Havîrna: analfabetism, corupţie generalizată, hoţie, ignoranţă, lipsa spiritului civic, absenţa creştinismului autentic, prostie instituţionalizată

duminică, mai 3, 2009 10:50
Posted in category Locale

Google Maps: Havarna, Tataraseni, Balinti, MileancaO comună oarecare din România lui Marean Vanghelie. Pe aici comuniştii din PSD au obţinut întotdeauna cele mai multe voturi. Ceapiştii analfabeţi şi cei mai puţin dotaţi intelectual, incapabili să emigreze sau să practice o meserie, au votat pentru un litru de ulei partidul dezastrului naţional, identificabil cu mafia din România ultimilor douăzeci de ani.

Pe aici corupţia este în floare. Totul se rezolvă cu o şpagă sau prin grade de rudenie. Pe funcţionăraşii din primărie, ce ştiu alfabetul plus plimbatul a două hârtii, îi doare undeva de normele UE sau de legile acestei ţări. Am cerut odată primarului comunei, în virtutea legii accesului la informaţiile de interes public, numărul şi salariile funcţionarilor publici din primărie, plătiţi şi din banii mei. N-am primit vreme de trei ani nici un răspuns la cererea mea.

Aceasta este comună europeană (să mori de râs) Havîrna. Pe aici furtul este sport local, practicat cu sprijinul poliţiştilor care în mod ciudat nu descoperă hoţii (de ce oare?!). Cetăţeanul incapabil să facă ceva pentru el sau familia sa va fura, iar cei din jur vor fi total indiferenţi (parcă indiferenţa ucide?). Doar suntem într-unul din cele mai sărace (cu duhul) judeţe ale României, unde mămăliga n-a explodat nici măcar în ’89, nu în Ardeal, acolo unde hoţii sunt goniţi din localităţi formate din adevăraţi gospodari.

Pe aici hoţul este la loc de cinste, nici un infractor nefiind gonit dintr-o comună (de oameni gospodari?) aşa “măreaţă”. Tot pe aici, emisiunile tv favorite sunt “zero tv” şi imbecilităţi naţionale. Poate şi de aceea, spiritual civic este zero (sau chiar negativ), nici un primar corupt al comunei nefiind dat în gât. Ca să nu mai vorbim de alţi funcţionăraşi care ani de zile au luat şpăgi grase, fără să-i întrebe nimeni nimic.

Religia pe aici e un troc ieftin, prin care cu oarece cheltuieli poţi aspira la titlul de “creştin”. Cuvântul Domnului din evanghelii nu are nici o relevanţă pentru ateul ceapist pe care tovarăşul Ceauşescu l-a învăţat că nu există Dumnezeu sau pentru ortodoxul care, după ce fură porumbul din tarlaua vecinului, vine la biserică pentru, cum altfel, întâlnirea cu cele sfinte. Dacă mai punem la socoteală anularea celuilat printr-o bârfă continuă, avem imaginea deplină a absenţei lui Dumnezeu de pe aici (normal în Dracula Land). Cineva ar putea întreba ce fac intelectualii pe aici (preoţi, profesori, ingineri). Răspunsul este relativ simplu: pe preoţi îi interesează doar banii, majoritatea profesorilor sunt blazaţi şi în ton cu decorul (incultură şi celelalte), inginerii, vorba bancului, sunt inteligenţi, dar nu ştiu să se exprime.

Cât contează valorile morale pe aici reiese şi din următorul exemplu: la alegerile locale din 2008, deşi se ştia că actualul primar al comunei bea de stinge, turma l-a votat. Vorba unui preot de pe aici: “Ăsta se mai şi trezeşte!”. Corect, numai că este plătit, din banii noştri, şi în timpul petrecut la crâşmă. Cu un primar pesedist, viceprimar peremist şi directorul şcolii coordonatoare tot pesedist, Havîrna răstigneşte încă o dată memoria martirilor din 1989 şi a celor pe care dictatura comunistă i-a ucis timp de 50 de ani.

P.S. Într-un articol viitor despre reacţia “cremei” de pe aici, vizavi de anumite subiecte din lumea liberă. Când cei din guvernarea securisto-comunistă Adrian Năstase ne trimiteau în Congo, uitau că sunt comune în România unde este mai rău ca-n Congo.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “Havîrna: analfabetism, corupţie generalizată, hoţie, ignoranţă, lipsa spiritului civic, absenţa creştinismului autentic, prostie instituţionalizată”

 1. un. stud. says:

  octombrie 14th, 2013 at 15:14

  Unde pot gasi cartea „Romania penala” de Valer Marian?

 2. Cornel Căruntu says:

  octombrie 14th, 2013 at 15:51

  Nu am auzit de aceasta carte. Daca e o carte greu de gasit, incercati prin anticariate, poate aveti noroc.

 3. anunturi gratuite online says:

  octombrie 22nd, 2013 at 10:03

  buna este bun postul sigur am sa mai vin aici foarte bun

 4. Condiţia intelectualului în gulagul neocomunist | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 29th, 2014 at 19:44

  […] […]

 5. În România, incompetenţa se premiază | A șaptea dimensiune says:

  mai 16th, 2015 at 16:41

  […] […]

 6. Havirna sau Havarna? | A șaptea dimensiune says:

  mai 16th, 2015 at 16:45

  […] […]

Adauga un comentariu