Despre rulmenţi şi nu numai

miercuri, august 25, 2021 10:54
Posted in category Diverse

RulmentiAtunci când eram copil, ascultam fascinat pe cei care povesteau despre rulmenţi, iar expresii precum “Am schimbat rulmenţii” mi se păreau magice. Tema rulmenţilor mi se părea extrasă din poveştile nemuritoare ale omenirii, şi-mi imaginam cum aceştia pun în mişcare lumea.

După ce am citit oarece cărţi şi mi-am format o imagine de ansamblu asupra evoluţiei omenirii, cred cu tărie că cea mai mare invenţie a tuturor timpurilor rămâne roata. Acel banal obiect rotund, a cărui formă circulară a schimbat radical cursul evoluţiei umanităţii, a însemnat un progres uriaş în tot ce înseamnă activitatea umană.

Cum se fabrică rulmenţii? Iată o întrebare care iarăşi, repet, m-a fascinat de când eram junior. Acei oameni care sunt capabili să producă aşa ceva mi se păreau extraordinari, iar faptul că rulmenţii puteau fi atât de diverşi, ca mărime, adăuga şi mai mult mister în sufletul şi mintea copilului din mine.

La rulmenţi dimensiunea (mărimea) este foarte importantă. Ei trebuie să fie precis de o anumită mărime (eroarea trebuie să fie foarte, foarte mică), altfel nu s-ar potrivi în angrenajul maşinii sau al dispozitivului în care este montat. Având o formă sferică, rulmenţii au un volum care se calculează cu formula:
Volumul sferei
În formula anterioară, V este volum, 4 este 4, π se citeşte “pi”, se numeşte constanta cercului şi are valoarea aproximativă 3,14 (mai exact, 3,14 < π < 3,15; iar R este raza sferei, adică distanţa de la centru sferei la orice punct de pe sferă).

Este bine să ne mai amintim anumite formule matematice, mai ales dacă suntem elevi sau studenţi dornici de cunoaştere, sau care avem la examene o probă de matematică.

RulmentRevenind la rulmenţi, aceştia au şi o istorie deja, adică au apărut într-o anume perioadă, din necesităţi practice, fiind folosiţi prima dată de oameni inventivi, care au căutat soluţii mai simple şi mai eficiente pentru a-şi desfăşura activitatea în vremurile trecute.

Primii care au folosit ceea ce numim astăzi rulmenţi au fost egiptenii. În Egiptul Antic, erau folosiţi rulmenţi din lemn pentru a transporta blocuri masive din piatră, folosite la construcţia piramidelor. Aceşti aşa-zişi rulmenţi erau practic trunchiuri de copac aşezate sub nişte sănii pe care se puneau blocurile de piatră. Iar aceste sănii erau trase până la locul construcţiei.

RulmentRulmenţi sub formă de bile masive din lemn au mai fost descoperite la navele romane. Epavele acestora, descoperite în vremurile noastre, arată folosirea unui rulment rotativ, sub forma unei bile din lemn, pentru a suporta o anumită masă, pe navele romane construite în jurul anului 40 e.n.

Primul design al unui rulment aşa cum îl ştim astăzi apare în jurul anului 1500, într-un desen atribuit lui Leonardo da Vinci. Dar primul care a publicat schiţe despre rulmenţio a fost Agostino Ramelli. Problema rulmenţilor acelei perioade era aceea că bilele se atingeau una de cealaltă cauzând frecare adiţională, ceea ce conducea la un randament scăzut al folosirii rulmenţilor.

Galileo Galilei, în secolul al XVII-lea (1601-1700), a descris prima dată rulmentul cu bile izolate. De la ideea lui Galilei la punerea în practică au mai trecut nişte ani, aşa încât primul rulment cu bile izolate, construit efectiv, a apărut în anul 1740, autorul fiind John Harison.

RulmentMai trec nişte ani, iar în 1794 este realizat primul design modern al unui rulment cu bilă mergând de-a lungul unui canal într-un ansamblu cu osie. Cu această ocazie, a fost acordat şi primul brevet modern de inventator al unui rulment britanicului Carmarthen Wales, inventator şi fierar.

Şi ajungem în secolul al XIX-lea, atunci când francezul Jules Suriray, mecanic de biciclete în Paris, proiectează primul rulment radial, în anul 1869, acesta fiind montat pe bicicleta lui James Moore, cu care acesta a câştigat prima cursă de biciclete din lume, Paris-Rouen, în noiembrie 1969.

În zilele noastre rulmenţii sunt folosiţi în foarte multe domenii de activitate, de la cutiile de viteze pentru maşini la rulmenţi aerospaţiali folosiţi în roverele trimise să exploreze planeta Marte.

Unde comandăm rulmenţi, dacă avem nevoie de ei?

În cazul în care, prin natura profesiei sau din alte necesităţi, avem nevoie să comandăm rulmenţi, o putem face folosind următoarele date de contact.

SC TECHNOCOM-TRADING SRL

Str. Vasile Lupu nr. 142b, Iaşi, 700335, România

Tel: +4 0748 282 887; +4 0752 286 123

E-mail: office@tehnocom-trading.ro; contact@rulmentika.ro

Aşadar, rulmenţii sunt o necesitate, au o poveste fascinantă, iar lumea aşa cum o cunoaştem astăzi n-ar fi posibilă fără ei.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu