Un film de-ţi taie excitaţia: „Quills – Marchizul de Sade”

miercuri, iulie 11, 2018 9:04
Posted in category Educatie

Quills – Marchizul de SadeNumai ideea că am să-l cunosc pe marchiz m-a făcut să mă port mult mai drăgăstos cu prietena mea în noaptea dinaintea spectacolului. Aşa că a doua zi eram amândoi cu buzele pline de sânge, mestecând care un fragment de ureche, care unghii smulse, instalaţi ca doi elevi silitori în faţa marelui ecran. Ei bine, în loc de chinuri autentice, am văzut un film chinuit (Quills – Marchizul de Sade, regia: Philip Kaufman; cu: Geoffrey Rush, Joaquin Phoenix, Kate Winslet, Michael Caine etc.).

Chinuit, în primul rând, de indecizie. Şi asta pentru că autorul s-a străduit să înghesuie în aceeaşi oală: a) pledoaria iubirii platonice strecurate printre: b) capete, mâini, limbi etc. tăiate, care, prin repetiţie şi cantitate, se răcesc în farfurie; c) un spectacol burlesc, cu glume când mai cazone, când mai spirituale despre sex; d) spectaculoase ieşiri iconoclaste, cu popi scuipaţi, cu crucifix înghiţit şi măicuţe hazoase; e) mesaj civic adânc, care promovează libertatea de expresie – temă-alibi pentru kitsch-ul din film şi care ţi-aduce aminte cu jale de un film adevărat – “People versus Lerry Flint”; f) şi, în sfârşit, actori pe care îi simţi că-şi fac rolul de secolul XIX cu gândul la BMW-ul care-i aşteaptă afară. Totul despre cum se poate face comerţ ieftin cu Marchizul de Sade.

Un film-variete, compus din câteva fragmente de film excelente, interpretate la un şpriţ de o formaţie de local, din aia care se pricepe la orice. Imaginaţi-vă un film despre viaţa lui Eminescu interpretat de Marius Tucă, Mihaela Rădulescu, Adrian Năstase şi Vacanţa Mare. Un film care, în ciuda celor citite aici, trebuie să fie văzut pentru că garantăm că nu vă plictiseşte, iar dacă vă enervează vă puteţi identifica uşor cu micuţul şi genialul personaj piroman.

Kate Winslet, care a jucat cu succes în “Titanic” scăpând cu viaţă din tragedie, reuşeşte în “Quills” să se înece într-o oală. Mulţumim regizorului. (“Academia Caţavencu”, nr. 483/2001)

Citeste si articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags: ,

5 Responses to “Un film de-ţi taie excitaţia: „Quills – Marchizul de Sade””

 1. Jack Spintecătorul, mason în serie | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 8th, 2018 at 10:12

  […] Un film de-ţi taie excitaţia: „Quills – Marchizul de Sade” […]

 2. Filme vechi, dar bune (XIII) | A șaptea dimensiune says:

  octombrie 22nd, 2018 at 19:25

  […] Un film de-ţi taie excitaţia: „Quills – Marchizul de Sade” […]

 3. Marcel Iureş într-un film despre patriotismul american | A șaptea dimensiune says:

  noiembrie 2nd, 2018 at 16:15

  […] Un film de-ţi taie excitaţia: „Quills – Marchizul de Sade” […]

 4. Filme vechi, dar bune (XII) | A șaptea dimensiune says:

  februarie 3rd, 2019 at 16:10

  […] Un film de-ţi taie excitaţia: „Quills – Marchizul de Sade” […]

 5. A 25-a ură | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 28th, 2019 at 15:57

  […] Un film de-ţi taie excitaţia: „Quills – Marchizul de Sade” […]

Adauga un comentariu