Despre drepturile animalelor

vineri, iulie 31, 2015 15:17
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniUn glumeț spunea odată că cea mai mare greșeală a Divinității a fost să-l facă pe Om regele (stăpânul) animalelor. Secole de-a rândul, animalele nu prea au contat, fiind ucise fără milă de “animalul” cu ratiune și sentimente. În ultimii zeci de ani, s-a încercat repararea acestei situații și au apărut legile care protejează animalele. Chiar dacă în România legea protecției animalelor nu se prea respectă și nu se aplică aproape deloc (dar nu numai această lege, din păcate), trebuie știut faptul că și în țara noastră animalele sunt protejate prin lege.

Statutul animalelor de-a lungul timpului

Dacă în timpurile străvechi oamenii chiar credeau că “animalele mănâncă fără plăcere, plâng fără durere, cresc fără a ști despre asta; nu își doresc nimic, nu le e frică de nimic, nu cunosc nimic” (Nicolas Malebranche), începând cu secolul al XVII-lea lucrurile încep să se schimbe. Cel care avea să înceapă schimbarea percepției despre animale a fost nimeni altul decât marele filozof, și matematician, Rene Descartes, autorul maximei ce a străbutut veacurile „Cuget, deci exist”. Deși nu s-a distanțat prea tare de predecesorii săi, Descartes are meritul de a fi pus în discuție problema „morală” a animalelor. Adevărata cauză a animalelor avea să o susțină un alt geniu al omenirii, Voltaire. Acesta a contrazis puternic afirmațiile înaintașilor săi, printre care și Descartes, adică nu a fost deloc de acord cu faptul că „animalele nu sunt decât automate complexe, fără suflete, minți sau rațiune; ele pot vedea, aude și atinge, dar nu sunt, în niciun fel, conștiente și nu sunt capabile de a suferi sau simți durere”. Iată cum argumentează Voltaire faptul că animalele simt, au sentimente.

Omul păstrează atunci același punct de vedere ca și câinele care și-a pierdut stăpânul, care l-a căutat pe toate străzile cu țipete de regret, care intră în casă tulburat și neliniștit, se duce jos, se duce sus; merge din cameră în cameră, își găsește în sfârșit în biroul acestuia stăpânul pe care îl iubește și își demonstrează fericirea prin scâncete blânde, zbenguieli și mângâieli. Sunt barbari care prind câinele, ce depășește cu mult omul în fidelitate și prietenie, și îl țintuiesc pe o masă și îl diseacă de viu pentru a-ți arăta venele! Vei descoperi în el toate organele de simț ca și în tine. Răspunde-mi, mecanicistule, a aranjat Natura toate izvoarele sentimentelor în acest animal pentru ca la final să nu poată să simtă?

Mobilepet.ro, dacă vrei tratament și medicamente pentru animăluțul tău

Puteti comanda online, de exemplu, calmante pentru animale, dar nu numai. Găsiți cam tot ce vreți din domeniul tratamentelor pentru animale. Pentru câini, pisici păsări, rozătoare, pești, reptile, medicamentele vă așteaptă pe mobilepet.ro.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu