Jack Spintecătorul, mason în serie

sâmbătă, septembrie 8, 2018 10:11
Posted in category Educatie

Johnny DeppSă ne-nţelegem: nu l-au prins pe Jack Spintecătorul! Am văzut eu la Discovery Channel! După ce că nu l-au prins, nu se ştie cu exactitate nici cine era Jack Spintecătorul şi nici ce mesaj voia să transmită umanităţii cu ocazia celor cinci prostituate pe care le-a hăcuit în 1888, în cartierul londonez Whitechapel.

Dar filmul From Hell (2001); regia: Albert & Allen Hughes; cu: Johnny Depp, Heather Graham, Robbie Coltrane, Ian Richardson etc., artistic şi oarecum horror, despre acest personaj (care, pe bune, ne intrigă) e mai tare decât Discovery Channel. Tocmai de aceea el îşi permite să înceapă abrupto, cu o primă dezvăluire şocantă: inspectorul Abberline (în care ne puneam toate speranţele pentru a afla adevărata identitate a criminalului) este opioman. Dar, ca dovadă că toţi opiomanii arată la fel când se droghează, scena ne dezvăluie faptul c-am mai văzut filmul ăsta, pe când se numea “A fost odată în America”.

Mai departe. Inspectorul Abberline are nişte viziuni. Să le spunem halucinaţii. El vede diverse lucruri, printre care o blondă (nevastă-sa, care murise) şi nişte prostituate care urmează să moară. Ca dovadă că am văzut deja serialul “Millennium”, metoda inspectorului Abberline (datorită căreia ne va dezvălui imediat cine era cu adevărat Jack Spintecătorul) e împrumtată de la Frank Black, ca să nu zic furată şi să-mi aduc aminte de “Profiler”. Mai departe, începe documentarul cu Johnny Depp şi multă vopsea roşie despre Masonerie.

Interesant e că, dacă vreţi, pelicula seamănă de aici încolo inclusiv cu “Clanul Soprano”, cu menţiunea că, pe la 1888, mafioţii erau masoni şi lucrau mână-n mână cu regina Angliei. Ce se-ntâmplă: toată lumea e implicată! Inclusiv prinţul moştenitor, care e puţin nebun din cauză de sifilis şi se căsătoreşte cu o prostituată.

Aici intervine Jack Spintecătorul (care, fireşte, e şi el mason). Numai că Spintecătorul face exces de zel şi, în loc să omoare toate prostituatele care aflaseră secretul casei regale, el aruncă cy sânge pe pereţi, în conformitate cu nişte ritualuri alambicate, pe care, evident, numai un mason le poate înţelege.

Adevărul e, deci, că Jack Spintecătorul era nebun. Ai lui – masonii – au grijă de el şi-l internează definitiv într-un ospiciu. Na, că v-am povestit tot filmul! Pardon: am uitat să vă spun că Johnny Depp nu e Jack Spintecătorul, ci inspectorul Abberdine. Şi-ncă ceva: prostituata aia, de care se îndrăgosteşte inspectorul Abberdine, scapă! El nu! Şi să stiţi că fraţii Hughes nici măcar n-au făcut filmul în Londra! Ce credeţi voi că e Whitechapel este, de fapt, un castel de secol XV, de pe lângă Praga. Care castel seamănă la fix cu ăla din “Mary Reilly” (1996, cu John Malkovich)! Cu menţiunea că Malkovich e un mare actor, ceea ce-i dorim şi lui Johnny Depp.

Şi totuşi filmul e de văzut pentru că e de revăzut Robbie Coltrane, Rubeus Hagrid din “Harry Potter şi piatra filozofală”. În “From Hell” el joacă rolul unui sergent de poliţie care îi trage palme inspectorului Abberline, ca să-l trezească din viziuni. (Dragoş Vasile, “Academia Caţavencu”, nr. 531/2002)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu