Generatia tanara si piata muncii – asteptari vs. realitate

vineri, aprilie 21, 2017 16:38
Posted in category Diverse

Generatia tanara si piata munciiGeneratia tanara este invatata sa primeasca totul pe tava, fara sa depuna niciun efort. Pe de alta parte, angajatorii isi doresc oameni care sa fie specializati in mai multe domenii si sa fie priceputi la orice.

Va veti intreba, probabil, cum se impaca dorintele si nevoile angajatorilor cu asteptarile nerealiste ale candidatilor. Nu avem un raspuns exact, dar tot ce va putem spune e ca exista, cu siguranta, o incompatibilitate. Iar in timp, acest dezechilibru va duce la o degringolada ce va afecta dinamica pietei de munca.

Ca sa intelegeti mai bine, haideti sa trecem in revista asteptarile pe care le au tinerii de la angajatori, dar si ce le ofera acestia, in schimb:

  • Tinerii vor salarii mari, angajatorii ii platesc cu minimum pe economie, trecand cu vederea experienta, sumedenia de diplome si certificate anexate la CV. In mod paradoxal, desi companiile se asteapta de la angajatii lor sa preia mai multe responsabilitati decat sunt specificate in fisa postului si sa lucreze peste program, tot ei sunt aceia care ofera salarii mici si “uita” sa mai recompenseze aceste eforturi. Ar trebui ca angajatii sa fie platiti in functie de performanta la locul de munca, iar munca lor sa fie evaluata potrivit unor obiective prestabilite. Este nevoie ca toata activitatea sa se desfasoare potrivit unor proceduri standard, pentru a nu mai incuraja favoritismul si tratamentele negative.
  • Ar fi normal ca angajatorii sa ofere conditii de munca optime, ceea ce orice candidat isi doreste. In realitate insa, in multe cazuri, angajatii sunt obligati sa lucreze in curent si frig si nu au acces nici macar la utilitati de baza.Generatia tanara si piata munciiResponsabilitatea managerilor este sa asigure un mediu de lucru igienic, confortabil si placut. Baia trebuie sa fie curata in permanenta si dotata cu toate facilitatile necesare, cum ar fi prosoape de hartie, hartie igienica pe sanito.ro si sapun lichid, iar birourile sa fie dotate cu produse de papetarie si birotica, cum ar fi aceste bibliorafturi de la Absolute Office, pixuri, capsatoare, coli de hartie si agende. Mai mult decat atat, managerii sunt obligati sa le puna la dispozitie angajatilor un echipament electronic modern si performant, cu ajutorul caruia sa isi poata desfasura munca in parametri optimi. Ei vor avea nevoie de imprimante, proiectoare, telefoane mobile si laptopuri Lenovo disponibile la Rombiz. Din pacate, nu toate firmele inteleg cat de important este mediul pentru angajati si subestimeaza efectele pe care acesta l-ar putea avea asupra lor.
  • Tinerii isi doresc un program flexibil, pentru ca ei considera ca doar asa pot fi productivi, insa angajatorii nu vor sa renunte la norma de 8 ore de munca pe zi.Generatia tanara si piata munciiIn loc sa fie intelegatori si receptivi la dorintele tinerilor, companiile le impun un set de reguli si obligatii, pe care se asteapta sa il respecte cu sfintenie. In realitate, comportamentul autoritar al managerilor si lipsa lor de empatie duce rapid la instalarea unui sentiment de frustrare in randul angajatilor si in timp, la disparitia satisfactiei muncii si a motivatiei. Toate aceste stari duc la un rezultat final ingrijorator, reflectat de cele mai multe ori in scaderea drastica a randamentului si implicit, a performantei profesionale.

Exista o lupta continua intre generatia tanara si angajatorii din Romania. Nici unii, nici altii nu sunt capabili sa inteleaga nevoile si dorintele celorlalti, ceea ce ne face sa credem ca aceasta “tachinare” nu se va incheia prea curand.

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu