Istoria irigatiilor

marți, august 4, 2015 9:44
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniSistemele de irigații au apărut din necesitatea asigurării apei, în condiții de secetă. Pe suprafețe mari sau aplicate unor perimetre restrânse, irigațiile sunt soluția unor culturi normale, dacă apa din sol nu este suficientă.

Cele mai vechi sisteme de irigații au apărut în Egipt și Mesopotamia

În anii 6000 î.Hr., în Egipt erau construite canale de irigații, pentru a crește recoltele de cereale. Erau construite diguri de piatră sau nuiele, care alimentau micile bazine răspândite pe suprafaţa de pământ pe care creşteau recoltele. Dacă terenul era prea înalt, apa se scotea din Nil cu ajutorul unor găleţi suspendate de o pârghie la capătul căreia se afla o contragreutate.

Au urmat sistemele de colectare a apei din pânza freatică

Prin anii 800 î.Hr., perșii puneau la punct metode de irigat folosite şi astăzi în zone din Asia şi centrul sau nordul Africii. Erau folosite fântâni verticale şi tunele înclinate în pământ pentru a colecta apa din pânza freatică.

În secolul XX, a apărut pomparea apei

Apariţia motoarelor diesel şi electrice în secolul al XX-lea a făcut posibilă pomparea apei, dar faptul că sursele de apă se goleau mult mai repede decât se alimentau a ridicat probleme precum scăderea calităţii apei sau uscarea excesivă a pământului. Cele mai mari zone în care se practică metode de irigaţii astăzi sunt în nordul Indiei şi Pakistan, pe râurile Gange şi Indus, în China, pe râurile Hai He, Huang He şi Yangtze, şi, în continuare, în Egipt şi Sudan, pe Nil.

Irigațiile în România

Între 1950 și 1990, în România s-a dezvoltat un sistem național de irigații ce acoperea 3 milioane de hectare, sistem ce plasa România în primele țări din Europa, în ce privește sistemele de irigații. În acea vreme, dintre țările europene, ne depășeau doar Spania cu 3,39 milioane hectare amenajate pentru irigat și Italia cu 3,14 milioane hectare. După 1990, amenajările pentru irigații au stagnat din motive financiare, în principal.

O-mac.ro, dacă vrei motopompe ieftine

Dacă ești interesat de motopompe ieftine, pentru ape curate, pentru ape semimurdare, sau ești interesat de accesorii și consumabile pentru motopompe, o-mac.ro este soluția. Poți alege dintr-o gamă variată de motopompe, având și transportul gratuit (la o comandă de minim 200 lei). Pe lângă motopompe, mai poți comanda online: motocultor, aspirator & motosfredel, freza de zapada, motoferăstrău, motocoasa si motocositoare, generator, tractoare & mulgătoare, motoare etc. Și acestea la prețuri accesibile.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu