Filme ce merită văzute (XII)

marți, octombrie 25, 2022 14:42
Posted in category Educatie

Roberto Benigni in La vita e bellaLa vita e bella – Viaţa e frumoasă (1997); regia: Roberto Benigni; cu: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Marisa Paredes etc.

Note. Cinemagia.ro: 9,2 (2.084 voturi); IMDB: 8,6 (690.220 voturi).

Un film cu 3 premii Oscar în 1999 (pentru cel mai bun actor în rol principal, Roberto Benigni, pentru cel mai bun film străin, pentru cea mai bună coloană sonoră). Mai are alte 4 nominalizări Oscar (pentru cel mai bun film, pentru cel mai bun regizor, Roberto Benigni, pentru cel mai bun montaj, pentru cel mai bun scenariu original).

Alte premii: un premiu şi o nominalizare Cannes, 2 premii Academia Europeană de Film.

Despre un film atât de premiat ce s-ar mai putea spune? Când l-am vizionat prima dată, m-a emoţionat până la lacrimi. Chiar dacă mi-aş dori, n-aş putea să-l povestesc. Acest film nu se povesteşte, se vizionează.

116 minute care încep într-o lume normală şi se termină într-un coşmar din care se poate ieşi, copil fiind, doar dacă cineva inventează o poveste care acoperă ororile.

Este cel mai emoţionant film pe care l-am vizionat vreodată. De regulă, nu mă uit la filme lacrimogene. Dar acest film trece dincolo de o banală poveste lacrimogenă, fiind o parabolă unică despre puterea din noi, despre sacrificiu şi iubire, despre barbarie şi renaştere.

Deşi nu plâng uşor, în finalul filmului mi-au dat lacrimile. Nu o să vă povestesc acest final, ci doar vă recomand să vedeţi un film mare, dacă nu l-aţi văzut deja.

Viaţa e frumoasă! Mai ales atunci când Binele zdrobeşte Răul.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu