul exact de parametri utilizați în GPT-4. Cu toate acestea, potrivit lui Andrew Feldman, CEO al companiei de inteligență artificială Cerebras, GPT-4 a fost antrenat cu aproximativ 100 de mii de miliarde de parametri. Acesta este un ordin de mărime mult mai mare decât GPT-3 cu 175 de miliarde de parametri ai săi.

Model multimodal. GPT-4 este un model multimodal, ceea ce înseamnă că poate procesa atât text, cât și imagine. De exemplu, poate accepta o imagine ca parte a unui prompt și poate oferi un răspuns textual adecvat. Iată un exemplu: GPT-4 poate „viziona” o imagine a conținutului frigiderului și vă poate oferi rețete folosind ingredientele pe care le vede. Cu toate acestea, ChatGPT Plus va răspunde doar cu text. Adică, dacă îi cereți poze cu Mona Lisa, va spune despre lucrări similare, dar nu va oferi nicio imagine.

Memorie. GPT-4 are o memorie mult mai bună decât versiunile anterioare. În timp ce memoria pe termen scurt a GPT-3.5 este de aproximativ 8.000 de cuvinte, memoria pe termen scurt a GPT-4 se extinde la aproximativ 64.000 de cuvinte. În plus, GPT-4 poate extrage text din pagini web atunci când partajați o adresă URL în solicitare.

Capacități multilingve. GPT-4 are capacități multilingve îmbunătățite. Poate funcționa în 25 de limbi, altele decât engleza.

Steerability. GPT-4 are mai multă „direcție”, ceea ce înseamnă că oferă mai mult control asupra răspunsurilor sale, folosind o „personalitate” pe care o alegeți. De exemplu, poţi solicita să-ți dea răspunsuri ca și cum ar fi un pirat. Nu știu de ce ai vrea, dar poți. Sau, așa cum a spus ChatGPT-4, „Nu știu sigur de ce ți-ai dori, dar da, poți, amice!”

Capacitate limitată de căutare. Deși LLM (Large Language Model – Model de limbaj mare)-ul ChatGPT-4 este încă limitat la date de antrenament până în septembrie 2021, îi puteți solicita să caute și pe internet cu Bing. Această capacitate vă ajută să obțineți răspunsuri mai oportune. Dar această caracteristică beta (de încercare) este departe de a fi perfectă.

Plugin-uri. Cu plugin-uri, o altă funcție beta, OpenAI – și dezvoltatorii terți – pot lucra cu interfețe externe de programare a aplicațiilor pentru a face ChatGPT-4 „mai inteligent”. De exemplu, cu plugin-urile de călătorie Expedia și Kayak, puteți solicita cele mai bune zboruri către Vancouver. Sau cu plugin-ul Ask Your PDF ChatGPT, OpenAI va căuta răspunsurile din orice document PDF către care îl indicați.

Rezultatul net al acestor îmbunătățiri este că GPT-4 este „mai inteligent” decât predecesorul său. De exemplu, GPT-4 a obținut scoruri mai mari la examene, inclusiv LSAT, SAT, Uniform Bar Exam și GRE. OpenAI susține că răspunsurile lui GPT-4 au „40% mai multe șanse de a produce răspunsuri concrete decât GPT-3.5”.

Sursa informaţiilor: ZDNET.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu