Există o eficiență a timpului petrecut pe Internet?

duminică, martie 30, 2014 20:36
Posted in category IT

InternetPe site-ul https://www.scientia.ro/qa/ am găsit un răspuns mai mult decât interesant la întrebarea Ce am putea face zilnic pe Internet pentru a fi cât mai eficienţi, iar timpul petrecut astfel cât mai util? Iată răspunsul.

„Eficiența are sens numai în raport cu un scop stabilit. La fel, utilitatea și profitul presupun ideea de bine și rău asociată cu activitatea de pe internet, și nu e întotdeauna clar ce înseamnă că am petrecut timpul într-un mod bun, util sau profitabil, pentru că și noțiunile astea depind de definirea unui scop sau a unor repere de valoare.

Așa că o să răspund la altă întrebare, și anume: Ce scop urmărim în timpul petrecut pe internet?

Și o să răspund din propria mea perspectivă. Iată ce scopuri urmăresc eu pe internet:

 • Să aflu lucruri pe care nu le știam. Partea dificilă e să selectez din multitudinea de surse care există pe internet cele în care pot avea încredere. Internetul e plin de gunoaie și, mai ales în domeniile în care nu am cunoștințe solide, poate fi foarte greu să-mi dau seama dacă ceea ce am găsit e de calitate.
 • Să cunosc oameni pe care altfel n-aș fi avut șansa să-i întîlnesc. Aproape toți oamenii cu care mă intersectez pe internet sînt obișnuiți, neinteresanți, dar cîteodată găsesc și nestemate, oameni foarte valoroși. E o mare bucurie să-i cunosc. Cu timpul pe unii ajung să-i întîlnesc și pe viu.
 • Să contribui cu ceva la ceea ce există pe internet. Asta mă face să particip la Wikipedia, pe unele forumuri, aici la Scientia și în alte cîteva locuri. Contribui cu materiale (texte, imagini, înregistrări, traduceri de subtitluri etc.) despre fizică, lingvistică și alte domenii la care mă mai pricep. Ofer nu numai informații, ci încerc să explic și cum trebuie judecat, pentru că informațiile sînt adesea perisabile și prea puțin productive prin ele însele, în timp ce modul de gîndire e cel important.
 • Să fac cumpărături, rezervări la hoteluri, cinematografe, trenuri etc. Îmi trebuie adesea lucruri care nu se găsesc în orașul meu sau în țara asta sau, chiar dacă se găsesc, de multe ori e mai comod sau mai ieftin să le iau prin internet. La fel, se pot face rezervări și cumpărări de bilete și prin telefon, dar pe internet e mai comod și nu consum timpul nimănui.
 • Să comunic cu rude, prieteni și cunoscuți.
 • Să mă amuz, atunci cînd obosesc făcînd celelalte lucruri.

Proporția perioadelor de timp cînd urmăresc un scop sau altul nu e constantă. În ultima vreme constat că scopul 3 are ponderea cea mai mare. Trebuie să fie de vină vîrsta. Scopul 6 n-a avut niciodată pentru mine o pondere mare; pentru unii cred că e singurul scop.

Am vorbit strict despre folosirea internetului în timpul liber. Pentru serviciu îl folosesc ca să-mi pot face treaba.”

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags: ,

6 Responses to “Există o eficiență a timpului petrecut pe Internet?”

 1. De ce nu trebuie să ne fie teamă de mediul online says:

  octombrie 18th, 2014 at 16:57

  […] Există o eficiență a timpului petrecut pe Internet? […]

 2. Cum mai stăm la viteza de conectare la Internet | A șaptea dimensiune says:

  februarie 26th, 2016 at 20:45

  […] Există o eficiență a timpului petrecut pe Internet? […]

 3. Bolnavii cu capul atacă Internetul | A șaptea dimensiune says:

  februarie 26th, 2016 at 21:58

  […] Există o eficiență a timpului petrecut pe Internet? […]

 4. Europa și SUA, regiunile cu cele mai multe conexiuni la Internet | A șaptea dimensiune says:

  februarie 26th, 2016 at 22:10

  […] Există o eficiență a timpului petrecut pe Internet? […]

 5. Cum funcționează Google (I) | A șaptea dimensiune says:

  august 18th, 2016 at 13:26

  […] Există o eficiență a timpului petrecut pe Internet? […]

 6. Cum funcționează Google (II) | A șaptea dimensiune says:

  august 18th, 2016 at 16:15

  […] Există o eficiență a timpului petrecut pe Internet? […]

Adauga un comentariu