CSM: Antena 3, dezinformare și subminarea autorității sistemului judiciar din România

vineri, decembrie 6, 2013 16:37
Posted in category Justitie, Mass-media

Antena 3MANIPULARE MARCA FELIX. ”Antena 3 a depășit limitele admisibile ale discursului politic”, apreciază Consiliul Superior al Magistraturii

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a apreciat că unele declaraţii formulate în presă referitoare la activitatea DNA şi a procurorilor anticorupţie privind ancheta în cazul Sorin Alexandrescu au fost de natură să aducă atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei. Rezultatul acestor comentarii a fost subminarea autorităţii sistemului judiciar în ansamblul său.

Plenul CSM a analizat, în şedinţa de ieri, rezultatele verificărilor efectuate de către Inspecţia Judiciară privind cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar solicitată de Secţia pentru procurori privind afirmaţiile făcute prin intermediul postului de televiziune Antena 3, precum şi a unor publicaţii on-line. „Luând în considerare toate aceste aspecte, Plenul CSM a decis că cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de Secţia pentru procurori a Consiliului este întemeiată şi, în consecinţă, a procedat la admiterea acesteia”, se arată într-un comunicat al CSM.

Atac asupra sistemului judiciar

Secţia a făcut această solicitare ca urmare a promovării în spaţiul public, începând cu 25 iulie, prin intermediul postului de televiziune Antena 3, a unor afirmaţii de natură a aduce atingere independenţei justiţiei. Astfel, au fost promovate unele mesaje cu ”caracter denigrator la adresa procurorilor anticorupţie, a instituţiei DNA şi a sistemului judiciar în ansamblu, în contextul instrumentării cauzei privind pe inculpatul Sorin Alexandrescu, în sensul evident de a discredita profesional şi instituţional şi de a acredita ideea unei comenzi politice în legătură cu o anchetă penală aflată în derulare, în care instituţia Antena 3 are calitatea de inculpat şi de a submina atât prin limbaj, cât şi prin atitudine, autoritatea judecătorească ca putere a statului consacrată constituţional”, se mai arată îm comunicat.

Implicarea politicului în justiție

Verificările efectuate au stabilit că afirmaţiile formulate la adresa DNA sunt de natură a induce ideea unei implicări a politicului în justiţie şi să creeze suspiciuni în rândul opiniei publice cu privire la independenţa şi imparţialitatea procurorilor. „Prin astfel de afirmaţii, care reprezintă o deformare evidentă a realităţilor de fapt, s-a indus în mod indirect ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar, în sensul că procurorii ar fi instrumentat dosarul penal la solicitarea preşedintelui României, într-un alt cadru decât cel legal prevăzut de legislaţia penală. Or, acreditarea ideii că magistraţii nu respectată legea, fiind doar executanţii unor comenzi politice, nefiind independenţi, are drept consecinţă alterarea încrederii opiniei publice în competenţa, corectitudinea şi probitatea pe care în mod legitim orice persoană le aşteaptă de la magistraţii cărora le încredinţează apărarea drepturilor sale”, se arată în comunicat.

”Presa” de la Antena 3

Potrivit verificărilor, jurnaliştii au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare, aşa cum sunt protejate de dispoziţiile articolului 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. „Dreptul la libertatea de exprimare nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrângeri, în ipoteza în care folosirea libertăţii de exprimare este îndreptată împotriva unor valori pe care statul le poate în mod legitim apăra, cum ar fi autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti”, mai spune sursa citată. Secţia de procurori a dispus şi sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului cu privire la posibila încălcare de către postul de televiziune Antena 3 a mai multor prevederi din cuprinsul Codului de reglementare a audiovizualului.

Amendați de CNA

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că, prin decizia din 10 septembrie a Consiliului Naţional al Audiovizualului, postul de televiziune Antena 3 a fost amendat cu 20.000 lei pentru încălcarea prevederilor din Legea audiovizualului. ”În cuprinsul deciziei, se precizează că ‘(…) în perioada 17 iulie – 01 august 2013, postul de televiziune ‘Antena 3’ a difuzat o serie de emisiuni informative şi de dezbateri ce au avut în prim-plan evenimentele judiciare referitoare la extinderea cercetărilor asupra persoanei juridice S.C. ‘Antena 3’ S.A, pentru presupuse fapte de complicitate la infracţiunea de şantaj, pentru care este anchetat directorul S.C. ‘Antena Group’ S.A., precum şi audierea, în calitate de martori, a unor persoane, în acest caz. În acest context, în cadrul acestor emisiuni au fost abordate subiecte referitoare la activitatea procurorilor DNA, a CSM, a preşedintelui Consiliului, precum şi a sistemului judiciar, în ansamblul său”, se mai arată în comunicat.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

8 Responses to “CSM: Antena 3, dezinformare și subminarea autorității sistemului judiciar din România”

 1. Aurel Teodorescu says:

  decembrie 6th, 2013 at 19:13

  Inspectia Judiciara  din cadrul C.S.M. a devenit un stat in stat, o casta cu pretentii de independenta fata de lege, care nu se supune legii, iar atunci cand un justitiabil face plangere impotriva unui procuror sau judecator care nu-si indeplineste obligatiile profesionale atunci cand ancheteaza sau judeca, Inspectia Judiciara a C.S.M. il favorizeaza pe magistratul vinovat in virtutea spiritului de casta(corb la corb nu-si scoate ochii) si ignora spiritul legii si, in mod ipocrit, clameaza interventia justitiabilului ca fiind un atac la onoarea(?!) magistratilor, taxand plangerea justitiabilului drept dovada a subminarii independentei justitiei Dar cetatenii vad a justitia romana de azi asa cum este ea: corupta. Si coruptia este protejata de C.S.M. pentru ca numai aceasta are dreptul de a-i judeca pe magistrati. Si mai vad ca la C.E.D.O. unii magistrati romani sunt demascati ca vinovati de incalcarea legii, de producerea de pagube de zeci de milioane de euro statului roman, bani pe care ii plateste tot justitiabilul caruia C.S.M. ii incalca drepturile legale. Astfel C.S.M., astazi, se situeaza ea insasi prin actele sale in afara legii fiind un factor esential in perpetuarea coruptiei generale care a pus stapanire pe stat.

 2. Cornel Căruntu says:

  decembrie 6th, 2013 at 20:21

  @ Aurel Teodorescu: Asa o fi, are si CSM-ul bubele sale, dar aceasta nu scuza in niciun fel dezinformarea, manipularea, incalcarea grosolana a legii de catre slugile securistului penal Dan „Felix” Voiculescu. Imi amintesc cu neplacere de duminica celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2009, atunci cand Antena3, ignorand total legile acestei tari, a inceput o emisiune politica pe la ora 17, adica in plin proces electoral, moderata de actualul parlamentar PSD Gabriela Vranceanu Firea, emisiune in care dementul si pupincuristul ‘savantei’ VC Tudor, Victor Ciorbea, turnatorul si santajistul Sorin Rosca Stanescu etc. il tocau marunt (dar ilegal) pe Traian Basescu. Ce a patit Antena3? Probabil nimic, poate o amenda, care este frectie la un picior de lemn pentru intrarea Antenei3 in legalitate. Acest jeg de post TV promoveaza ura unor categorii de romani impotriva altor categorii, calca in picioare orice norma etica si morala, nu are nicio treaba cu profesia nobila de jurnalist. Antena3 merita lasata fara licenta, pentru toate acestea si multe altele. USL-ul, urmas al PCR-ului, nu guverneaza mai bine Romania, ci mai prost, dar isi imagineaza (fals) ca acest popor poate fi mintit cu televizorul (si RomaniaTV are ca patron un parlamentar PSD-ist). S-ar putea sa functioneze o perioada, dar numai o perioada. Banii Securitatii au produs monstri, iar unul din cei mai hidosi este postul de cacat Antena3.

 3. Aurel Teodorescu says:

  decembrie 7th, 2013 at 0:25

  De acord. Eu m-am referit la C.S.M. nu in afara contextului. Intr-o tara civilizata mass-media nu trebuie sa polueze morala publica cu emisiuni si publicatii de maidan. Libertatea cuvantului prin mass-media nu poate depasi granitele bunului simt si al bunelor maniere pentru ca astfel isi pierde insasi ratiunea ei de a fi, aceea de impartialitate, si de obiectivitate prin afisarea intr-o maniera scabroasa a unui spirit partizan si devine ea insasi un pericol social. Iar C.S.M., bine remunerata de noi contribuabilii, sa nu mai faca pe nestiutoarea atunci cand procurorii nu se sesizeaza din oficiu(e una din obligatiile lor de serviciu) in astfel de cazuri care genereaza pericol public deoarece astfel ei, in mod indirect, contribuie la slabirea statului, la vulnerabilitatea acestuia.   

 4. La Antena USLamistă 3 cântă cucuveaua | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 8th, 2015 at 19:59

  […] CSM: Antena3, dezinformare și subminarea autorității sistemului judiciar din România […]

 5. Români umiliți în România | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 13th, 2015 at 14:29

  […] CSM: Antena3, dezinformare și subminarea autorității sistemului judiciar din România […]

 6. Postul USLamist de televiziune RomâniaTV prezintă: Odă marelui conducător Ponta! | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 13th, 2015 at 14:35

  […] CSM: Antena3, dezinformare și subminarea autorității sistemului judiciar din România […]

 7. Indicațiile lui Dan Voiculescu pentru „ziariștii” de la Antena 3 erau aduse în plic | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 13th, 2015 at 15:13

  […] CSM: Antena3, dezinformare și subminarea autorității sistemului judiciar din România […]

 8. Top 10 exportatori ai României | A șaptea dimensiune says:

  iulie 16th, 2016 at 11:41

  […] CSM: Antena3, dezinformare și subminarea autorității sistemului judiciar din România […]

Adauga un comentariu