Din culisele urmaşului PCR: stenogramele PSD (I)

miercuri, septembrie 24, 2008 18:07

PSDSTENOGRAMA şedinţei Delegaţiei Permanente a Partidului Social Democrat
Bucureşti, sediul central PSD, 5 ianuarie 2004

Dl. Adrian Năstase

Stimaţi colegi,
Începe o perioadă complicată. Aş numi prima perioadă „campania celor 150 de zile”. Le-am numărat, sunt 153 sau 154, până în 6 iunie, deci avem cinci luni, practic, care înseamnă că intrăm în linie dreaptă şi va trebui să folosim toate mijloacele politice pe care le avem la îndemână. Va trebui să folosim sfârşitul de săptămână, va trebui să folosim politica guvernamentală, dar şi acţiunile necesare în plan politic în teritoriu. Ne-am gândit ca astăzi să facem şedinţa Delegaţiei Permanente ceva mai târziu, pentru că erau unele dificultăţi la venirea în capitală pentru cei care erau plecaţi şi, în plus, cred că este un moment foarte bun să le transmitem câteva mesaje, câteva gânduri şi colegilor din teritoriu, în aşa fel încât să începem în forţă, să începem cu cât mai multe elemente de evaluare, dar şi cu unele sfaturi – ca să nu spun instrucţiuni – pentru organizaţii, această activitate, care va fi deosebit de dură.
Stenograma şedinţei Delegaţiei Permanente a Partidului Social Democrat
Bucureşti, sediul central PSD, 5 ianuarie 2004
2
Eu am pregătit mai multe elemente pe care le voi prezenta din acest punct de vedere, ca tematică, la videoconferinţa cu organizaţiile noastre, aşa că nu am să mă refer – dintre vicepreşedinţii care doresc, îi invit la videoconferinţă. Am făcut şi câteva evaluări pe unele sondaje şi am şi unele comentarii care cred că sunt interesante şi anumite aspecte legate de viaţa politică aşa cum se desfăşoară ea. Poate aici, în acest cadru, am să prezint unele lucruri pe care să nu le spun în cadrul videoconferinţei, poate să discutăm o serie de probleme ceva mai delicate pentru care, sigur, să asigurăm confidenţialitatea necesară în acest cadru, dar ceea ce este esenţial – şi sunteţi convinşi la fel ca şi mine – avem nevoie de o perioadă de energie maximă, de entuziasm, de spirit de echipă şi sunt convins că aşa cum trei ani de zile am ştiut ce avem de făcut, vom reuşi şi în cel de-al patrulea an să ne descurcăm la fel de bine.
Asta era introducerea. Am spus şi câteva lucruri aşa, ca să-i incite puţin pe băieţii ăştia care erau pe aici cu „spionajul industrial”.
Stimaţi colegi,
Lucrurile sunt şi bune şi rele, putem să privim într-un mod pesimist sau putem să privim poate prea optimist. Eu cred că trebuie să fim moderaţi în evaluări, pentru că totuşi rezultatele nu sunt foarte rele, datele aşa cum apar nu sunt cele mai rele. Avem, însă, câteva probleme pe care va trebui să le vedem cu foarte mare atenţie şi pe acestea aş vrea să vi le prezint. Eu aş vrea să trecem în revistă probleme tehnice sau să începem întâi cu chestiunile astea generale politice.
O primă problemă pe care o avem este cum cuplăm – din punctul meu de vedere, poate veţi avea şi alte idei şi trebuie să strângem acum, să cerem şi celor din teritoriu să ne dea unele idei – cum cuplăm acţiunea guvernamentală cu acţiunea electorală, politică. Noi, până acum, în aceşti trei ani, în mare măsură, am acţionat oarecum neutru din punct de vedere politic şi mai mult guvernamental. Este foarte important acum să
Stenograma şedinţei Delegaţiei Permanente a Partidului Social Democrat
Bucureşti, sediul central PSD, 5 ianuarie 2004
3
sincronizăm acţiunea guvernamentală foarte puternic cu acţiunea politică. Unora nu le va place, dar sigur, ne putem permite. M-am uitat la comentariul lui Silviu Brucan, ieri, la PRO TV. Mi s-a părut foarte bun şi mai optimist decât l-aş putea face eu. În orice caz, cred că este foarte bun aşa, ca mesaj, şi cred că este foarte bine felul în care a comentat el anul 2003 şi perspectivele pentru 2004. Noi va trebui să vedem încă o dată foarte clar grupurile-ţintă din punct de vedere electoral. Nu mai putem să luăm măsuri pe o ordine aleatorie, trebuie să ne stabilim nişte priorităţi care să vizeze foarte clar anumite grupuri-ţintă. Este, însă, o problemă pe care va trebui să o vedem cu atenţie. Ori ne resemnăm, ori, dacă nu, luăm măsuri şi, din acest punct de vedere, la această temă problema esenţială este ceea ce pare o pierdere semnificativă – este exagerată în unele sondaje – dar este o pierdere semnificativă la nivelul electoratului din oraşele cu peste 100 de mii de locuitori. Ori ne resemnăm şi spunem, domnule, ne ocupăm numai de celelalte zone, ori începem să facem ceva pe zonele astea. Eu am datele respective pe care nu vi le prezint acuma. L-am rugat pe Alin Teodorescu să-mi pregătească un material, care este foarte interesant, foarte bun, pe această linie şi l-am rugat să ia toţi vectorii de evaluare pe ultimul an, dar sigur, se poate face chiar din 2001 acest lucru şi să vedem care este situaţia partidului şi din punct de vedere al rezidenţei, dar şi din punct de vedere al educaţiei, din punct de vedere al … Materialul ăsta o să-l pregătim pentru întâlnirea cu grupurile parlamentare şi cu judeţele, dar este foarte interesant. El a comparat perioada ianuarie-decembrie cu exit-polul din 2000. La oraşele cu 200 de mii de locuitori şi peste, noi am avut la exit-pol 34% şi în ianuarie am avut 45%, în februarie 36%, deci este perioada de iarnă. Se pot face nişte analize foarte interesante şi grupul nostru de analiză va trebui să-l vedem. Pe urmă 43% în martie, 34% în aprilie. Probabil că sunt ciclurile de factură … pe urmă, mai 35%, iunie 41%, iulie 44%, august 39%, septembrie 36%, octombrie 33%, noiembrie 39%, decembrie 37%. Suntem peste exit la oraşele mari, iar la celelalte
Stenograma şedinţei Delegaţiei Permanente a Partidului Social Democrat
Bucureşti, sediul central PSD, 5 ianuarie 2004
4
lucrurile stau şi mai bine. Asta este numai pentru 2003. Asta e ceea ce mi-a dat Alin Teodorescu, nu am alte instrumente. El a luat pe exit-polul din 2000, deci el a comparat … Bun. Prima problemă – electoratul urban, da? Şi urban mare, ca să fie foarte clar, că avem şi oraşele mici, oraşele mijlocii. Unii măsoară oraşele cu peste 100 de mii de locuitori, alţii, oraşele cu peste 200 de mii şi atunci şi chestiunea asta va trebui să o vedem foarte atent. Putem să observăm că până acum noi am hrănit mai mult electoratul celorlalte partide. Va trebui să vedem şi mai atent. Una dintre teme, spre exemplu, este tema proprietari-chiriaşi. În 8 aprilie expiră un termen important din Ordonanţa 40, dacă nu mă înşel. Va trebui să vedem. Eu am un material pe care l-a făcut Mărăşoiu, care nu era atât de catastrofic, dar eu cred că putem să jucăm politic, pentru că oamenii nu ştiu exact ce se întâmplă cu toate categoriile respective şi atunci noi ar trebui, în următoarele două-trei săptămâni, să dăm nişte mesaje şi pentru chiriaşi. Pentru proprietari am dat mesaje. Şi atunci va trebui să facem nişte corecţii prin nişte mesaje politice. Şi aici am să vă rog, la nivelul departamentelor, să vedem ce anume lansăm. Eu am să merg la o emisiune – joi probabil – să fac un interviu cu Marcela Feraru, probabil, la TVR1 – şi pe urmă o să mai fiu invitat la nişte talk-show-uri. Trebuie să începem să venim cu muniţie nouă pentru perioada care urmează.
Am spus tot felul de lucruri despre 2003, am făcut bilanţuri. Acum trebuie să dăm mesajele pentru 2004. Am lăsat perioada cu sarmale, cu nu ştiu ce şi cred că a fost foarte bine, dar acuma trebuie să ieşim cu mesaje constructive, cu mesaje despre ceea ce vrem să facem şi aici, pe termen foarte scurt, va trebui să realizăm aceste lucruri.
Alegerile locale. Nu ştiu dacă mai este cazul să vorbim despre importanţa lor. Ele probabil că vor crea, în mare măsură, curentul de opinie dominant pentru alegerile parlamentare şi trebuie să fim extraordinar de atenţi, mai ales ţinând seama sauavând grijă să ne stabilim corect miza, pentru că dacă noi ne
Stenograma şedinţei Delegaţiei Permanente a Partidului Social Democrat
Bucureşti, sediul central PSD, 5 ianuarie 2004
5
apucăm să vorbim că o să câştigăm Bucureştiul şi nu-l câştigăm, spre exemplu, facem o miză din asta – spun la întâmplare sau pot să iau, nu ştiu, Timişoara sau Clujul – nu câştigăm, atunci psihologic, avem o problemă. Cred că este corect să revedem strategia pentru oraşele mari, să o relansăm. Strategia pentru oraşele mari să începem deja s-o discutăm de săptămâna viitoare şi s-o introducem şi în discuţia cu judeţele şi asta va trebui să fie o chestiune foarte clară. Trebuie să vedem din nou ce înseamnă pentru noi ofensivă politică şi dacă putem, în 2004, care sunt temele succesive cu care să asigurăm ofensiva politică. Vă rog să observaţi că se încearcă din nou impunerea, sau în 2003 s-a încercat impunerea câtorva teme pe care noi să ne apărăm: corupţie, CNSAS, revoluţie şi cu preşedintele, lovitură de stat şi aşa mai departe. Sunt bazele de legitimare care sunt atacate. Este foarte important pentru noi să intrăm pe ofensivă. Noi am avut o zonă oarecum de ofensivă, dar pe care am jucat-o mai curând neutru ca să putem lua la vot şi pe ceilalţi – Constituţia, dar ea, până la urmă, nu a fost tema noastră, ci am încercat s-o facem elegant şi cu ceilalţi şi atunci am pierdut oarecum posibilitatea de a puncta decisiv. Care vor fi temele noastre pentru 2004 din punct de vedere al ofensivei politice? Ne trebuie trei-patru teme pe care să le călcăm în permanenţă. Aici ar trebui, de asemenea, să vedem. Poate şi institutul ar trebui să prezinte acest lucru. O altă temă împotriva noastră – şi aici am putea să vedem temele care au fost folosite împotriva noastră, pentru că va exista o inerţie a lor – violenţa împotriva presei şi caracterul nedemocratic al guvernării şi al partidului. Nu mai e neapărat partidul-stat, deşi astăzi am văzut un interviu al unei cucoane de la Institutul de Politici Publice, care vorbea despre partidul-stat-mafiot. Noi avem de acum a ne bate nu numai cu partidele care se vor purta probabil elegant, ci ne vom bate cu o serie de ONGuri care vor fi submarinele de atac pe sub apă din partea opoziţiei şi ele vor lansa teme, ele vor încerca să ne atace. Noi va trebui, în mod categoric, să intrăm mult mai serios, aşa cum am vorbit, pe
Stenograma şedinţei Delegaţiei Permanente a Partidului Social Democrat
Bucureşti, sediul central PSD, 5 ianuarie 2004
6
zona ONG-urilor şi o să facem o discuţie în care fiecare dintre noi, data viitoare, spune ce organizaţii neguvernamentale în care este el membru şi pe care le-a creat, ce anume poate să facă. Să facem o listă cu ele, dar cu fiecare în parte, nu aşa, în general, vorbim despre ONG-uri, că tot am vorbit despre ONG-uri şi cum le creăm, dar practic nu s-a întâmplat mai nimic. Avem o problemă să creăm un Institut de Politici Nepublice sau Private – Institutul de Politici Private? Creăm 15 institute din astea şi dăm sarcină fiecăruia, celor care nu au ONG-uri acasă le dăm sarcină să-şi facă fiecare două ONG-uri acasă. Nu se mai poate. Eu vă spun, este vorba de o acţiune pe care dacă nu încercăm să o contracarăm vom fi erodaţi în permanenţă cu aceste rapoarte, monitorizări, că nu trebuie mai mult. Şi pe urmă presa le preia, dar nu presa le lansează, ca să nu aibă responsabilitate pe chestiunile astea şi vor plimba prin televiziuni, prin presă aceste rapoarte ale unor ONG-uri.
Noi am vorbit anul ăsta şi anii ăştia despre creşterea economică. Anul ăsta trebuie să vorbim mai mult despre redistribuirea echitabilă a creşterii economice sau distribuirea echitabilă a creşterii economice, pentru că se adună bani, dar nu ştim dacă se nu duc toţi banii la Dinu Patriciu. Vă dau un exemplu care îi place mai mult lui Mihai Tănăsescu. Să vedem unde se duc, să vedem dacă putem să asigurăm o distribuire mai echitabilă a creşterii economice. Asta cred că este o temă importantă pentru noi şi de aceea politicile sociale vor fi foarte importante şi ca mesaj cred că este esenţial pentru noi să punem lucrurile în felul ăsta.
Va trebui să vedem, cum transmitem mesaje şi cum realizăm anumite lucruri semnificative în ceea ce priveşte puterea de cumpărare, nu numai creşterea economică. Creşterea economică este o chestiune destul de abstractă. Puterea de cumpărare este mult mai concretă. Am făcut la un moment dat cu domnul Cazan o listă cu puterea de cumpărare la produse de bază pe ultimii ani. Unele date erau interesante, altele, mai puţin interesante. Poate mai vedem o dată, domnule
Stenograma şedinţei Delegaţiei Permanente a Partidului Social Democrat
Bucureşti, sediul central PSD, 5 ianuarie 2004
7
Cazan. Trebuie să vedem, că la unele stăm bine. Ce se întâmplă? Unii vor da în ziar numai pe cele care au crescut foarte tare, dar sunt altele care sunt interesante, care sunt în sprijinul nostru. De asta ar trebui făcută totuşi o analiză care să ne arate şi părţile pozitive. Ceea ce a fost foarte important pentru noi a fost faptul că am reuşit să consolidăm ideea de echipă la nivelul partidului în 2003. Nu a existat imaginea unor aripi, a unor grupuri distincte şi ceea ce a fost important – refacerea unei comunicări deosebite cu preşedintele, ceea ce, în iarna trecută, dacă vă aduceţi aminte, reprezenta principala temă. Nu vreau să comentez, dar este extrem de important să menţinem această linie. Vor încerca unii şi alţii să spună diverse lucruri. Am văzut astăzi în ziare, cineva care spunea că eu sunt supărat că Mircea şi-a făcut vacanţa în Egipt. Nu sunt supărat, de ce să fiu supărat? Eu sunt foarte bucuros că eu am reuşit să-mi fac o vacanţă care sigur a fost mult mai agreabilă, pentru că am stat extrem de liniştit mai mult de o săptămână. Dar ideea este în permanenţă de a crea linii, falii şi diferite lucruri de genul ăsta. 2003, într-adevăr, a însemnat pentru noi primul an în care am avut în faţă o opoziţie sistematică şi care s-a coalizat şi care începe să fie mai coordonată şi care este şi încurajată, deşi, foarte interesant faptul că din exterior nu au mai venit în partea a doua a anului mesajele care în prima parte a anului dădeau sentimentul unei încurajări masive. Vă aduceţi aminte discuţiile despre corupţie, despre ambasadorii care vorbeau despre corupţie. În a doua parte a anului nu au mai vorbit despre temele astea, ceea ce a creat sentimentul că puterea este sprijinită din exterior, ceea ce e bine. Ceea ce e şi adevărat. Dar trebuie să fim foarte atenţi să menţinem acest gen de sprijin extern. Eu am să vă rog pe toţi ca atunci când vorbiţi despre alianţa „DA” să folosiţi formula D punct, A punct, pentru că ea aşa a fost identificată de către Băsescu, când a arătat că în text nu există un cuvânt şi atunci folosim formula asta a lui, de ce să spunem da şi să jucăm mai departe pe formula anterioară când el a venit cu o
Stenograma şedinţei Delegaţiei Permanente a Partidului Social Democrat
Bucureşti, sediul central PSD, 5 ianuarie 2004
8
formulă nouă, care este D punct A punct, asta este alianţa, nu? Eu, în orice caz, la Radio, înainte de Anul Nou, aşa am spus tot
timpul, alianţa D punct A punct. Noi putem să jucăm chestia asta în felul ăsta.
Vadim Tudor. Cred că aici va trebui să vedem din nou cu atenţie. Se întâmplă un lucru destul de interesant. Sigur, dacă Vadim şi-ar asculta consilierii, probabil că ar deveni mult mai periculos, dar este mult prea impulsiv ca să reziste multă vreme. El este … A făcut o declaraţie astăzi, a spus că el să-l fi împuşcat totuşi pe Sârbu. S-a gândit el totuşi mai atent, iar după aceea. De fapt, de ce m-am întâlnit eu la vânătoare cu … deci eu m-am întâlnit la vânătoare cu Talpeş, cu Timofte, cu Fulga şi de fapt a aflat el de ce, că să-l eliminăm pe Corneliu Vadim Tudor, să ne punem de acord şi chiar exterminarea lui fizică s-o punem la cale. Săracul de el, e ceva … Nu are nici un fel de limite. În sfârşit, bine că Ilie e în ordine şi … Dar evident că nu se poate … E adevărat că ceea ce a şocat mai mult decât împuşcarea lui Ilie Sârbu a fost formula vânătorească, ca să zic aşa. Cred că asta a deranjat mai mult pe unii dintre cei care au comentat. Corneliu Vadim Tudor va fi un tip periculos şi nepericulos, în acelaşi timp, dar el trebuie luat pe zona asta de pericol, pentru că nu ştim niciodată care este starea de spirit a electoratului în ultima perioadă a campaniei şi din cauza asta el este un rezervor unde pot fugi, zonă în care pot migra foarte mulţi din zona asta de electorat volatil.
Dl. Ioan Mircea Paşcu
Cât credeţi că o să-l ţină pe Vadim chestia asta?
Dl. Adrian Năstase
Nu cred că îl ţine foarte mult, cum a găsit o temă, a sărit pe ea. El câştigă onorabilitate, dar pierde din credibilitate chiar în zona lui. Nu, de Buzatu mă miră, pentru că aveam impresia că este mult mai …

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “Din culisele urmaşului PCR: stenogramele PSD (I)”

 1. Cum au scos PeSeDistii valize de bani din Romania | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 23rd, 2015 at 18:45

  […] Din culisele urmasului PCR: stenogramele PSD (I) […]

 2. Stenogramele PSD (II) | A șaptea dimensiune says:

  iulie 26th, 2015 at 14:01

  […] Din culisele urmasului PCR: stenogramele PSD (I) […]

 3. Raportul Armaghedon: ce face si drege Nastase de nu intram in NATO | A șaptea dimensiune says:

  iulie 26th, 2015 at 15:40

  […] Din culisele urmasului PCR: stenogramele PSD (I) […]

 4. Mafioţi din PSD, care au condus România spre ruină (I) | A șaptea dimensiune says:

  iulie 26th, 2015 at 15:45

  […] Din culisele urmasului PCR: stenogramele PSD (I) […]

 5. Stenogramele PSD (controlul justitiei) | A șaptea dimensiune says:

  iulie 28th, 2015 at 8:30

  […] Din culisele urmasului PCR: stenogramele PSD (I) […]

 6. Stenogramele PSD (controlul presei) | A șaptea dimensiune says:

  iulie 28th, 2015 at 15:24

  […] Din culisele urmasului PCR: stenogramele PSD (I) […]

 7. In caz ca veti vota vreodata | A șaptea dimensiune says:

  iulie 29th, 2015 at 7:58

  […] Din culisele urmasului PCR: stenogramele PSD (I) […]

Adauga un comentariu