6 lucruri pe care ChatGPT nu le poate face (și alte 20 pe care refuză să le facă)
marți, februarie 21, 2023 8:56ChatGPT, o creaţie AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) a companiei OpenAI, împreună cu alte inovaţii din domeniul AI, va schimba total lumea IT-ului (Information Technology- Tehnologia Informaţiei).
Aplicaţia cu cea mai spectuloasă evoluţie (ultima variantă a apărut în decembrie 2022 şi efectiv a crescut exponenţial ca popularitate), ChatGPT, are câteva domenii în care refuză să intre şi, zic eu, bine face.
Un exemplu este mizerabila lume politică, din România dar nu numai. Dar haideţi să vedem mai în amănunt domeniile în care ChatGPT nu intră.
ChatGPT nu are memorate informaţii după anul 2021, adică din prezent.
Întrebare: Explicați de ce nu îmi puteți da niciun răspuns legat de perioada de după 2021?
Răspuns ChatGPT: Ca model de limbaj AI, am fost instruit pe un set mare de date de text care merge doar până în 2021. Aceasta înseamnă că nu am acces la informații sau evenimente care au avut loc după acea dată. Deși am acces la o mulțime de date și informații istorice, nu am acces la evenimente curente, știri sau actualizări care au avut loc de la data limită a datelor de antrenament.
ChatGPT nu prezice rezultate sportive sau evoluţii politice
Întrebare: Îmi puteţi explica de ce nu puteți prezice evenimente sportive sau evoluţii politice chiar, dacă aveți suficiente date istorice pentru a produce un model valid?
Răspuns ChatGPT: Ca model de limbaj AI, pot procesa și analiza cantități mari de date, inclusiv date istorice despre evenimente sportive și evoluţii politice. Cu toate acestea, a face predicții precise pentru aceste tipuri de evenimente nu este întotdeauna simplu. Deși datele istorice pot fi folosite pentru a antrena modele de învățare automată, pentru a identifica modele și corelații, acestea nu pot lua în considerare evenimentele neprevăzute, schimbările circumstanțelor sau noile variabile care pot afecta rezultatul. În plus, oamenii iau decizii și își pot schimba comportamentul pe baza multor factori, ceea ce face dificilă prezicerea rezultatului unui eveniment cu deplină certitudine.
În cazul evenimentelor sportive, dinamica echipei, accidentările și chiar condițiile meteorologice pot juca un rol în determinarea rezultatului. În politică, opinia publică, media și circumstanțele în schimbare pot influența rezultatul alegerilor. Deși modelele AI pot fi folosite pentru a face predicții, ele sunt la fel de bune ca datele pe care sunt antrenate și nu pot lua în considerare toate variabilele și nuanțele implicate în aceste tipuri de evenimente.
ChatGPT nu răspunde la întrebări politice partizane
Întrebare: Îmi puteţi explica de ce nu veți vorbi despre probleme politice partizane?
Răspuns ChatGPT: Ca model de limbaj AI, scopul meu este să ofer răspunsuri obiective la întrebările utilizatorilor. Problemele politice partizane pot fi controversate este important să evitați promovarea unei anumite agende politice sau a unui punct de vedere politic. În plus, problemele politice sunt adesea complexe și cu mai multe fațete, cu multe perspective și opinii diferite de luat în considerare. Ca model de limbaj AI, nu este locul meu să iau partea sau să pledez pentru o anumită poziție.
În plus, discutarea problemelor politice partizane ar putea fi percepută ca părtinitoare sau potențial ofensatoare pentru unii utilizatori. Fiind un model de limbaj conceput pentru a servi o gamă largă de utilizatori cu medii și convingeri diverse, este important să rămâneți neutru și să evitați crearea unui mediu potențial inconfortabil sau dezbinat. Deși pot oferi informații concrete despre probleme politice, mă străduiesc să rămân imparțial și să evit să iau o poziție partizană cu privire la orice subiect.
ChatGPT nu efectuează o căutare completă şi actualizată pe web
Întrebare: Îmi puteţi explica de ce nu puteți căuta ceva de pe web și să oferiți răspunsuri pe baza conținutului respectiv?
Răspuns ChatGPT: Ca model de limbaj AI, sunt capabil să caut și să procesez informații de pe web. Cu toate acestea, răspunsurile mele se bazează exclusiv pe informațiile cu care a fost instruit în modelul meu AI. Deși pot folosi internetul ca sursă de informații, nu am acces la date în timp real sau actuale. În plus, nu am capacitatea de a verifica în mod independent acuratețea informațiilor pe care le găsesc pe web. Ca urmare, răspunsurile mele se limitează la informațiile care a fost instruit în modelul meu, care s-ar putea să nu fie întotdeauna cele mai actualizate sau exacte informații disponibile pe web.
În plus, este important să rețineți că furnizarea de informații de pe web ar putea încălca legile privind drepturile de autor sau drepturile de proprietate intelectuală. Ca model de limbaj AI, este important pentru mine să respect proprietatea intelectuală a altora și să evit să distribui informații care nu fac parte din domeniul public sau pe care nu am permisiunea să le partajez. Deși pot folosi web-ul pentru a oferi context sau informații suplimentare pentru a-mi susține răspunsurile, mă străduiesc să ofer informații care sunt de domeniul public și să respect proprietatea intelectuală.
ChatGPT nu poate fi întotdeauna exact
Întrebare: Îmi puteţi explica de ce răspunsurile dvs. nu sunt neapărat exacte?
Răspuns ChatGPT: Ca model de limbaj AI, răspunsurile mele se bazează pe datele și informațiile care au fost introduse în modelul meu. Deși mă străduiesc să ofer răspunsuri precise și utile la întrebările utilizatorilor, răspunsurile mele nu sunt garantate a fi exacte. Acest lucru se datorează faptului că datele și informațiile pe care am fost instruit pot să nu fie complete sau actualizate și pot exista nuanțe sau complexități la un anumit subiect pe care modelul meu nu este echipat să îl gestioneze. În plus, răspunsurile mele sunt generate folosind algoritmi complecși și modele de învățare automată, care s-ar putea să nu producă întotdeauna rezultate precise sau relevante.
În plus, răspunsurile mele pot să nu fie întotdeauna corecte, deoarece interpretarea limbajului este complexă și adesea subiectivă. Oameni diferiți pot interpreta aceeași limbă în moduri diferite și pot exista moduri diferite de a aborda o anumită problemă sau întrebare. Ca model de limbaj AI, mă străduiesc să ofer răspunsuri cât mai exacte posibil, pe baza datelor și informațiilor pe care am fost instruit. Cu toate acestea, este posibil să nu înțeleg întotdeauna pe deplin contextul sau intenția din spatele unei anumite interogări și este posibil ca răspunsurile mele să nu răspundă întotdeauna pe deplin întrebării sau îngrijorării de bază a utilizatorului.
ChatGPT nu funcţionează întotdeauna (se blochează)
Întrebare: Îmi puteţi explica de ce uneori nu mai funcționați în mijlocul unui răspuns?
Răspuns ChatGPT: Ca model de limbaj AI, performanța mea depinde de o varietate de factori, cum ar fi calitatea și structura intrării furnizate de utilizator, complexitatea întrebării sau sarcinii și resursele disponibile pentru sistemul meu. Uneori, pot să nu funcționez sau să nu mai funcționez în mijlocul unui răspuns din cauza unor probleme tehnice sau erori de programare, cum ar fi probleme de alocare a memoriei, erori software sau alte probleme care îmi afectează performanța. În plus, este posibil să nu înțeleg intenția utilizatorului sau contextul interogării, ceea ce poate duce la erori sau răspunsuri incomplete.
În plus, ca sistem de învățare automată, performanța mea depinde de calitatea și cantitatea datelor pe care am fost instruit. Dacă datele folosite pentru a-mi antrena modelul sunt limitate sau părtinitoare, acest lucru poate duce la răspunsuri inexacte sau incomplete la anumite tipuri de interogări. În plus, dacă întâmpin o interogare care se află în afara domeniului de aplicare al datelor mele de antrenament, s-ar putea să mă străduiesc să ofer un răspuns relevant sau precis. În timp ce mă străduiesc să ofer răspunsuri de înaltă calitate la interogările utilizatorilor, pot exista situații în care problemele tehnice sau legate de date mă determină să mă defectez sau să nu mai funcționez în mijlocul unui răspuns.
Interogările la care ChatGPT nu va răspunde
Pe lângă tipurile de solicitări abordate mai la deal, am întrebat ChatGPT la ce tipuri de interogări a fost programat să nu răspundă. Mi-a dat această listă cu 20 (douăzeci) de astfel de întrebări.
- Întrebări care promovează discursul instigator la ură sau discriminarea.
- Întrebări care implică activități ilegale sau solicită sfaturi ilegale.
- Întrebări care promovează violența sau vătămarea propriei sau altora.
- Întrebări care invadează intimitatea personală sau încalcă drepturile cuiva.
- Întrebări menite să hărțuiască, să amenințe sau să intimideze.
- Întrebări care conțin limbaj vulgar, implicit sau explicit.
- Întrebări explicite sau jignitoare din punct de vedere sexual.
- Întrebări care sunt discriminatorii pe criterii de rasă, gen, sexualitate sau religie.
- Întrebări care promovează sau susțin droguri sau substanțe ilegale.
- Întrebări care sunt spam sau irelevante pentru conversație.
- Întrebări care conțin informații confidențiale.
- Întrebări care implică sfaturi financiare sau de investiții.
- Întrebări care încalcă termenii și condițiile sau regulile comunității.
- Întrebări care sunt fără sens sau de neînțeles.
- Întrebări care implică atacuri sau insulte personale.
- Întrebări care sunt abuzive sau hărțuitoare.
- Întrebări care urmăresc să înșele sau să inducă în eroare.
- Întrebări care au scopul de a defăima sau dăuna reputației cuiva.
- Întrebări care promovează teoriile conspirației sau dezinformarea.
- Întrebări care au doar scop de divertisment sau glume, fără nicio valoare educațională sau informativă.
Sursa informaţiilor: ZDNet.
Citeşte şi articolele:
- Cum accesăm şi folosim ChatGPT, cea mai populară platformă de Inteligenţă Artificială (AI)
- Viitorul IT-ului: câte ceva despre chatbot
- 7 lucruri mai puţin cunoscute pe care le poate face ChatGPT
- ChatGPT Plus este versiunea premium, plătită, a popularului AI. Cât de afectat este Google de ChatGPT
- Microsoft Teams Premium are integrat GPT-3.5 de la OpenAI