Cum poţi cânta fals la Eurovision

duminică, mai 27, 2012 20:37
Posted in category Diverse, Mass-media

EurovisionDin cauza decesului mamei mele, care mi-a produs şi îmi produce o suferinţă cumplită, deces produs în urmă cu aproximativ şapte luni (27 octombrie 2011), o perioadă nu m-a interesat tembelizorul (din octombrie până în aprilie), aşa încât nu am văzut selecţia naţională pentru Eurovision 2012. Dar din moment ce publicul şi juriul (cel puţin aşa era anul trecut) au decis că manelistul Costi Ioniţă trebuie trimis la Eurovision 2012 cu, evident, o (semi)manea, mi-am zis că, vorba aia, asta e România, ţiganizată şi manelizată. Nu ştiu cum se numeşte tipa de la Mandinga, şi nici nu am chef să-mi încarc memoria cu numele ei, dar a cântat jalnic de fals, mai ales în semifinale. Deşi nu avea cine ştie ce text, doar nişte ‘lălaieli’, c-aşa-i la manelişti (au memoria scurtă şi scuipatul lung), respectiva nu reuşea decât să cânte fals, mai rău decât un elev ceva mai răsărit în domeniul muzicii. Oare cei din juriul ce a ales piesa, dacă a existat şi un juriu, se pricepeau la cules porumb sau la muzică?

În aceste condiţii, am rămas oarecum uimit de ce cronici favorabile are maneaua lui Costi Ioniţă pe cele mai citite bloguri din România. De exemplu, pe blogul lui Dan (https://dan-blog.ro/finala-eurovision-2012.html) este prezentat un top al ascultătorilor, unde Mandinga este pe locul doi (probabil erau ascultătorii din Ferentari, iar aceştia n-au votat, mulţumindu-se să vadă Eurovisionul cu curent electric furat de la fraierii care plătesc tot ce se fură în România), iar Sebastian Bârgău afirmă într-o postare că: ‘Si, cu toata sinceritatea si fara nici un pic de nationalism va spun ca Mandinga a cantat cea mai buna melodie din tot Eurovisionul lor’ (wau!). În sfârşit, gusturile nu se discută. Dar haideţi să auzim cum a cântat Mandinga în semifinală. Dacă ascultăm ceva mai atenţi, vom realiza cum cântă fals.

Legat de selecţia naţională, mi-aş permite să mai povestesc ceva. În urmă cu patru ani (2008), reprezentau România la Eurovision Nico (mi-e tare antipatică) şi Vlad Miriţă, parcă. Deşi piesa lor era un plagiat, am semnat şi o petiţie online cu această ocazie, au ajuns la Eurovision şi nu au luat puncte deloc aproape. Dar cum au ajuns? Deşi publicul a votat masiv pentru trei băieţi din Suedia (Biondo) şi o piesă ce ar fi avut şanse reale să câştige Eurovision-ul (piesa se numeşte ‘Shine’, a devenit între timp hit şi o puteţi vedea mai jos), ultima din juriu, cea care de fapt a decis cine merge la Eurovision în acel an, fiind o luptă foarte strânsă, a fost mumia Dida Drăgan, care ne era băgată pe gât de dictatura comunistă şi care a anulat orice speranţă la un loc bun în acel an.

Ce piesă mi-a plăcut de la Eurovision 2012? Piesa românilor din Basarabia. Nu întâmplător cea mai cunoscută (pe Terra, din toate timpurile) formaţie cu piese în limba română este cea a basarabenilor de la O-zone.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Cum poţi cânta fals la Eurovision”

  1. În România, continuă îndoctrinarea religioasă | A șaptea dimensiune says:

    iulie 7th, 2016 at 21:03

    […] Cum poţi cânta fals la Eurovision […]

Adauga un comentariu